Verdens ti flotteste naturparker

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Der er vidunderlige landskaber over hele verden. Desværre er mange af disse områder truet. Klodens skønhed bevares i naturreservater og nationalparker. Resultatet er uberørt natur, biodiversitet og en intakt flora og fauna.

Du finder de imponerende nationalparker i alle verdensdele. I denne artikel præsenterer vi ganske kort 10 forskellige parker. Alle kontinenter er repræsenteret. Måske kan du hente inspiration til din store rejse, når verden igen åbner op efter COVID-19 pandemien.

Serengeti Nationalpark – Tanzania

Serengeti i det østafrikanske Tanzania, er en af de mest berømte nationalparker i verden. Navnet ‘Serengeti’ kommer fra Maasai-sproget og betyder oversat “endeløs steppe”. Det er et meget passende navn til nationalparken, der strækker sig over 15.000 kvadratkilometer (hvilket svarer til omkring en tredjedel af Danmark). Der er savanner med græs, floder, skove – og frem for alt masser af dyr. Intet andet sted kan du finde en så høj koncentration af pattedyr i naturen. Buffaloer, løver, elefanter – listen kan fortsætte. Den årlige store dyrevandring er imponerende. I søgningen efter vand og føde krydser millioner af gnuer, zebraer og andre dyr hele Serengeti fra syd til nord. Dette er verdens største dyrvandring

Torres del Paine Nationalpark – Chile

Der er 36 nationalparker i Chile. Den bedst kendte er Torres del Paine i det sydlige Patagonien. Tre granit klipper i parken symboliserer porten til himlen. Området med nationalparken omfatter bjergkæden Cordillera del Paine, hvis tinder ender i 3.000 meters højde. Derfor er store dele af parken dækket med gletsjere. Men hele Torres del Paine har en række forskellige landskaber. Der er store søer og fjorde, men også sumpe og stepper. Denne unikke blanding skyldes parkens specielle beliggenhed mellem den magellanske subpolære skov og den patagoniske ørken. Området er hjemsted for en lang række dyrearter: Den andeanske kondor, pumaer og guanacos (der er i familie med lamaen).

Yellowstone Nationalpark – USA

Yellowstone Nationalpark i den nordvestlige del af USA er kendt og populær for sin rige flora og fauna. Yellowstone er hjemsted for 300 forskellige fuglearter, bison og bjørne. I alt 8.980 kvadratkilometer gør Yellowstone Park til et af de største, næsten intakte økosystemer på planeten. Indfødte amerikanere, hvoraf nogle stadig bor og jager i parken, bosatte sig her for 11.000 år siden. Yellowstone er verdens første nationalpark. Den blev etableret i 1872. Et absolut højdepunkt i denne nationalpark er de mange gejsere, der jævnligt bryder ud og derefter danner meterhøje springvand. Den berømte Steamboat-Geyser betragtes endda som den højeste. Vandet kan skyde op til 130 meters højde.

Gates of the Arctic Nationalpark and Preserve – USA

I den nordligste del af USA findes der et andet fascinerende naturreservat, der er større end Yellowstone. Gates of the Arctic National Park i Alaska er en gigantisk og stort set fuldstændig urørt ødemark. Der er ingen veje, stier eller campingpladser i parken. Besøgende kan vandre i de uendelige vidder og opdage den overvældende natur. Seks floder, utallige åer og mindre vandløb gennemskærer parken og sikrer en markant flora og fauna. På grund af parkens placering i det nordlige del af det amerikanske kontinent, er somrene korte og intense, vintrene er lange og kolde. Derfor er vækstsæsonen meget kort for planter og områdets mange dyr skal kunne håndtere det specielle klima.

Vallée de Mai Nationalpark – Seychellerne

Naturreservatet Vallée de Mai på Seychellerne er kun 20 ha stor. Det svarer til et gennemsnitlig dansk landbrug på Morten Korcks tid. Men reservatet er stadig det grønne hjerte på den største ø Praslin. Dalen, hvor området ligger, blev først åbnet i 1966. På grund af dens uberørte og mystiske natur fik reservatet hurtigt kaldenavnet ‘Edens have’. Nationalparken har været på UNESCO’s verdensarvsliste siden 1983. Hundredvis af plante- og dyrearter har hjemme i nationalparken. Dette omfatter også den legendariske store kokosnød Coco de Mer, som kun findens på Seychellerne.

Plitvicer Søerne – Kroatien

I Kroatien mellem bjergkæderne Mala Kepala og Lička Plješivica ligger Plitvice-søernes nationalpark. Man bliver fascineret af det ældste og største naturreservat i landet. De 16 søer og de tilhørende vandfald er et højdepunkt for enhver besøgende og et yndet motiv for fotografer. På grund af undergrunden og de specifikke hydrogeologiske forhold er søerne opdelt i området med de øvre søer og området med de nedre søer. Begge er værd at se.

Banff Nationalpark – Canada

Canada er et paradis for vandrere og naturelskere, der fortrækker den hårde, seje charme i nord. Med skønheden i sit bjergrige landskab er Banff Nationalpark uden sidestykke. Bjergkæden har 20 snedækkede tinde, nogle af dem mere end 3.000 meter over havets overflade. Utallige vandfald styrter ned fra bjergene, hvorefter vandet fortsætter i småfloder gennem engene. Parken blev grundlagt i 1885, hvilket gør den til den tredje ældste af sin art. Og trods dens beliggenhed i en klimatisk ekstrem region er den hjemsted for mange forskellige dyrearter, såsom elge, coyoter og bjørne.

Nationalpark Sächsische Schweiz – Tyskland

På trods af navnet, ligger parken i Tyskland. Nærmere bestemt øst for Dresden ved den tjekkiske grænse, hvor floden Elben løber ind i den tyske delstat Sachsen. Nationalpark Sächsische Schweiz er Tysklands eneste nationalpark i et bjergområde. Parken er især kendt for sine fascinerende sandstenformationer med dybe kløfter og høje klippevægge. Nationalparken på 93,5 kvadratkilometer byder på omkring 400 km markerede vandreveje 50 km cykelruter, talrige bjerghoteller og 755 klatreklipper. En lang række forskellige landskaber findes på dette lille område. Det giver et mangfoldigt dyreliv. Du kan se vaskebjørne, bævere og vilde får i parken.

Fuji Hakone Izu Nationalpark – Japan

Japans smukkeste nationalpark, Fuji Hakone Izu, ligger kun omkring 100 kilometer fra hovedstaden Tokyo. Området strækker sig over 1.219 kvadratkilometer og har været fredet siden 1936. Midt i parken ligger den imponerende og verdensberømte vulkan Fuji, det højeste bjerg i Japan på 3.776 meter og en del af UNESCOs verdensarvsliste. Med sin næsten perfekt symmetriske kegleform har bjerget altid inspireret malere og digtere. Ud over den berømte vulkan er der meget at opdage i Fuji Hakone Izu Nationalpark. Du finder stort set alt, du kan ønske dig: Talrige vandrestier med forskellige sværhedsgrader, i alt fem søer og japanske termiske bade, de såkaldt onsen.

Fiordland Nationalpark – New Zealand

Hvis du vil opleve sneklædte bjerge og den grønne regnskove ét sted, skal du besøge Fiordland Nationalpark i New Zealand. Parken er med på UNESCO’s liste over verdensarv. Parken blev grundlagt i 1952 og dækker nu mere end 1,2 millioner ha (hvilket svarer til knap halvdelen af Jylland). Gamle jungleområder dækker de imponerende bjergskråninger. Vandfald styrter hundreder af meter ned i mægtige fjorde. Solen og himlen spejler sig i de krystalklare søer. Ikke mindst på grund af sin natur er parken et paradis for vandrere: Tre af New Zealands ni berømte vandreruter i naturskønne områder (de såkaldte Great Walks) ligger i denne uberørte del af landet. Den mest berømte er sandsynligvis Milford Track, der løber 53 kilometer gennem det betagende landskab og endelig ender ved Sutherland Falls, New Zealands største vandfald.

Vadehavet Nationalpark – Danmark

I Danmark har vi også en stor nationalpark, der er optaget på UNESCO’s verdensarvs liste. Vi har for kort tid siden beskrevet Nationalpark Vadehavet og de øvrige seks danske steder på listen i denne artikel.

Artiklen er oversat og lettere bearbejdet. Den er oprindelig bragt på vores tyske søsterside https://insideflyer.de/Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *