AAL: Corona satte tydelige spor i 2020

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Året 2020 bød på store udfordringer for Aalborg Lufthavn og luftfartsbranchen i hele verden, hvor COVID-19 pandemien har sat sine tydelige spor. Der var en massiv passagertilbagegang på 65,0 procent.

Det nye år er skudt i gang, og i Aalborg Lufthavn gøres status efter et år, hvor COVID-19 satte dagsordenen for 10 ud af årets 12 måneder – en virkelighed, der resulterer i den største årlige tilbagegang i lufthavnens historie. Således var der blot 512.500 passagerer igennem terminalen i 2020 mod 1.462.507 i 2019 – en tilbagegang på 65.0 procent.

40 procent rejste i årets første to måneder

De første to måneder af året begyndte fornuftigt, med et stort skiprogram og fyldte fly til blandt andet De Kanariske Øer. Derudover var der flere sommernyheder at se frem til – alt fra tilbagevendende charterdestinationer som Gazipasa og Zakynthos til flere ugentlige afgange til Malaga og Bornholm.

Kursen mod et godt år i Aalborg Lufthavn blev uventet ændret, da Danmark midt i marts lukkede ned på grund af stigende COVID-19 smitte. Stort set al trafik til og fra lufthavnen blev sat på pause, og den 23. marts blev 85 procent af alle lufthavnens medarbejdere sendt hjem på ubestemt tid.

Indenrigstrafikken holdte liv i lufthavnen

Grundet indenrigstrafikken til og fra København var Aalborg Lufthavn, i modsætning til flere danske lufthavne, mindre berørt af den danske nedlukning. Det sikrede en daglig aktivitet i lufthavnen, hvor flyselskabet DAT så en åbning til også at etablere sig på Aalborg-København ruten.

Konsekvenserne af den verdensomspændende pandemi i 2020 har sat voldsomme spor, og vi er desværre ikke på den anden side endnu. Men der er ingen tvivl om, at Aalborg Lufthavn kommer igennem det. Det skyldes ikke mindst de mange dedikerede medarbejdere, der har gjort en ekstra indsats i en svær periode, men også det faktum, at Aalborg Lufthavn, udover at være en international lufthavn, har en stærk indenrigsrute, der binder Danmark sammen og holder erhvervslivet kørende.

Lufthavnsdirektør Niels Hemmingsen.

Sommeren var bedre

I takt med, at sommervarmen tog fat i løbet af juni, var COVID-19 pandemien mere under kontrol, og dét gav plads til en delvis genåbning af udenrigstrafikken. Det drejede sig blandt andet om ruterne til Malaga, Oslo, London og Amsterdam, hvor der på sidstnævnte rute var hele 3 daglige afgange i september og oktober – til stor værdi for særligt erhvervslivet.

Forventningerne til det nye år

Når vi nu skriver januar 2021, er vaccinen mod COVID-19 ved at blive bredt ud i Danmark og det meste af Europa, men fremtiden for luftfarten står stadig i det uvisse, hvor en normalisering af verdens flytrafik nok først er en realitet i 2024.

I 2021 forventer vi at se en større genoplivning af flytrafikken til og fra Aalborg Lufthavn – særligt når vi kommer hen til perioden for skolernes sommerferie. Vi ved, at Aalborg Lufthavn har en stærk position i markedet og at luftfartsbranchen har en stor vilje til at komme på vingerne igen. Dog skal vi nok hen til sommeren 2022 før vi er tilbage til nogenlunde samme niveau som i 2019.

Lufthavnsdirektør Niels Hemmingsen.Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *