Nu er jeg jo ret glad for god mad og drikke fra de steder jeg besøger. Og nogle gange tager jeg det gerne med hjem for at dele med familie og venner. Så derfor tænkte jeg, at der må ligge bunker af viden om hvad man skal tage med hjem fra hvor, af mad og drikkevarer. Lad mig komme med nogle eksempler som jeg har på min liste: - Garretts Popcorn fra Chicago (de har også butik i lufthavnen) - Donuts fra Los Angeles - Diverse BBQ ting fra Texas (primært inspireret af @jakobv84) - Fisk fra Seattle fra Pike Place Market (pakket i airline approved kølekasse) Hvad tænker I (kom gerne med stedet at købe det og billeder)?
Fra London: - Biltong fra The Savanna, f.eks. på Paddington eller Victoria station Biltong er Sydafrikansk tørret kød a la Beef Jerky, men længder bedre - prøv deres Peri Peri udgave
Fin tråd - og nu skal jeg ikke ødelægge alle fornøjelserne. Men, der er nogle regler for, hvilke fødevarer, man må indføre til eget forbrug (af veterinære grunde, vil myndighederne forhindre, at vore husdyr får sygdomme fra udlandet) Generelt, må man indføre alt købt i andre EU-lande (incl. Andorra, Liechtenstein, Norge, San Marino og Schweiz), samt frølår og tarme fra andre lande (hvis det kan friste) Reglerne står her: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Privat-indførsel,-fødevarer.aspx
Ja ret relevant at være opmærksom på import regler. Jeg tog mangoer med hjem fra Brasilien, mums. Mener reglerne den gang (via AMS) var op til 2 kgs. frisk frugt per person.
Har også ofte taget gule mangoer med hjem fra Thailand i kufferten. De smager af noget i modsætning til dem man køber i danske supermarkeder. Undtagelsen er pakistanske mangoer som indvandrer butikkerne på Nørrebro har i sæsonen om foråret, de er også formidable. Ellers masser af de oste fra Italien og Frankrig man ikke kan få i DK
@clager - hvad med Durian, det har du ikke lige haft med hjem PS, i er skøre i tager specifikke ting med hjem.. men underholdende er det da..
Vanilje fra Raiatea. Ja, jeg ved godt, at man kan købe "Raiatea vanilje" i butikkerne, men det er slet slet ikke det samme. Købt direkte har vaniljen en fedme, smag og duft som ikke kan sammenlignes. Gad vide hvad de laver ved den i butikkerne på vejen hertil... :-( Det er mange år siden jeg gjorde det, og da var jeg ikke helt obs på om jeg måtte. Jeg har ikke undersøgt, om det er lovligt.
Og så til nogle lidt mere skandinaviske varer, som jeg ynder at tage med hjem fra hhv. Sverige og Norge: Fås f.eks. i Sverige, men ikke i Danmark: - 400 Mg Ipren smertestillende (i DK fås de kun i 200 Mg pakker, mens de i Sverige kan fås i hele 2 versioner med 400 Mg) Fås i Norge, men ikke i Danmark: - Stratos chokoloade (chokolade med luftbobler indeni) og Bamsemums (skumfidusbamser med chokolade udenom). Begge dele føres af chokoladefabrikanten Nidar. - Skogsbacon fra fabrikanten Gilde. Skogsbacon er tykkere i skiverne og lavet i små korte stykker. - Havreknækbrød fra fabrikanten Wasa (fås dog nogle gange i Netto i Danmark, men føres ikke i det faste sortiment i butikkerne) - Nøtte (en slags nutella, men bare med nøddesmag) - Hindbærsovs (én af mine kolleger kan ikke lide kirsebærsovs på sin ris a la mande, så da jeg tog en brik med hindbærsovs med hjem til ham, var han lykkelig)
Fra Japan køber jeg altid Bull Dog sauce. Den bruges på tonkatsu og hirekatsu som er kam eller mørbrad med rasp. Det bedste ved den ret er Bull Doggen som er en lidt sødlig sovs, god til bbq.
Gourmet popocorn i Japan. De har sådan nogle popcorn forretningerne med kæmpe udvalg. I Sydafrika ville jeg også købe boerewors udover biltong. De fås også tørrede og er gode at snacke på. I Filippinerne ville jeg købe tørrede mango med hjem, men man kan også købe det hos den kinesiske købmand ved Nørreport i København. Dog til alt for høje priser.
Karrypasta fra Thailand kan varmt anbefales. Kvaliteten er helt sikkert højere end det du finder i supermarkedet herhjemme (der dog også sagtens kan være udmærket), og har en mere autentisk smag.
Glemte lige at man selvfølgelig også skal købe vin med hjem fra Sydafrika. Ville nok gætte på en tredjedel af prisen i en butik i Danmark.
Genopliver lige denne tråd. Medbragte fra min nylige tur til Færøerne en pakke grinde hvalspæk. Så må vi se om det kan spises på rugbrød som damen på fiskemarkedet i Torshavn fortalte mig man normalt gør på øerne eller om det ender sine dage som hundemad. Af andre delikatesser fra samme sted som jeg dog ikke hjembragte var malemukker (stormfugl/måge) med en sær lugt fra en lage de havde ligget i, ræst/lufttørret lam, hvalbøf og lufttørret torsk.
Nu er jeg ret vild med stærk mad, så da jeg var i Mexico købte jeg forskellige salsa sauces med hjem. De fås i 1000 forskellige varianter (tror faktisk ikke engang det er en overdrivelse) .. endte med at købe 5 forskellige, b.la. en hvor der var jalapeños og tequila i.. Ikke noget man lige ser herhjemme Derudover fik jeg lidt mexicansk chokolade med hjem samt en pakke med 5 små forskellige flasker tequila'er.. (ved dog ikke om jeg tør tage hul på de flasker)