Hundedag i Billund

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Med Pax og Tesla på bombejagt i Billund Lufthavn

I går var InsideFlyer til en Danmarkspremiere i Billund Lufthavn. Lufthavnen og Trafikstyrelsen ville gerne vise, at de nu bruger hunde til at søge efter sprængstof i lufthavnen.

Med inspiration fra Holland har Billund Lufthavn i længere tid puslet med tanken om at indsætte hundepatruljer til sprængstofsikring i forbindelse med den stærkt stigende luftfragt i lufthavnen. Og i mandag kunne en stolt lufthavnsdirektør Jan Hessellund sammen med direktør Carsten Falk Hansen fra Trafikstyrelsen i Billunds Cargo Center præsentere Danmarks to første lufthavns-sprængstofhunde, Pax og Tesla, der sammen med deres hundeførere leverede en fornem demonstration af hundenes evne til at opsnuse eksplosiver. 

Læs mere: Verdens største fragtfly kommer til Billund

Jan Hessellund, Lufthavnsdirektør i Billund. Foto: Claus Madsen / BongoPlanes

Det er fire-fem år siden, at vi så idéen ikke mindst fra et arbejdsmiljø-perspektiv, så gik vi i gang med at undersøge, hvad der skulle til.

I de sidste to år har vi så arbejdet tæt sammen med Trafikstyrelsen for at finde en dansk løsning, og det er faktisk første gang i Danmark, at man bruger hunde til at detektere ”security” i fragt. Hundene er trænet af Rigspolitiet og vi har i den forbindelse et samarbejde med Rigspolitiets hunde- og bombeafdeling.

Jan Hessellund, lufthavnsdirektør i Billund.
Carsten Falk Hansen, Direktør i Trafikstyrelsen. Foto: Claus Madsen / BongoPlanes

Trafikstyrelsens direktør Carsten Falk Hansen tilføjer:

Det er et umådeligt interessant, og for os som sikkerhedsmyndighed har det været en rigtig spændende opgave at arbejde med. Det vigtigste for os er, at sikkerheden er fastholdt på det niveau, som den jo skal være – og som man har kunnet fastholde på andre måder. Og det er det. Vi har designet det sammen med Billund Lufthavn og Rigspolitiets hundeafdeling. Det er Trafikstyrelsen, som har fastlagt reglerne, som hundene og hundeførerne skal leve op til, og på basis af en bestået eksamen hos Rigspolitiet har vi kunnet godkende hundene.

Carsten Falk Hansen, direktør i Trafikstyrelsen.

Kan man forestille sig, at andre lufthavne vil tage det her op? 

Det kan man sagtens. Vi har allerede følere fra lufthavnsbranchen, så jeg kan godt forestille mig, at vi vil se det her udbredt i Danmark.

Carsten Falk Hansen, direktør i Trafikstyrelsen.

Med indførelse af bombehunde håber Billund Lufthavn både at effektivisere og billiggøre håndteringen af luftfragt, idet hundene fremover vil indgå i det manuelle sikkerhedstjek, som lufthavnen foretager af de stigende fragtmængder.

Bombehunden Tesla snuser rundt i fragtområdet i Billund Lufthavn. Foto: Claus Madsen / BongoPlanesHusk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *