Verdens højest beliggende og farligste lufthavne

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Kina er hjemsted for fire af verdens højest beliggende lufthavne, som alle ligger over 4.200 meter i Himalaya området. På de næste pladser følger tre lufthavne i Bolivia. Men hvilken lufthavn regnes for den mest farlige?

Efter at have besøgt Lhasa i Tibet, som er en af verdens højest beliggende hovedstæder i 3.650 meter, tænkte jeg at de også har verdens højest beliggende lufthavn.

Ifølge Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_highest_airports er der 12 lufthavne, som ligger endnu højere.

Kina

Verdens højeste civile lufthavn er Daocheng Yading Airport, som ligger i en højde af 4.411 meter. Lufthavnen ligger i Sichuan provinsen øst for den autonome region Tibet.

Daocheng Yading Airport blev indviet i 2013 med et Air China A319 fly fra provinshovedstaden Chengdu. Flyvningen reducerede rejsetiden mellem  Daocheng  og Chengdu til en time, hvor busturen tidligere tog to dage. På grund af højden er startbanen hele 4.200 meter lang. Foruden Chengdu er der i dag flyvninger til Chongqing, Hangzhou, Kangding og  Xi’an.

Indtil 2013 var Qamdo Bamda Airport verdens højest beliggende lufthavn i en højde af 4.334 meter. Selv om den ikke mere er den højest beliggende, så har den stadig verdens længste asfalterede startbane på hele 5.500 meter.

På tredje pladsen finder man i en højde af 4.280 meter Kangding Airport i Sichuan provinsen. På fjerdepladsen finder man Ngari Gunsa Airport i den autonome region Tibet, tæt på den indiske grænse. Den ligger i en højde af 4.274 meter.

Bolivia

På de næste tre pladser finder man lufthavne i Bolivia, som ligger i en anden stor bjergkæde, nemlig Andesbjergene.

Den højeste er El Alto International Airport i 4.061 meter tæt på hovedstaden La Paz. Den er også verdens højeste internationale lufthavn. Uyuni Airport og Captain Nicolas Rojas Airport ligger begge over 3.900 meter.

På de næste 40 pladser ligger der lufthavne fra Kina, Bolivia, Peru, Nepal, Ecuador, USA og Columbia.

Den farligste

Mange anser Tenzing–Hillary Airport I Nepal for verdens farligste. Den hed tidligere Lukla Airport, men er nu opkaldt efter de to første, som besteg Mount Everest – Sherpa Tenzing Norgay og Sir Edmund Hillary. Jeg har selv fløjet fra lufthavnen, da den er meget populær, når man tager på trekking tur til Everest Base Camp

Selv om lufthavne ”kun” ligger i 2.845 meter, så er starten meget dramatisk. Efter at have lettet fra den skrå startbane, skal man lave et 90 grader sving for ikke at flyve ind i et bjerg på den anden side af kløften. Lufthavnen er derfor ofte lukker på grund af tåge eller kraftig vind. I ovenstående video optaget af Ole Egholm, stifter af De Berejstes Klub, kan man se fire starter fra lufthavnen.

Foto: Jeremy Broomfield på Wikipedia

 Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *