British Airways strejke i fuld gang

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Den varslede strejke blandt piloterne i British Airways er nu i fuld gang og varer frem til tirsdag. Resultatet er at tusindvis af rejsende ikke kommer ud at flyve. Er du ramt så læs videre og se hvad dine muligheder er.

Dagen i dag er første dagen på en to dages strejke, som gentages igen den 27. september, hvis der ikke kommer nogen løsning.

De fleste afgange fra København og til London (plus retur) med British Airways er også aflyst i dag.

Sagen kort

Sagen er grundet at British Airways og piloterne, igennem deres fagforening, ikke kan blive enige om en ny aftale. En aftale der primært er omkring hvor stor en lønstigning som piloterne skal have. Forhandlingerne har stået på siden før sommerferien og der har også være varslet strejke i august måned, som dog blev aflyst ved at holde forhandlingerne igang.

British Airways har allerede i juli måned tilbudt piloterne en stigning på 11,5% over de næste 3 år, men dette er ikke blevet accepteret af BULPA, som er piloternes fagforening.

I dag får en gennemsnitlig kaptajn i British Airways godt 1.390.000,- kroner i løn. Når de 3 år er gået og den forslåede lønstigning er slået helt igennem vil lønnen så ende godt 1.660.000,- kroner (inklusiv tillæg).

Startlønnen (før tillæg) i British Airways er på godt 216.000,- kroner og en pilot får godt 582.000,- kroner.

Eftersom en pilotuddannelse koster mellem 800.000,- og til 1.000.000,- kroner, så vil de fleste typisk optage det som lån. Når de så starter med en grundløn (før flere tillæg) på 216.000,- kroner, så tager det tid at få betalt sin uddannelsesgæld af.

Så for kaptajnerne i British Airways er lønnen ganske høj, men ikke for de nyuddannede og det er derfor diskussionen om løn kan være ganske svær at tage – især hvis man ikke husker at kigge på det på de enkelte grupper og bare ser det som en samlet.

Uanset er det ikke holdbart at vi som kunder hvert år skal se os ramt at strejker. Lige nu er det British Airways, men SAS, Lufthansa, Ryanair er kun eksempler på flyselskaber som har været ramt eller bliver ramt inden for det sidste år.

Det er også første gang i British Airways historien at deres piloter går i strejke.

Hvad kan du gøre hvis du er ramt?

Er du ramt, så har British Airways lavet en FAQ side. Der kan du få mere hjælp til hvad du kan og skal gøre.

Du kan også forsøge dig på British Airways “Manage my booking” siden, hvis billetten er købt direkte ved British Airways.

Ellers kontakt dit rejsebureau for hjælp.

Hvis du beslutter dig for at ville ringe til British Airways, så må du forvente at komme til at vente i lang tid før du kommer igennem.

Uanset – er dit fly aflyst, så opfordre British Airways til at du ikke møder op i lufthavnen og slet ikke hvis det er London Heathrow, da der forventes at være ganske meget pres på.

Sådan ser Departure tavlerne ud i terminal 5 i London Heathrow lufthavnen – ikke et normalt billede på en mandag.

Billedet er fra en bruger på FlyerTalk, som har været forbi Terminal 5 i London Heathrow

Får jeg erstatning?

Hvis du er ramt at den varslede strejke, så har British Airways sikkert allerede sendt dig en mail for over 14 dage siden. Der blev du oplyst om dine muligheder. At British Airways gjorde dette betød at du i udgangspunktet ikke er berrettiget til kompensation/erstatning i forhold til den gældende EU261 lovgivning.

Så udover at British Airways har været proaktive, så undgår de formodentlig også en større ekstraregning til kunderne for kompensation.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *