Dagbog fra en pilotstuderende – Uge 58

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Så er det igen blevet tid til en lille opdatering fra hverdagen på skolen.

Jeg har i denne uge været ude at flyve to gange, både i godt og dårligt vejr.

Ikke til at se

Onsdag morgen skulle vi briefe kl. 8, så vi var på lufthavnen kl. 7 for at gøre flyet klar. Da vi ankom til lufthavnen, var sigten ikke den bedste, så vi var lidt nervøse for at blive aflyst pga. for dårlig sigt. For at være i stand til at lette fra Aarhus, skal vi bruge mindst 400 meters RVR (Runway Visual Range) Det betyder, at vi skal kunne se et lys igennem tågen, på 400 meters afstand. Da vi ankom var der 300 meters RVR, så vi håbede på at det ville blive bedre i takt med at solen kom højere på himlen.

Dette var udsigten i lufthavnen. Der skulle gerne holde 3 privatfly, men det sidste er ikke til at se

Da vi havde briefet på vores flyvning, var vi klar til at tage afsted. Et hurtigt kig på vejret fortalte at vi havde 450 meters RVR, så vi kunne godt tage afsted. For at lande igen skal vi have 550 meters RVR, så vi håbede på at tågen ville lette en smule, så vi ikke skulle deviere til Aalborg.
Min medstuderende, Mickey, fik lov til at starte først, og vi gav den fuld gas i tyk tåge, selvom vi ikke kunne se mere 250 meter foran os. Men efter et par sekunder havde vi fart nok på til at trække den i luften, og der gik ikke lang tid før vi havde flot blå himmel.

Fra blå himmel til gråt og kedeligt

Nedenunder os lå tågen tykt over Djursland og vi fløj også ind og ud af et par skyer, da Mickey skulle lave det airwork han var sat op til. Efter arwork, fløj vi ind mod pladsen for at lave en ILS approach, hvor man udelukkende bruger sine instrumenter til at flyve efter. Da det var tåget, kunne vi ikke se banen, så det er med at stole på sine instrumenter. I Aarhus er der et højdeminima på 280 fod. Så hvis vi ikke ser banens lys i 280 fods højde (85 meter) skal vi gå rundt.
Da vi dykker ned i skyerne bliver det hele hvidt, og det er ikke til at se noget som helst. Da vi kommer ned i 300 fod, er der stadig ikke noget tegn på banen, men 20 fod senere, er det muligt at spotte de første indflyvningslys, så vi har mulighed for at fortsætte vores anflyvning.

Lidt om ILS

Når vi flyver efter instrumenterne, flyver vi det der hedder en ILS. Her har vi to hjælpemidler på skærmen, som fortæller os hvordan vi ligger i forhold til banen, både horisontalt og vertikalt. Glidslopen fortæller hvordan flyet ligger vertikalt i forhold til den optimale indflyvning. Det kan ses på den lille grønne diamant på venstre skærm. Er diamanten højere oppe i forhold til midten, betyder det at vi ligger for lavt, og indflyvningsbanen er ovenover os. Og modsat hvis den er under.

Localizeren er den grønne streg nederst på venstre skærm. Den fortæller hvordan vi ligger horisontalt i forhold til banens centerlinje. Ligger den til højre, som på billedet, ligger vi til venstre for banen, og bliver nødt til at dreje lidt til højre for at få den centreret igen. Og modsat med den anden side.

Hvis enten Glideslopen eller Localizeren over eller under en af de første prikker man kan se, laver man en go-around, da man derfor er for langt væk fra banen, til at det kan være forsvarligt at flyve videre. Især hvis man ligger for lavt, da man derfor ikke er i en sikker højde, og der kan være master eller bygninger. Når man ligger centreret på både glideslopen og localizeren, er man sikker på at der ikke er noget i vejen for en.

Dette koncept er også det de kommercielle fly flyver efter, og derfor det er muligt at lande i tyk tåge. De store fly kan gå ned til et minima på kun 50 fod (15 meter), inden de bliver nødt til at lave en go-around, hvis ikke de er i stand til at se lysene.

Glideslopen og localizeren kan ses på skærmen

This slideshow requires JavaScript.

Da de blev min tur til at flyve, startede vi ud med en approach, for lave en landing i tåget, men den var allerede lettet, så det blev ikke helt det samme. Efter landingen fløj vi ud og lavede lidt airwork, inden vi igen lavede en landing i Aarhus. Her var tågen lettet helt, så det blev en ganske normal landing. Dog får vi briller på, så vi kun kan se vores instrumentskærme, så det imitere at flyve i tåge.

2. flyvning

Jeg skulle flyve igen om fredagen, hvor jeg igen skulle ud og lave lidt airwork. Jeg skal lave airwork et par flyvninger mere, inden jeg begynder at flyve til andre lufthavne. Det er for at vi lære flyveren at kende, uden at vi bliver presset over at vi også skal til en anden plads, som vi ikke er kendt med.

Efter airwork lavede jeg igen en ILS til bane 28L.

Efter min tur var det min medstuderende Bart, der skulle flyve. Han skulle lige som mig ud og lave lidt airwork med stalls og forskellige drej. Vi lå i samme højde som skyerne, så vi røg ud og ind af skyer, hvilket gjorde at der var en del turbulens, og at man blev lidt forvirret, når udsigten hele tiden forsvandt.

This slideshow requires JavaScript.

Det var alt for denne gang. Jeg håber det lille afsnit om ILS, gav et lidt bedre indblik i, hvad det er vi flyver efter, og hvordan det foregår. Hvis I har nogle spørgsmål, kan I skrive på forummet eller skrive en kommentar nedenunder. I kan også følge mig på instagram under ‘Pilot_noehr’.
Derudover har skolen tilføjet en feature på deres hjemmeside, hvor man kan se hvilke lufthavne vi elever har besøgt rundt omkring. Tjek det ud her

Indtil næste gang



Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *