Billund: Barsk maj og en anderledes sommer i udsigt

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Billund lufthavn har haft en barsk måned. Passagernedgangen har været på 98,3% sammenlignet med maj måned sidste år. Men man kan glæde sig over, at luftfragten stort set er på samme niveau, nemlig godt 6.000 tons.

Maj har været hård på alle parametre i Billund Lufthavn, hvor den har stået på passagernedgang på 98,3 procent sammenlignet med sidste år og afskedigelser. Nu vender skuden. Langsomt. Men den vender sammen med opdateringen af rejsevejledningerne.

2020 vil altid være et år, der forbindes med coronakrisen. Ikke kun i lufthavnen men i hele verden. I Billund Lufthavn har maj især været hård – minimal flytrafik og afskedigelser af medarbejdere. Men Lufthavnen er er optimistisk. Flytrafikken vil naturligvis komme tilbage: Billund Lufthavn er og vil altid være kritisk infrastruktur, der danner global luftbro mellem Danmark og resten af verden.

Den barske fyringsrunde, vi har været igennem her i maj, har været decideret forfærdelig. Men vi måtte handle rettidigt, og nu er vi på vej ind i en bedre tid, hvor vi skal leve op til den rolle Billund Lufthavn spiller i Danmark og dermed servicere de syv millioner rejsende, som vi forventer at have inden for de næste 20-25 år.

Vi er stadig optimistiske om fremtiden, selvom de nye rejsevejledninger, som regeringen præsenterede på fredagens pressemøde, stiller vores branche et svært sted. Det bliver en meget svær sommer, men heldigvis kan vi glæde os over, at DAT åbner deres rute til Bornholm, og Lufthansa åbner til Frankfurt i den kommende uge.

Jan Hessellund, administrerende direktør i Billund Lufthavn

Høj luftfragtsaktivitet trods situationen

Fragten i Billund Lufthavn går beskedne 2,8 procent tilbage i maj 2020 kontra maj 2019. Der er fortsat stor nedgang i godstransporten på lastbil, der kører ud til de store hubs i f.eks. København, Amsterdam, Frankfurt. Men den store tilbagegang bliver næsten udlignet med store, chartrede fragtfly, der eksempelvis flyver grise, æg og store mængder af værnemidler ind og ud af Danmark, hvor Billund Lufthavn igen viser sig som en nøglespiller i den globale tilgængelighed for importen og eksporten.

Vi har de sidste par måneder, og i høj grad i maj, haft besøg af nogle af de største fly, som f.eks. 747 jumbojet og en stor russisk Antronov 124, der bl.a. har sikret forsyningskæden af værnemidler til den danske sundhedssektor

Vi har også i den forgangne måned haft besøg af tre B777’ere, der er fløjet af sted med lastrummet fyldt med avlsgrise til Kina. Så vi er meget stolte og tilfredse over, at vi næsten kan løfte tilbagegangen, der ses i fragten på passagerflyene fra de store hubs.

Jan Hessellund

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *