Guide til Flying Blue

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

I denne artikel guider vi dig til at mest muligt ud af bonusprogrammerne fra KLM og Air France – Flying Blue. Vi opfordrer alle til at læse artiklen gerne kommentere videre i vores forum.

KLM og Air France (AF) deler bonusprogram, og dette hedder altså Flying Blue, efterfølgende omtalt som FB.

KLM/AF er medlemmer af SkyTeam alliancen, som også indbefatter flyselskaber som Aeroflot, Alitalia, China Airlines, Delta, Kenya Airways m.fl.

Hvis du er medlem af FB vil dette også kunne give dig fordele hvis du rejser med nogen af de andre selskaber i alliancen, men mere om det senere. Se en komplet oversigt over medlemmerne på www.skyteam.com.

 

Bonusfeber - Alliance
Bonusfeber – SkyTeam Alliance

 

Generelt om Flying Blue

FB opererer med kvalificeringsperioder fra 1. januar til 31. december for alle medlemmer. Pointene kaldes miles og er gyldig for altid, så længe det ikke er mere end 20 måneder siden den sidste kvalificerende flyvning. Det vil sige at du skal mindst have en pointgivende flyvning med et af selskaberne indenfor 20 måneder, for at undgå at pointene forsvinder/udløber.

FB opererer med fire niveauer – Ivory (standard medlemsskab), Silver, Gold og Platinum.

Point for brug – Miles

FB kalder deres points for miles, og man skilner mellem Level Miles (LM) og Award Miles (AM). Lidt i lighed med Eurobonus vil alle miles som optjenes være tilgængelige for bonusrejser og opgradering. FB opererer med at alle miles som optjenes bliver lagt ind på din konto som Award Miles, mens antallet af Level Miles opgører på en selvstændig saldo. Hvert år vil saldoen med Level Miles blive nulstillet.
Eksempel 1: Du rejser fra Oslo til Amsterdam med en billet som giver 100% optjening. Du vil da få krediteret din konto med 750 Award Miles, hvoraf 750 af disse også er Level Miles. Det vil sige at du har 750 points at benytte, samtidigt med at din Level Miles saldo er 750.

Eksempel 2: Du rejser fra Oslo til Amsterdam med en billet som giver 100% optjening og har sølvkort hos FB. Sølvkort giver 50% ekstra Award Miles, og du vil da få krediteret din konto med 750 +50% = 1.125 Award Miles, hvoraf 750 af disse er Level Miles. Det vil sige at du har 1.125 points at benytte, men din Level Miles saldo er kun 750.

 

Bonusfeber - Air France
Bonusfeber – Air France

Hvor mange point optjener du?

Flying Blue har flere niveauer for optjening af miles baseret på billetklasse og det er værd at bemærke at de billigste billettklassene ofte kun giver 25% optjening. Flying Blue opererer også med billetter som giver 50 og 75% optjening. Dette er, efter vores skøn, et af de absolut største ankepunktene mod Flying Blue som bonusprogram. Hvis man eksempelvis køber en billet fra Oslo til Amsterdam på kampagne kan man risikere at sidde tilbage med sølle 187 Award Miles/Level Miles for rejsen, eller 374 for en tur/retur-billet. Eurobonus giver til sammenligning 100% optjening på alle billetter i SAS GO (økonomiklasse). Flying Blue er derfor et program som kræver at du rejser relativt meget med dyrere billetter/fullflex-billetter for at optjene nok miles til få gode bonusturer.

For billetter i Business Class er optjeningen også variabel, fra 125% og op til 250% for de dyreste billetter. Billetter i First Class / La Premiere giver 300% optjening. I tillæg kommer eventuel bonusoptjening for eliteniveauerne.

Du kan bruge lommeregneren hos Flying Blue for at regne ud hvor mange Miles du optjener. Husk at du skal se på hvilken billetklasse/bookingklasse du rejser på, da det varierer hvor mange point du får afhængig af dette. Du finder lommeregneren her.

Carried over Level Miles

FB har indført såkalte «Carried over Level Miles» for de med sølvkort eller højere. Det vil sige at du får eventuelle Level Miles du har optjent over dit niveau, med dig til næste kalenderår. Altså: Sølvkort kræver 25.000 Level Miles, mens Gull kræver 40.000. Om du på et kalenderår har optjent 30.000 Level Miles vil du få med deg 5000 Level Miles inn i næste optjeningsår, og dermed gøre det lettere at beholde dit medlemsniveau, eller eventuelt nå et højere niveau. Du skal foretaget mindst én kvalificerende flyvning i indeværende år, for at dette skal gælde. Det er en virkelig stor fordel hos FB i forhold til mange andre bonusprogrammer.

Niveauer

Som nævnt indledningsvis er FB delt ind i fire niveauer: Ivory, Silver, Gold og Platinum. Kravene (for personer bosiddende udenfor Frankrig/Monaco) for at opnå de forskellige medlemsskaber er som følger (pr år):

Silver: 25.000 Level Miles eller 15 kvalificerende flyvninger
Gold: 40.000 Level Miles eller 30 kvalificerende flyvninger
Platinum: 70.000 Level Miles eller 60 kvalificerende flyvninger

Du vil få tildelt dit medlemsniveau så snart du har nok Level Miles eller flyvninger, og beholder niveauet resten af indeværende år, samt hele efterfølgende år.

Vi vil herunder gennemgå de vigtigste fordele med de forskellige niveauer for os som bor i Skandinavien. Læs alt om niveauer og fordeler hos Flying Blue her.

Ivory:
– Mulighed for at optjene og bruge Miles for både flyvninger og opgraderinger
– 50% på første stykke bagage på Europeiske flyvninger (KLM har inført betaling fra første stykke bagage for ikke-medlemmer)
– Rabatter hos enkelte partnere (bla. lejebil)

Silver:
– Elite Bonus 50% (du får 50% ekstra Miles (Award Miles) godskrevet til din konto for hver flyvning)
– Carry over Level Miles (læs mere ovenfor)
– Bedre tilgængelighed på bonusbilletter i Business Class
– Egne checkin skranker i de fleste lufthavne
– 1 ekstra bagage uden ekstra pris
– SkyPriority (prioritet på checkin, bag drop og boarding). I tillæg prioritet ved immigration og sikkerhedskontrol på Schipol (Amsterdam).
– Prioritet på venteliste/standby
– 25% rabat på Economy Comfort hos KLM/Delta

Gold:
– Elite Bonus 75%
– SkyPriority inkl. immigration og sikkerhedskontrol i alle lufthavne som tilbyder dette
– Adgang til lounger og mulighed for tage en gæst med
– Garantert sæde i Economy på langdistanceflyvninger
– 50% rabat på Economy Comfort hos KLM/Delta
– Gratis «Seat Plus» på flyvninger med Air France

Platinum:
– Elite Bonus 100%
– «Platinum for Life» efter 10 sammenhængende år som Platinum-kunde
– Gratis Economy Comfort hos KLM/Delta

 

Bonusfeber - Flying Blue
Bonusfeber – Flying Blue

 

SkyTeam Elite / Elite Plus

I lighed med Star Alliance har SkyTeam også eliteniveauer som går på tværs af de forskellige flyselskabers bonusprogram. Disse omtales som SkyTeam Elite og SkyTeam Elite Plus. For FB vil sølvkort give SkyTeam Elite-status, mens guld- og platinumkort vil give status som SkyTeam Elite Plus.

Fordelene som SkyTeam Elite er blandt andet:
– ét stk ekstra bagage / 10 kg ekstra bagage.
– prioriteret checkin, sikkerhedskontrol, immigration, boarding etc.
– prioritet på venteliste
– mulighed for at vælge enkelte sæder/preferred seating

Fordelene som SkyTeam Elite Plus er i tillæg:
– gratis adgang til lounges (+ gæst)
– garanteret plads ved bestilling 24 timer før afgang
– priority-tag på bagage
– ét stk ekstra bagage / 20 kg ekstra bagage

 

Brug af point

I lighed med de allerfleste bonusprogrammer kan point benyttes til både bestilling af rejser og Opgradering af eksisterende bestillinger (vilkår gælder). FB har fået kritik for høje afgifter/fuel surcharge (YQ) også på egne flyvninger. Dette gør at man ofte må betale ganske meget for disse ekstraomkostninger når man ønsker at benytte sine hårdt optjente miles. En fordel man finder hos KLM/AF er at man kan finde bonusrejser som er lidt dyrere end vanlig, men hvor tilgængeligheden er højere. AF/KLM er kendt for at være notorisk dyre på envejsbilletter, men på pointrejser får du faktisk envejsrejser til 50% af t/r-prisen. Vurder alligevel stærkt om du vil bruge dine points på normale rejser i økonomiklasse. Her kan det betale sig at betale billetten på den normale måde, med mindre du ikke har interesse for at fly langdistanseflyvninger.

 

Classic Award / Flex Award

Flying Blue opererer med to typer bonusbilletter, hhv. Classic og Flex. Hvis flyet er udsolgt for Classic Award sæder kan du booke Flex Award sæde for en højere pris. Tilgængeligheten på bonussæder (både Classic og Flex) hos FB opleves som ganske god sammenlignet med mange andre selskaper. Dette gælder alle billettklasser, bortset fra første klasse (La Premiere), hvor det virker det som om det kun er muligt at bestille Flex Award sæder. Prisen for disse billetter bliver derfor meget høje. Flex Award sæder kan bookes så længe det er ledige sæder på flyet og man vil derfor ofte være i stand til at finde bonusbilletter, så længe man er villig til at bruge ekstra point.

Priseksempler ved brug af bonuspoint (tilfældig dato):
Economy: Paris – New York t/r. 67.500 miles + ca. 1500,- i afgifter/skatter.
Economy: Paris – Shanghai t/r. 112.000 miles + ca. 1400,- i afgifter/skatter.
Business: Paris – Shanghai t/r. 200.000 miles + ca. 4000,- i afgifter/skatter.
Business: Paris – New York t/r. 135.000 miles + ca. 3800,- i afgifter/skatter.
La Premiere: Paris – New York t/r. 325.000 miles + ca. 4000,- i afgifter/skatter.
La Premiere: Paris – Hong Kong t/r. 520.000 miles + ca. 4000,- i afgifter/skatter.

 

Bedste nyttelse af point?

For bedste udnyttelse af dine points bør du se på to ting. Det første er såkaldte «Promo Awards». En hurtig søgning viser at der lige nu tilbydes 25% rabat på destinationer som Boston og Vancouver i økonomi, samt 50% pointrabat i World Business Class til Toronto og Montreal. Det vil sige at en t/r Montreal/Toronto koster dig 62.500 miles i WBC (+ afgifter). Som hos andre flyselskaper er der selvsagt begrænset antal ledige sæder til disse priser, men her er der muligheder for at gøre en god deal hvis man er tidlig ude. Læg mærke til at YQ-avgiften ofte er en del højere i WBC end økonomiklasse.

 

Bonusfeber - KLM
Bonusfeber – KLM

 

Det andet du bør vurdere at bruge points på er opgradering til en højere klasse på langdistanceflyvninger. Der er for kort tid siden åbnet op for å opgradere med flere billettklasser end tidligere, samtidig som man differencierede hvor mange point som kræves baseret på dette. Det koster for eksempel fra 15.000 (billetklasse Y) til 45.000 (billetklasse L & Q) miles for at opgradere til World Business Class på en flyvning fra Paris/Amsterdam til New York. Med udrulningen af bla. KLMs nye WBC vil dette være god brug af pointene hvis tilgængeligheden er der (fremtiden må vise hvordan hvordan dette bliver med en ny WBC med lavere antal sæder). KLM (muligvis også AF) er ganske langt fremme når det gælder brug af teknologi ombord, så purser har en iPad hvor hun/han kan slå din status op, og om din billet kan opgraderes med point. Er der en ledig plads kan du altså i værste/bedste tilfælde opgradere efter at du er kommet ombord. Det anbefales dog at forsøge at få sin opgradering tidligere i processen, enten via hjemmesiderne eller via sociale medier/kundeservice. Da har du både større chance for success, samt at du får adgang til fordelene som Business Class giver i lufthavnen.

 

Hvad bør du ikke bruge point på?

Det anbefales absolut ikke at benytte point for at købe opgradering til Economy Comfort, ekstra bagage eller indgang til lounges. Det samme gælder Europæisk Business Class, med mindre du har gode grunde, for at ønske dig de fordele det giver f.eks. i lufthavnen. Oplevelsen ombord er ikke prisen værd! Alle disse ting koster efter min mening meget mere end det giver, og hårdt optjente points vil hurtigt få ben at gå på.

 

Bonusfeber - Air France
Bonusfeber – Air France

 

Mere Info – konklusion?

Hvad vil vi konkludere angående Flying Blue som bonusprogram? Flying Blue har både positive og negative sider ved sig. De giver Sølvkort/Guldkort ved lavere antal miles end eksempelvis SAS Eurobonus, men til gengæld får du meget få miles på billige billetter. Fordelene, specielt som sølvmedlem, er relativt set bedre sammenlignet med Eurobonus Silver. Overføring af Level Miles til næste år og Elite Bonus er også ganske solide fordele med programmet. Fordelene med status er generelt vældigt gode, specielt i større lufthavne som i Frankrig/Amsterdam. Sølvniveauet til Flying Blue er ganske godt sammenlignet med bla. Eurobonus. Du får mere med FB Silver end EB Silver efter min mening, og får du sølvkort, får du stort set de fleste fordele du har brug for, med undtagelse af loungeadgang.

På den anden side er optjening af miles på billige billetter en alvorlig akilleshæl. Man kan risikere at flyve mange flyvninger og sidde tilbage med meget få miles at benytte, hvis man flyver på billige billetter. Sådan set er måske FB et bedre program for de som rejser på fullflex/fullpris billetter.Nogen vil hævde at man får mere igen ved at vælge Delta som sit bonusprogram, hvis man rejser mest på billige billetter. Det kan være værd at undersøge hvad der er bedst for netop dit rejse mønster. Læs mere om denne diskusion på vores forum.

FB/KLM har desværre en dårlig hjemmeside. Information om vilkår, billetklasser og andre ting som faktisk er vigtige for optjenening og brug af point, er vanskelige eller ligefrem umulig at finde. Dette gør det udfordrende at finde ud af hvilken billetklasse man har. Et tip er at bruge Twitter/Facebook til at få hjælp, da de ofte er hurtige til at svare.

Hvad er dine erfaringer med Flying Blue? Diskuter videre i vores forum.

NB: Det gøres opmærksom på at dette er en vejledende guide, og fuldstændig information og vilkår findes på de officielle hjemmesider om Flying Blue. Vilkår kan have ændret sig siden denne artikel blev skrevet.

Artiklen er oprindeligt skrevet af Jørgen fra Bonusfeber.no og oversat til dansk.



Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Trackbacks & Pingbacks

Kommentarer

  1. Palle Juul Larsen siger

    Kan allerede indkøbte billetter registreres efter at jeg måtte være blevet medlem?

    Er KLM medlem af Star aliens (som SAS)?

  2. Anett Thulin siger

    Hvordan bliver man “medlem” af bonusprogrammet Flying Blue ??
    Venligst Anett Thulin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *