Shetland er en rejse værd!

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Shetland er for alvor kommet på verdenskortet og med stigende turisme under nordlige himmelstrøg – fra Sydens hede til Nordens friske, uspolerede natur – er der gode grunde til at se nærmere på denne perle mellem Atlanterhavet og Nordsøen. Det har InsideFlyer netop gjort.

Shetland. Hvad forbinder du med de vindomsuste øer på grænsen mellem Nordatlanten og Nordsøen? Nogle tænker på historien om, hvordan den danske konge Christian I i 1472 mistede herredømmet over øgruppen, fordi han ikke kunne betale medgiften for sin datter Margrethes ægteskab med den skotske konge, James d. 3. (Havde gamle Christian bare vidst, hvilke skatte der fandtes i Nordsøens undergrund …). Andre tænker på maleriske landskaber i en barsk, men smuk natur, ikke mindst med et rigt fugleliv med gæs, kjover, søpapegøjer og kolonier af suler. Men i disse år vil de fleste dog nok instinktivt sige “Perez og Tosh”. For den britiske TV-kriminalserie “Shetland”, baseret på Anne Cleeves’ romaner om den sympatiske “Detective Inspector Jimmy Perez” (Douglas Henshall) og hans assistent, Allison MacIntosh (Allison O’Donnell), er set og elsket af millioner af mennesker. Shetland har dog mere at byde på, og for en bestemt gruppe mennesker er øerne ensbetydende med … uld. Og strikning. Så meget, at der har udviklet sig en betydelig “strikke-turisme”, med en årlig strikkefestival og en kunsthåndværkerfestival som vigtige højdepunkter i turistsæsonen. Og besøgende fra hele verden.

Med Loganair til Shetland

Loganairs ATR72 lander i Sumburgh på sydspidsen af hovedøen (Foto BongoPlanes).

Den hurtigste og nemmeste forbindelse fra Danmark til Shetland tilbydes af det skotske luftfartsselskab Loganair, der flyver fra Esbjergs stressfrie lufthavn – med direkte adgang fra E20 og gode parkeringsforhold – til Sumburgh via deres hub i Aberdeen. Loganair og VisitScotland indbød InsideFlyer til at prøve turen og se lidt nærmere på det lille samfund så højt mod nord.

Som turistdestination er Shetland ikke nødvendigvis stor. Med 23.000 indbyggere og 40.000 overnattende gæster om året er forholdet mellem indbyggere og besøgende på ø-gruppen ganske afbalanceret. Men turismen er stigende, især fordi flere og flere dropper syden med dens stadigt højere temperaturer, de overfyldte badestrande og, helt generelt, masseturismen. I stedet søger de storladen natur, frisk luft og ro for sjælen. Dertil kommer dog en hastigt voksende dagsturisme fra de mange krydstogtskibe, som anløber Lerwick, Shetlands eneste rigtige by.

Shopping i Commercial Street – byens hovedstrøg

For dagsturisterne er især garn- og kunsthåndværksbutikkerne i Lerwicks lille, men charmerende Commercial Street sikkert første stoppested. Strikkefolket vil kigge indenfor hos Dee Henderson i Loose Ends, hos St. Ninian’s eller hos Lynn McCormack i Jamieson’s of Shetland.

Lokal kunst finder man bl.a. hos Avril Thomson Smith, som driver et kunstgalleri med egne værker – malerier, tegninger og smykker – i Commercial Street… (Foto Claus Madsen)
… mens Dee Henderson sælger økologisk garn i Loose Ends – en af gadens mange forretninger for garn og strikkevarer (Foto Claus Madsen).
Lynn McCormack bestyrer Jamieson’s forretning, der har et stort udbud af Shetland uldgarn i alskens farver (Foto Claus Madsen).

I Commercial Street finder vi også Lerwick’s Grand Hotel fra 1887, året da Dronning Victoria fejrede sit 50-års tronjubilæum som hersker over det gigantiske britiske imperium. Hotellet fremstår praktisk talt uændret fra hin fjerne tid.

Velkommen til Victoria-tiden: Grand Hotel i Lerwick.
Spisesalen på Grand Hotel i dag (Foto Claus Madsen).
Et “must” for fans af TV-serien “Shetland”: “Pilgrimsvandring” til DI Jimmy Perez’ ikoniske hjem fra 1772 i The Lodberries på byens havnefront. Lerwick’s mest fotograferede hus, siges det! (Foto Claus Madsen).

Shetlands strikkehistorie

Mange strikke-interesserede besøger også Shetland-øerne for at møde lokale strikkere, somme tider sågar for at deltage i strikkekurser. I dag er strikning ledsaget af stor entusiasme, så det er let at glemme, at Shetlands strikketradition oprindeligt er opstået af bitter nød. For fattigdommen var stor blandt beboerne på disse vindblæste øer, hvor fisk og fårehold dannede det eneste livsgrundlag for menneskene. Herom fortæller Elizabeth A. Williamson fra Lerwick Textile Museum. Kvinderne producerede strikkevarer til familien og til salg gennem mellemhandlere, som så betalte kvinderne med naturalier – typisk té og sukker. For kontanter var der ikke mange af. Da man ikke kunne konsumere uendeligt meget té og sukker, var det ikke ualmindeligt at se kvinder i Lerwick, som ganske vist gik velklædte, men sultede, fordi de ikke havde penge til at købe rigtig mad. Shetlands kvinders strikkehistorie er på smukkeste vis opsummeret i dette digt af Laura Friedlander:

With the belt round her waist

she sat by the fire

with the fine lace shawl

laid up on the wires

In her heart she would quietly sing

As she knitted the shawl

to slip through her own wedding ring.

The stitches, the patterns,

the tales that they gave

and in these patterns

her history was saved

bird’s eye, cat’s paw, print an da wave

Da off-shore industrien i 1970erne kom i gang, ændrede det økonomiske perspektiv sig for befolkningen og den gamle strikketradition trådte i baggrunden, uden dog at blive helt glemt. Men netop i disse år oplever strikning en stor renæssance, der giver genlyd i de fjerneste kroge på øerne.

Det lille tekstilmuseum i Böd of Gremista er fuld af spændende historier (Foto Claus Madsen).

Nede på Esplanaden, direkte ved havnefronten, finder man Eldamato, som tilhører en tilflytterfamilie fra Californien. Eldamato tilbyder kurser i strikke- og hækleteknikker. Om sig selv skriver de: “Stop by and play with us!”

Nutidens strikkere og kunsthåndværkere

Ikke unaturligt finder vi mange strikke- og kunstforretninger i Lerwick, men også i den henseende har de små samfund, spredt ud over øerne, ikke så lidt at byde på – som f.eks. Sarah Kay Arts i Scalloway og Silly Sheep Fibre Company i Walls – og mange, mange andre.

Astrid Keith i Grindahoul er en af mange i Shetlands strikkeindustri. I sit hjem arbejder hun med flere strikkemaskiner (Foto Claus Madsen).

Astrid Keith er begejstret strikker og hun er en del af et foretagende under navnet “Sheltie Knitters”, som sælger garn og “knitware” både i butikker og on-line. Som så mange på øen har hun et job “ved siden af”, men hendes ambition er at kunne arbejde med strikning på fuld tid. Hun er på sin vis typisk for mange kvinder på Shetland, der er en del af en veritabel hjemme-industri. For økonomisk dårligtstillede ø-samfund er det jo ikke unormalt, at man søger flere indtægtskilder for at klare sig. Det kan også føre til interessante forretningskombinationer. Mød, feks., James, Cecil og Jennifer Tait. Find dem på deres croft og værksted i West Lynne, Ireland Bigton, nær St. Ninian’s Beach. Her går fårefarm, uldproducent, garnforhandler, møbeldesigner, og turistguide op i en højere enhed. Vil man høre gode historier om Shetland og dets beboere, er man i gode hænder hos James, der fungerer som turistguide for de mange besøgende grupper, der vil opleve en “Croft tour”. Begrebet “croft” dækker over en lille landejendom, typisk med måske 5 hektar jord. Danske husmænd ville ikke engang trække på smilebåndet, men på Shetland er denne form for bedrift stadig almindelig. Med små, lave huse, der formeligt synes at dukke sig for vinden og regnen mellem bakkerne ud til kysten, omgivet af græssende fåreflokke på skråningerne. Cecil er uddannet møbeldesigner og producerer møbler på bestilling – “bespoke furniture”, som det hedder – oftest efter gamle snedkertraditioner på øen. Hans kone, Jennifer, tager sig af garnforretningen, som sælger garn spundet af uld fra gårdens egne får.

Cecil Tait samler sin fåreflok på croften i Ireland Bigton (Foto: Claus Madsen).
Karlin Anderson viser et sølvsmykke med sorte diamanter fra smykkeserien “Wings”, inspireret af Shetlands fugleliv (Foto Claus Madsen).

I Hoswick, et lille, forhenværende fiskerleje, har foretagsomme kvinder fundet sammen i en lille kunsthåndværks-koloni. Her finder vi smykkedesigneren Karlin Anderson, der efter mange år i London er vendt tilbage til det hjemlige Shetland. Hun finder inspiration til sine smykker i den nordiske mytologi – bl.a. med en smykkeserie ved navn Woolf, efter Odins trofaste følgesvende, Gere og Freke, men også i den særlige shetlandske tradition med kniplingestrikkede tørklæder og sjaler. Omsat til smykker betyder det filigrane halssmykker af sølv. Et stenkast derfra bor Niela Nell Kalra, en kanadisk-født tøjdesigner, som har markeret sig med nye interpretationer af Shetland strikkedesign, som hun sælger under mærket “Nielanell Shetland”. Traditionelle strikkevarer finder man til gengæld hos naboen Shetland Woollen Company, hvis historie går tilbage til 1924. Eller over gaden i Hoswick Visitors’ Centre, hvor mere end 80 lokale kunsthåndværkere og strikkere udbyder deres varer til salg.

Ikonisk hotel: Busta House

Busta House, som det har taget sig ud siden det tidlige 18. århundrede. Den første del af byggeriet stammer dog helt tilbage fra 1588 (Foto Claus Madsen).

Har man lagt Lerwick bag sig og ønsker man at fornemme “landlivet” på bekvem vis, kan man prøve Busta House Hotel i Brae, et hotel med bare 23 værelser og som helt igennem oser af en klassisk skotsk atmosfære, fra morgenmadskortet med “Full Scottish Breakfast”, den traditionelle “long room” lounge og smagfuldt indrettede værelser. Busta House er et hus med historie. Det er et klassisk “Manor House”, og sted for en familietragedie med mystiske dødsfald og et hemmeligt “måske-ægteskab”, afpresning, begær og dets ulykkelige følger. Den kan læses som en lang fortælling med spænding og fuld af uventede drejninger. Tænk på en blanding af Emily Brontë’s og Agatha Christie’s fortællinger. I dag er tårerne, dramaet, de mørke hændelser og retsopgøret, som alle tabte, forbi. Og bliv ikke bange: Så vidt vides, findes der ingen spøgelser i huset. Lady Busta har takket endeligt af. Så nu kan man bare nyde fordums overklasselivs smukke omgivelser uden angst og med god samvittighed. Men husk at få hele historien hos hotellets portier.

Hotellet er et udmærket udgangspunkt for ture til den vestlige og nordlige del af hovedøen og de omkringliggende øer – og er stadig indenfor køreafstand til hovedbyen Lerwick.

Organiserede strikkerejser fra Danmark

Det er nemt at rejse til Shetland på egen hånd, men endnu nemmere er det naturligvis at booke en pakkerejse. En udbyder er Bodil Munch, Gjern, der under firmanavnet “Madam Munch” arrangerer strikkerejser til Shetland fra Danmark. I 2025 finder rejserne sted i juni og august måned.

“Vi har organiseret rejser til Shetland siden 2016. Vi oplever, at beboerne er meget glade for besøgende fra de nordiske lande – og for os er oplevelsen med Shetland garn og strik ganske enkelt magisk. Efterspørgslen på turene er enorm, men hotelkapaciteten på Shetland sætter en naturlig grænse,” fortæller Bodil Munch til InsideFlyer.

Rejserne omfatter også deciderede strikkekurser.

Oplevelse på oplevelse

Ingen tvivl: Et besøg på Shetland byder på mange oplevelser. Der er masser af historie, der rækker helt tilbage til nordboerne og som viser sig både i stednavne og i den lokale dialekt. Der er natur og frisk luft. Selv hvor man mindst venter det, finder man kreative miljøer og kunsthåndværk. Og alle steder støder man på fantastisk venlige mennesker.

Jo, de findes endnu: Fungerende telefonbokse! (Foto Claus Madsen).

Shetland er både utroligt gammeldags og samtidig i gang med at genopfinde sig selv som et moderne samfund i samklang med den enestående natur og den helt særlige kultur, man finder på disse ensomme øer. Turistsæsonen starter i april og slutter i oktober, men tendensen går i retning af helårsturisme, med “fire festivals” overalt på øerne i de mørke måneder.

Så, er Shetland en rejse værd? Ay, you bet it is!

Forsidebillede: Scalloway, Shetland (Foto Claus Madsen).



Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *