Flyselskaber kan i nogle tilfælde fritages for at udbetale refusion direkte til passageren

Girl Departure Board

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

En dom fra højesteret betyder, at flyselskaber i nogle tilfælde kan fritages for ansvar i sager om refusion, hvis man har købt flybilletter via en billetformidler (f. eks. online rejsebureau eller såkaldt OTA’er). Flyselskaberne slipper ikke for at betale refusion, men det sker ikke direkte til den rejsende.

Hvis din billet skal refunderes, fordi flyet var forsinket eller aflyst, er det flyselskabets ansvar at betale direkte til passageren.

Sådan har hovedreglen lydt, når Trafikstyrelsen har behandlet klager fra flypassagerer, uanset om billetten er købt hos flyselskabet eller via billetformidlere som Travellink, Kiwi eller Mytrip.

Men det ændrer en dom fra Højesteret, som faldt 26. marts, på. Det fortæller kontorchef Line Elikofer, der er ansvarlig for området i Trafikstyrelsen:

Tidligere anså vi flyselskabet som ansvarligt, uanset hvor billetten var købt, men sådan er det ikke længere.

Line Elikofer, Kontorchef i Trafikstyrelsen

Forklaringen findes i en sag, hvor to personer købte flybilletter via en billetformidler. Da rejsen sidenhen blev aflyst, udfyldte passagererne en blanket på flyselskabets hjemmeside for at få deres penge tilbage.

Dermed stiger betydningen om at købe direkte ved flyselskaberne, da dette for kunden vil gøre en eventuelt refusion nemmere. I den nye dom slipper flyselskabet ikke for at betale refusion, men kunden skal gå via OTA’en for at få refunderet sine penge. Dette har historisk været en sværere proces, da OTA’erne ofte ikke er danske selskaber og ikke altid kendt for bedste og hurtigste kundeservice.

Har betydning for klagebehandlingen

Højesteret vurderede, på baggrund af de konkrete omstændigheder i sagen, at passagererne selv havde accepteret en løsning, hvor flyselskabet udbetalte refusion til billetformidleren, som siden skulle sende pengene videre til de to passagerer.

Det gjorde billetformidleren dog aldrig, hvilket fik de to passagerer til at lægge sag an mod flyselskabet.

Men retten har altså slået fast, at en passager ikke kan kræve refusionen udbetalt af flyselskabet, hvis den pågældende passager allerede har accepteret, at flyselskabets refusion kan ske til billetformidleren.

I en sådan situation må man i stedet henvende sig til billetformidleren for at få pengene retur. Og det har betydning for behandlingen af klagesagen, forklarer Line Elikofer:

Her i Trafikstyrelsen behandler vi klager over flyselskaber, men ikke over billetformidlere. Så hvis vi på baggrund af sagen vurderer, at passageren har accepteret, at refusionen kan udbetales til billetformidleren, vil vi i stedet henvise passageren til at gå videre til Nævnenes Hus eller domstolene.

Line Elikofer, Kontorchef i Trafikstyrelsen

Dommen betyder også, at flyselskaber kan søge om at få afgjorte sager i Trafikstyrelsen genoptaget, hvis selskaberne mener, at sagerne ville have fået et andet udfald med den nye praksis.

Du kan læse dommen her.

Det centrale i den forbindelse vil være, om luftfartsselskabet mener at kunne dokumentere, at passageren i sagen havde accepteret, at luftfartsselskabet kunne udbetale refusionen til passagerens billetformidler.

Foto: Pixabay
Kilde: Trafikstyrelsen (dom)



Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *