Bondegårdsferie – en overset mulighed

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Bondegårdsferie er en oplagt feriemulighed i Danmark, som kan give specielt børnefamilier en anderledes sommerferie. Det kan være et reelt alternativ til at leje et sommerhus.

Bondegårdsferie er en charmerende ferieform, der ikke er standardiseret. Hver gård har sit eget produkt, der bl.a. afhænger af, hvilke muligheder familien, gårdens bygninger og lokalområdet tilbyder. Du kan bl.a. finde ophold med disse overskrifter:

  • Ferie med børn
  • Ridning
  • Fiskeri
  • Naturoplevelser

Landsforeningen for Landboturisme har en samlet oversigt over landbrug, der tilbyder bondegårdsferie. Du får overblikket på denne side. Kortet på hjemmesiden viser, at du kan finde bondegårdsferie over hele landet. På hjemmesiden kan du finde alle gårde, der er nævnt i denne artikel.

Steensbæk Feriegård tilbyder bondegårdsferie. Foto: Steensbæk Feriegård.

Feriegårdene har ofte gamle landsbyhaver med store træer – og bygningerne er charmerende. Når det ikke er muligt at rejse til udlandet i sommerende 2020, så er en bondegårdsferie i Danmark bestemt en oplagt mulighed.

Børnene kan komme tæt på dyrene

Da jeg var barn, var en af sommerferiens oplevelser at gå op på høloftet eller ud i halmladen for at finde de små kattekillinger. Du kan også give dine børn denne oplevelse hos de værter, der har klappedyr. Her kan børnene lege med dyrene på gården hele ferien.

Børnene leger med klappedyrene i Family Farm Fun Park. Foto: Helge Jensen

Nogle landmænd tilbyder, at børnene kan hjælpe med at fodre dyrene eller samle æg i hønsehuset. Sådanne muligheder vil give dine børn en helt anden oplevelse end den aflyste strandferie i udlandet.

Hvis du besøget et mindre landbrug, kan du også være heldig, at børnene kan lege mellem nogle halmballerne i laden.

Børnene leger i den friske halm på Ledgaard. Foto: Inge Kirkeby Nielsen

Jeg husker også tydeligt duften af den friske hø. Det er ren nostalgi. Mange produktionslandbrug har i dag erstattet hø med ensilage (syregærede, grønne planter, der bruges som foder til eksempelvis kvæg). Ensilagen dufter nærmest som energi drikken Red Bull – så jeg foretrækker duften af hø, Men hvis du besøger en gård med heste, vil du helt sikkert også finde hø på gården. Nyd duften.

Kom tæt på hesten. Foto: Landsforeningen for Landboturisme/Claus Haagensen

Hvis du holder din bondegårdsferie på en mindre gård, kan du sikkert også komme tæt på de køer eller svin, der er på gården. En tur til folden med gårdens køer og heste, kan give børnene et stor oplevelse. Det er en fornøjelse at se hesten gnaske et æble eller koen spise en tot græs. Det er også specielt at mærke koens ru tunge på hånden – eller finde ud af, at den ikke har fortænder i overmunden.

Du kommer tæt på gårdens dyr på Nygaardferie. Foto: Michael Schiermacher

Du ser ikke så tit løsgående grise i det fri. Men du kan være heldig at komme tæt på grisene på en græsmark. Når du tager på bondegårdsferie, kan værten sikkert anbefale, hvor du skal tage børnene med hen, når de skal se forskellige husdyr i området.

Foto: Landsforeningen for Landboturisme/Claus Haagensen

Aktiviteter

De forskellige værter tilbyder forskellige supplerende aktiviteter. Nogle har en bålplads, hvor man kan hygge sig om aftenen. Andre har en legeplads til børnene. Enkelte kan anbefale en god fiskeplads – eller specielle naturoplevelser. Hvis du tager jeres cykler med, kan I få nogle gode udflugter i området.

Nogle har heste, som børnene kan ride på. Eller måske bliver der arrangeret en tur med hestevogn i den nærliggende skov eller engen.

En køretur i hestevogn på Hohenwarte. Foto: Vivi Paulsen
Alle gæster på St. Bindesbølgård får tilbudt en tur i hestevogn. Foto: Helle Kristiansen.
På hesteryg i ridehuset. Foto: Landsforeningen for Landboturisme/Claus Haagensen

Mad og drikke

Mange værter tilbyder morgenmad og enkelte kan lave aftensmad til gæsterne. Der er flere eksempler på, at råvarerne er produceret på gården – eller på nogle af nabogårdene. Så når du tager på bondegårdsferie, kan du have fornøjelsen af at spise grøntsager produceret på gården. Enkelte har æg, honning, juice, saft eller frugt fra lokalområdet. Kødet til aftensmaden kan stamme fra dyr opdrættet på gården.

Gulerødder dyrket på gården. Foto: Landsforeningen for Landboturisme/Claus Haagensen

Hvis du har lejet en ferielejlighed på en bondegård, kan du ofte selv stå for maden – eller besøge landsbykroen for at prøve retterne på dens menukort.

Opholdet

Når du i dag tager på bondegårdsferie, vil du ofte komme til at bo i et hus eller en lejlighed på gården. Det kan eksempelvis være den tidligere bolig til fodermesteren eller en aftægtsbolig, der nu er blevet indrettet til turister. D.v.s. du reelt får en “ferielejlighed” eller et “sommerhus”, som ikke ligger i et decideret turistområde. Og du kan være sikker på, at arkitekturen er meget forskelligt fra typehuset i sommerhusområdet.

Kildegården, Bondegårdsferie. Foto: Lone Frost

Hvis du vil have en anden ferie med familien, så er det absolut værd at overveje en bondegårdsferie i Danmark.

Et landbrug er også en virksomhed. Landmanden kører med store traktorer og maskiner. Heste og køer kan sparke hårdt, hvis du kommer for tæt på og forskrækker dyret. Derfor anbefaler vi, at du får landmanden til at give en rundvisning, så du lærer gården at kende. Når du følger værtens anvisninger, vil du have et sikkert ophold på bondegården.

Forsidefoto: Folehavegård Bondegårdsferie. Foto Inga PedersenHusk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *