PLAY har overskud for første gang

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Det nye islandske flyselskab, der blev grundlagt i 2019, har opnået en vigtig milepæl med et positivt driftsresultat i tredje kvartal. Samtidig havde flyselskabet en høj belægningsgrad på ca. 85% og omkring 311.000 passagerer.

PLAY forventer at transportere omkring 800 tusind passagerer i 2022 og mellem 1.5 og 1.7 millioner i 2023. Samtidig forventer PLAY, at den årlige omsætning for 2023 vil være USD 310 til 330 millioner, hvilket vil betyde et positivt driftsresultat (EBIT) for hele året. CEO, Birgir Jonssón, er mere end tilfreds med resultatet:

Dette var det første kvartal, hvor vi havde mulighed for at udføre hele vores transatlantiske plan. Da størstedelen af vores destinationer var helt nye i vores netværk, var PLAY-brandet ukendt på de fleste markeder. Jeg føler, at det er en betydelig præstation for en så ung virksomhed at have opnået et positivt driftsresultat (EBIT) under disse omstændigheder. Det er  ikke er noget, der skal tages for givet. Vores belægningsgrad i kvartalet på 85% var meget acceptabelt for en ny markedsaktør, og det er et godt tegn at se denne tendens fortsætte ind i vintermånederne.

Birgir Jonssón, CEO i PLAY
Birgir Jonssón, CEO i PLAY. Foto: PLAY / PR

Det tidligere erklærede mål om at opnå et positivt driftsresultat (EBIT) i andet halvår af indeværende år opnås ikke, på grund af udfordrende eksterne markedsforhold. Den generelle efterspørgsel fra passagerer, der kom til Island, var lavere end forventet i sensommeren og efteråret, blandt andet på grund af forhold i den islandske turistindustri, der resulterede i overbookede hoteller og udlejningsbiler. Samtidig oplevede PLAY flere forbindelsespassagerer (VIA) end forventet – en type passager, der genererer færre enhedsindtægter end direkte passagerer (til Island). Ekstraindtægterne var også lavere end forventet på grund af passagerernes øgede efterspørgsel på håndbagage frem for indchecket bagage, grundet den alvorlige situation i lufthavnene i PLAY’s markeder. Ovenstående havde en negativ effekt på PLAY’s økonomiske resultater.

PLAY ser nu en positiv udvikling, da kapacitetsproblemerne i den islandske turistsektor stort set er løst, og da forudbetalte COVID-19-kuponer (f.eks. flybillet, hoteller og udlejningsbiler) er faldet betydeligt. PLAY oplever en stærk bookingtendens til Island til vinter og næste år. Det islandske turistråd forventer en stigning på 40% i antallet af passagerer, der kommer til Island næste år, sammenlignet med 2022, hvilket vil have en positiv effekt på PLAY’s forretning. PLAY vil snart lancere en række digitale løsninger og yderligere styrke sine distributionskanaler, hvilket vil øge de supplerende indtægter og forbedre onlinetjenesten. PLAY ser også stærk bookingaktivitet fra rejsebureauer for passagerer, der besøger Island næste år.

PLAY’s omkostningsmål om at være under 4 US cent blev nået i løbet af 3. kvartal, da enhedsomkostningerne (CASK ekskl. brændstof) var 3,1 US cent. Dette skyldes effektiv omkostningskontrol og øgede stordriftsfordele i virksomheden.

PLAY flyver hele året fra Københavns lufthavn til destinationer i USA, herunder New York, Washington og Boston, via Keflavik på Island.

Opsummering:

  • PLAY transporterede omkring 311 tusind passagerer i 3. kvartal og forventer omkring 800 tusind passagerer i år.
  • Omsætningen i kvartalet var USD 59,9 mio. sammenlignet med USD 32,5 mio. i 2. kvartal.
  • I 2023 forventer PLAY 1,5 til 1,7 millioner passagerer med en omsætning på 310 til 330 mio. USD og et positivt driftsresultat for hele året.
  • Belægningsgraden i 3. kvartal var acceptabel med 85%. Belægningsgraden for oktober var 81,9% med cirka 92.000 passagerer.
  • Virksomhedens økonomiske position er stærk. Likvide beholdninger udgjorde den 30. september USD 29,6 mio. Soliditetsgraden var 12,1%, og selskabet har ingen ekstern rentebærende gæld.
  • Resultatet før renter og skat (EBIT) var positivt i 3. kvartal 2022 på USD 1,3 mio.
  • EBIT vil overordnet være negativt i andet halvår og for hele året.
  • PLAY’s forventninger til 2022 er opdateret, og selskabet forventer en årlig omsætning på ca. USD 140 millioner i år.
  • Billetter til 27 destinationer er i øjeblikket til salg.

Foto: Play A321-251N (TF-PLB) i Copenhagen Kastrup Airport (CPH)(BongoPlanes)



Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *