Det amerikanske samarbejde: Boeing og Embraer

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Et nyt samarbejde mellem flyproducenterne Boeing og Embraer forventes at blive en realitet i begyndelsen af 2020. Samarbejdet omfatter design, produktion og salg af fly til den civile luftfart i hele verden.

Det strategiske samarbejde har været undervejs i flere år. Allerede i december 2017 kunne Wall Street Journal rapportere, at Boeing ønskede at overtage Embraer. Embraer er verdens 3. største producent af passagerfly og har 18.000 medarbejdere. Overtagelsen skal naturligvis godkendes af selskabernes bestyrelser og aktionærer. Men derudover skal samarbejdet også godkendes af myndighederne i Brasilien, USA, EU og Kina.

Den brasilianske regering havde en række krav, der skulle sikre landets interesser. Bl.a. at produktionen af militærfly skal holdes uden for samarbejdet samt at der stadig skal være et brasiliansk selskab, som står for den videre udvikling og produktion af embraers flytyper. Dette for at sikre, at man beholder de mange arbejdspladser i Brasilien.

Embraer producerer jetfly med mellem 70 og 130 sæder. Der er leveret mange fly til europæiske selskaber, bl.a. denne E195 til det polske flyselskab LOT. Foto: © LOT

Det er derfor alene produktionen af passagerfly, der er omfattet at samarbejdet med Boeing. Produktionen af militære fly vil forblive på brasilianske hænder, ligesom man også beholder den fulde kontrol af produktionen af de små jetfly, der benyttes af privat personer og lederne i store selskaber.

Resultatet er, at Boeing skal overtage 80 procent af aktierne i den division af Embraer, der producerer passagerfly. Dette brasilianske selskab vil fremover hedde Boeing Brasil-Commercial. Med samarbejdet i det nye selskab, vil der opstå betydelige stordriftsfordele.

EU-Kommissionen har imidlertid meddelt, at den vil analysere de eventuelle konsekvenser af samarbejdet i en såkaldt fase 2 undersøgelse. Når denne er afsluttet vil Boeing overtage 80% af aktierne i det nye fælles selskab Boeing Brasil-Commercial. Dette forventes at ske i begyndelsen af 2020. Indtil det nye samarbejde er på plads vil Boeing og Embraer fortsætte driften som 2 selvstændige selskaber.

Forsidefoto: E175. © EmbraerHusk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *