Rejsepas er kommet tættere på, men kan der skabes enighed?

IATA Travel Pass

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Lige nu er der mange initiativer om et rejsepas eller Travel Pass. Både EU og IATA har gang i et. IATA’s Travel Pass er faktisk så langt at Emirates og Etihad er ved at implementere det og forventer at det er klart til brug her i første kvartal. Så kan der skabes enighed om et rejsepas eller får vi flere?

EU-lederne diskuterede i sidste uge at EU skulle indfører et særskilt rejsepas, eller vaccinationspas. Det skulle kunne give borgere i EU muligheden for at rejse frit mellem medlemslandene.

Det var Grækenland der først havde lagt et forslag ud om dette, for at skabe et bedre grundlag for blandt andet forretningsrejser og turisme her i løbet af 2021. Et af de kritiske punkter er at et sådanne certifikat/pas ville gøre forskel mellem de som har fået en vaccination og de som ikke har. Derfor var der flere, der ikke ville indføre det for tidligt.

Der er ingen tvivl om at det ville hjælpe med at åbne grænser, men det vil i starten også gøre en forskel på “EU borgernes frie bevægelighed”.

Flyselskaberne gør meget for at være klar

Flere flyselskaber har det sidste år gjort rigtigt meget for at være på forkant og gøre opmærksom på at det er sikkert at flyve. Ord som du sikkert ikke kendte til før 2020 var HEPA filteret på et fly, men det har du helt sikkert hørt om flere gange i 2020.

Indtil nu har mange flyselskaber haft aftaler om at deres besætning er i en “rejseboble” når de ankommer til destinationen. Et eksempel på dette er Singapore Airlines besætningen, som straks efter ankomsten til København tager hen på deres hotel. Der går de direkte op på deres værelser, hvor de bliver de næste 24 timer indtil de skal retur til lufthavnen igen og flyve hjem til Singapore. På hotellet bliver ting som mad etc. bragt op på deres værelser.

Det nyeste tiltag er at flere flyselskaber bringer deres medarbejdere forrest i vaccinationskøen. Det er for forsat at kunne tilbyde sikre flyvninger – både for deres kunder, men også for medarbejderne. Det er blandt andet Singapore Airlines og Emirates der netop har igangsat vaccinationer blandt deres medarbejdere der er i kontakt med kunder (f. eks. besætning, check ind personale og gate personale).

IATA Travel Pass indføres allerede nu

Et andet rejsepas lavet af IATA, som repræsentere langt over 200 flyselskaber verden over. De har lavet en nye app, som skal fungere som et rejsepas og netop indeholde informationer om COVID-19 test og vaccinationer.

Målet er at give de relevante myndigheder en sikkerhed for at åbne deres grænser for rejsende med godkendt test og vacciner.

Nick Careen, VP for Airports, Passenger, Cargo & Security in IATA.

Målet er at skabe et digital pas, der deler informationer om test og vaccinationer til flyselskaber og myndigheder.

Flyselskaberne og IATA er sikker på at dette vil være vejen frem og medhjælpe at grænserne genåbner hurtigere.

Lige nu er det Emirates og Etihad som er langt fremme med at implementere IATA’s rejsepas. Så skal du til Dubai i løbet af vinteren og foråret, så vil du meget sikkert skulle huske at få hente denne nye app og opdateret den med dine oplysninger.

I samme app, så vil du også finde de opdaterede oplysninger om din destination og de krav som gælder der.

Hvor mange rejsepas får vi?

Det er lige nu et godt spørgsmål om hvor mange initiativer der er i gang. Hvis vi blot kigger på EU’s tiltag og IATA, så er det to forskellige initiativer med en stor fællesmængde. Skal du rejse i bil rundt i EU er det måske EU’s rejsepas, men skal du flyve rundt i EU er det måske både EU’s og IATA’s rejsepas der skal opdateres og medbringes på din telefon.

Så det kunne pynte at man ikke forsøgte at opfinde den dybe tallerken flere gange og valgte en fælles løsning. Dette er nemmere for borgerne, men også meget billigere.

Derfor er IATA’s Travel Pass nok det bedste at vælge for mange lande – og hele EU. Det sikre at der er en standard der dækker både rejser inden for EU med bil, fly, tog, skib samtidig med at det kan bruges udenfor EU.

Tiden vil fortælles os hvad der sker, men vi kan godt frygte at der flere udgaver alt efter hvor du skal rejse hen og med hvilken transportform.

Uanset er et rejsepas en god ide og kan give den sikkerhed, som i dag ikke lige findes på globalt plan.Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *