Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.
Feriehuse i Danmark har erstattet hotelophold i udlandet. Når vi ikke kan rejse til Rom, Paris og London, så vælger vi en et sommerhus i klitterne. Det tyder nye tal fra Danmarks statistik i hvert fald på.
Foreløbige tal for udlejning af sommerhuse for april måned viser, at antallet af overnatninger er faldet med 66% sammenlignet med april sidste år. Der var i alt 613.000 overnatninger i udlejede feriehuse, og stort set alle gæster var fra Danmark. Det er et fald på 1,2 mio. overnatninger. De danske overnatninger i påskemåneden gik frem med 150.000, men det kunne ikke opveje de manglende overnatninger fra især Tyskland.
Ser man på resten af året, så er der ved udgangen af april booket 355.000 husuger. Dette er en nedgang på 7 pct. i forhold til samme tidspunkt i 2019. Nedgangen skyldes et fald på 18 pct i de udenlandske bookinger, mens de danske bookinger er gået frem med 47 pct. Hvis de danske grænser bliver ved med at være lukket, må man forvente et stort antal aflysninger fra de udenlandske gæster. Det bliver spændende at se, hvor mange tomme sommerhuse, danskerne kan fylde.
Faldet i fremtidige bookinger skyldes især manglende eller aflyste tyske bookinger i maj, juni og juli. I juli modsvares nedgangen på 23 pct. i tyske bookinger dog af en fremgang i danske bookinger på 71 pct., hvilket bringer juli op på samme niveau som sidste år. Dette forudsætter dog, at de udenlandske gæster får mulighed for at udnytte deres reservationer.
Opgørelsen er baseret på de indberetninger, som Danmarks Statistik på nuværende tidspunkt har modtaget for april, som dækker 99 pct. af den samlede indberetning. De endelige tal for april offentliggøres 9. juni.
Stor nedgang i tyske overnatninger i marts
Ved udgangen af februar viste bookingerne for marts måned, at der var booket 30 pct. flere huse end sidste år. Efter COVID-19 nedlukningen af Danmark ender marts med ialt 652.000 overnatninger, hvilket er på niveau med marts sidste år. Den forventede fremgang i marts udeblev dermed. Bag tallene for marts er der store forskydninger. Antallet af udenlandske overnatninger faldt med 32%, hvilket svarer til 139.000 overnatninger. Heraf er faldet i tyske overnatninger i alt 132.000. Danske overnatninger steg derimod med 137.000 overnatninger eller 61 pct.
Vesterhavet mister overnatninger i marts, mens resten af landet går frem
Ser man på geografien i overnatningerne for marts måned, så faldt overnatningerne i Sydjylland og Vestjylland med 60.000 overnatninger. I disse landsdele kunne fremgangen i danske overnatninger ikke opveje tabet af især tyske overnatninger. I Nordjylland steg overnatningerne med 18.000 overnatninger, mens Østjylland steg med 15.000 overnatninger. Sjælland som helhed steg med 30.000 overnatninger.
Kilde: Danmarks statistik. Forsidefoto: Monika1607, Pixabay
Skriv et svar