Udtjente Airbus A340 genbruges i stadionbyggeri

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Når fodboldstadion Stade de la Meinau i Strassbourg bliver renoveret fra næste år bliver det med noget så utraditionelt som dele af udtjente Airbus A340 fly.

Med den rette vedligeholdelse kan fly blive ret så gamle. Det er ikke unormal at se fly med langt over 20 år på banen, eller nærmere i luften. Ofte bliver passagerfly, når de når en hvis alder, skiftet ud for nyere, mere brandstoføkonomiske, flytyper. Coronakrisen har fået mange flyselskaber til at fremskynde udfasningen af ældre flytyper. Især 4-motorers fly, som Airbus A340 og Boeing 747, er udfaset af mange selskaber, som f.eks. Qatar og Lufthansa.

Udtjente passagerfly kan efterfølgende ombygges til fragtfly og bruges i mange år frem. Fragtfly står på jorden en stor del af dagen, og brandstoføkonomien er derfor ikke helt så afgørende. Men på et eller andet tidspunkt, bliver det sidste den flyvetur for alle fly. Derefter kan nogle dele af flyet genbruges som reservedele og resten kan sælges som skrotmetal.

Airbus A340 som solskærm

Det nye Stade de la Meinau i Strassbourg (Billede: Populous)

Det amerikanske arkitektbureau Populous har dog en anden ide. Firmaet har vundet et renoveringsprojekt til €100 million af fodboldstadiet Stade de la Meinau i Strassbourg. Stadiet danner hjemmebanen til klubben Ligue 1 club Racing Club de Strasbourg Alsace, og ombygningen forventes at starte i 2022 og stå færdig i 2025.

I designet indgår mange bæredygtige tiltag. Der er alt fra genanvendelse af regnvand, opvarming baseret på biomasse til omkring 1.000 m2 solceller på taget. Det mest iøjenfaldende er dog solskærmene på den sydvendte facade. De består nemlig af 4.400 m2 skrog fra udtjente Airbus A340 fly.

SAS udfasede den sidste A340 i november sidste år. Flyene er savnet af mange af vores læsere, som de mange billeder i vores forum viser. Men hvem ved, måske kan vi gense dem igen i Strassbourg om nogle år.Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *