Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.
Årets Ferie for Alle rejsemesse løb af stablen i weekend den 23.-25.februar 2024 og for 2. år i træk var Udenrigsministeriet repræsenteret på messen. Udenrigsministeriet havde i modsætning til andre af messens mange udstillere ikke nogen rejse at sælge, men derimod vil ministeriet gerne sælge budskabet om at rejse med omtanke. Det kan man for eksempel gøre ved at tage ministeriets app ”Rejseklar” med på ens rejser.
Rejsevejledninger og Danskerlisten
Da Coronavirussen brød ud i december 2019 befandt mange danskere sig i udlandet og Udenrigsministeriets Borgerservice fik travlt med at hjemkalde de mange danske rejsende.
Dette var et større arbejde og i medierne rådede Udenrigsministeriet til at man fulgte med i opdaterede rejsevejledninger. Når der indtræffer katastrofer rundt omkring i verdenen, så ønsker Udenrigsministeriet meget hurtigt at kommunikere ud om, hvordan man som rejsende skal forholde sig til den konkrete opståede situation. Dette kan ministeriet primært gøre til de rejsende, der inden afrejse har tilmeldt sig den såkaldte Danskerliste.
Mange rejsende tror fejlagtigt at man kun skal tilmelde sig listen for en længere rejseperiode, men faktisk ønsker ministeriet at man også tilmelder sig listen hvis man f.eks. bare skal på en kort weekendtur til udlandet. Når man er tilmeldt Danskerlisten har Udenrigsministeriet et samlet overblik over antallet af danskere i udlandet og hvis der pludselig indtræffer en større ulykke, katastrofe eller uroligheder i området, kan ministeriet hurtigt udsende push-beskeder med vigtig information.
Et eksempel på dette har for nyligt været under vulkanudbruddet i Grindavik i Island og da der skete en ulykke med 13 danskere ombord på en bus i Thailand.
Tag appen ”Rejseklar” med på rejsen
Rejsevejledninger og Danskerlisten findes i Udenrigsministeriets app ”Rejseklar”. Appen har eksisteret i flere år og i juni 2023 kom der en helt ny opdateret version. Mere end 100.000 danskere har allerede installeret appen, men Udenrigsministeriet ønsker appen udbredt til endnu flere brugere og rejsende.
Appen har fået et nyt udseende og flere funktioner, som er nyttige at kende til på rejsen. F.eks. er der en liste over ambassader og konsulater og der er også opdaterede rejsevejledninger med angivelse af farverne rød, orange, gul eller grøn.
Hvis man rejser til et land der er markeret med en rød eller orange farve, skal man være ekstra opmærksom på om rejseforsikringsselskabet vil dække rejsen. Dette er nemlig ikke altid muligt og så kan det koste dyrt, hvis man er rejst til et land, som Udenrigsministeriet har frarådet at rejse til. Det er derfor vigtigt at kontrollere hvad rejseforsikringen præcist dækker inden man rejser.
Udenrigsministeriet kan ikke hjælpe med alt
Rejseklar appen kan udover rejsevejledninger og Danskerlisten give god information om f.eks. sundhedsmæssige og kriminelle forhold. Hvis uheldet er ude og man ender i kriminalitet, skal man vide at Udenrigsministeriet i mange tilfælde er ude af stand til at hjælpe den rejsende.
Udenrigsministeriet kan komme på besøg i fængslet og også sørge for at den fængsledes rettigheder er overholdt, men ministeriet kan ikke få den rejsende ud af fængslet, da en sådan sag følger landets egne juridiske retsregler. Ministeriet kan heller ikke betale for hospitalsophold eller hjemtransport i forbindelse med evakueringer.
Udenrigsministeriet vil ikke opstille et skræmmebillede af at man ikke skal rejse. Tværtimod må man gerne rejse, men ministeriets klare budskab er, at man skal rejse med omtanke og at man forbereder sig bedst muligt inden afrejse ved at følge med i rejsevejledningerne og at man husker at tilmelde sig Danskerlisten på Rejseklar appen.
Udenrigsministeriets Borgerservice er tilgængelig 24 timer i døgnet og er klar til at hjælpe med spørgsmål uanset om det er telefonisk eller skriftligt.
Du finder Udenrigsministeriets Rejseklar app her:
Skriv et svar