DRF: Rejsebranchen er tættere på afgrunden end nogensinde

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Det er ved at være sidste udkald, for nogle rejsebureauer går allerede nu konkurs.

Det skriver Danmarks Rejsebureau Forening i en pressemeddelelse, og fortsætter:

Yderligere rejsebureauer vil gå konkurs inden for kort tid, hvis ikke regeringen snart sætter handling bag løftet om at hjælpe rejsebranchen gennem coronakrisen. Desværre er den nye arbejdsfordelingsaftale ikke brugbar for de mange rejsebureauer, der ikke har indgået en overenskomst. Dagens aftale om videreførelse af låneordningen for aflyste rejser og dækning af misligholdte lån i rejsegarantifonden sikrer ikke branchens overlevelse.

Rejsebranchen er fortsat lige så hårdt ramt som i foråret, da den har været de facto nedlukket siden marts 2020. Da de restriktive rejsevejledninger er stort set uændrede siden 13. marts 2020 og frem til i dag – og i øvrigt må forventes at blive fastholdt på det nuværende niveau mindst 2-3 måneder yderligere – er den hidtil tilbudte støtte til branchen ikke nok. Dels er det for mange rejsebureauer ikke relevant at anvende muligheden for 50 pct. arbejdsfordeling, da rejsebureauerne ligger på eller under 10 pct. af den normale omsætning, dels fordi rejsebranchen på nuværende tidspunkt hverken har adgang til dækning af faste omkostninger eller mulighed for lønkompensation. Branchen står dermed tæt på afgrunden.

Vi havde håbet, at Folketinget ville lade rejsebureauerne og andre brancher uden landsdækkende kollektive overenskomster komme med i den nye arbejdsfordelingsaftale, uanset om de var organiserede eller ej, men det skete ikke. Dagens tillægsaftale vedrørende blandt andet rejsebranchens lånemuligheder erstatter ikke branchens behov for reel støtte.

Lars Thykier, adm. direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

Meget svært at få udbetalt kompensationer, som branchen har fået stillet i udsigt

Rejsebranchens mulighed for at få udbetalt kompensation for faste omkostninger er samtidig sat midlertidigt i bero, selvom der foreligger flere politiske aftaler om dette. Rejsebranchen har derfor i modsætning til andre brancher, ikke haft mulighed for at søge om støtte til faste omkostninger siden august 2020. Angiveligt på grund af EU-retlige begrænsninger. 

Det er virkeligt skuffende, at der ikke synes at være den store interesse i at sikre den danske rejsebranches overlevelse. Hvis man virkelig mener at man vil hjælpe, så ligger løsningen altså lige for. Lad rejsebureauerne få adgang til fuld lønkompensation og dækning af faste omkostninger i den periode, der løber frem til at rejsebureauerne igen kan begynde at sælge rejser, det vil sige frem til sommeren 2021

Lars Thykier.Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *