TV i morgen: DR flyver over dansk luftfartshistorie og lander i Thisted Lufthavn

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Thisted Lufthavn bliver besøgt af Danmarks Radio i den 4 udsendelse om dansk transporthistorie. Her får vi at vide, hvorfor vi har så mange lufthavne i Danmark, deres betydning og mulighederne i fremtiden

Fjerde afsnit af ”Da Danmark blev flettet sammen” fortæller historien om de danske lufthavne, og hvordan Danmark blev luftbåren med indenrigstrafik. Programmet sætter fokus på den historiske, samfundsmæssige og teknologiske udvikling, der har gjort Danmark luftbåren og bidrager til at forstå den flyvende del af den infrastruktur, som danskere benytter sig af hver dag.

Thisted Lufthavn. Foto: © Claus Lassen

Tyskerne efterlod 20 solide betonflyvepladser i Danmark efter 2. verdenskrig. Samtidig solgte amerikanerne DC-3 flyet for en slik, som de havde masseproduceret til militærtransport, og så var grundlaget lagt for dansk indenrigsflyvning. Alle ville have en indenrigsrute, så på et tidspunkt sendte 11 byer vest for Storebælt fly til København – uanset om der var passagerer eller ej.

Luftfarten har flettet Danmark sammen på en helt anden måde, end vi har oplevet førhen. Man kan komme til Aalborg, København, Sønderborg eller Thisted inden for en time. Det har rykket Danmark tættere sammen, både tidsmæssigt, socialt, geografisk og erhvervsmæssigt.

Claus Lassen, flyekspert og forsker ved Aalborg Universitet.

På besøg i Thisted Lufthavn

Claus Lassen, flyekspert og forsker ved Aalborg Universitet besøger lufthavnen sammen med tv-vært Morten Brink Iversen. Her tager de på sightseeing i en næsten forladt lufthavn: fra kontroltårn til ankomsthal, cafeteria og den gamle terminal. Og så kører de selvfølgelig en tur på landingsbanen i en follow me-bil! 

Thisted Lufthavn er et meget illustrativ eksempel på, hvordan flyvning opstår i det lokale – drevet af lokalt erhverv, flyentusiaster og pionerånd. Folk i Thisted synes de skulle have en lufthavn og fik oprettet en mod alle odds.

Claus Lassen, flyekspert og forsker ved Aalborg Universitet.

Nogle danske lufthavne ligger glemte og næsten ubenyttede hen. Thisted Lufthavn er en af disse. I dag er der under 100 fly, der letter årligt fra Thisted Lufthavn. Det er Danmarks mindste registrerede lufthavn, og den holdes i gang til fordel for en virksomhed, der servicerer erhvervsfly og for flyentusiaster og faldskærmsspringere.

Thisted Lufthavn. Foto: © Claus Lassen

Testcenter for ny flyteknologi

Claus Lassen ser Danmark som det perfekte testcenter for ny flyteknologi, fordi der er mange lufthavne, og ruterne er korte. På den måde dør lufthavne som Thisted Lufthavn ikke hen, men får nyt liv: ”Der er en tæthed i lufthavne og indenrigstrafik, som man ikke ser andre steder i verden. Her kunne vi for eksempel teste elfly.”

Her kan du se udsendelsen

Udsendelsen kan ses på DR2 den 27. august kl 21.00 eller på www.dr.dk. Her finder du også de andre programmer i serien, som Danmarks Radio giver følgende omtale: Find den nostalgiske kikkert frem og rejs med, når vi følger i sporene på alle tiders dansk transporthistorie. Den ligger lige uden for vinduet og er altid et stop værd.

Forsidefoto: Thisted Lufthavn. © Claus Lassen



Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Kommentarer

  1. Kenneth K siger

    Thisted lufthavn har tidligere været deployeringslufthavn for Flyvestation Aalborg, og er det nok stadig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *