Det ved vi om det grønne vaccinecertifikat

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

EU fremlagde i går deres endelige tanker om hvordan de vil sikre at der vil kunne komme en fri bevægelse indenfor EU. Dette gøres med et grønt vaccinecertifikat, som skal sikre EU-borger muligheden for at rejse på tværs af grænserne allerede denne sommer.

Det som EU-kommissionen fremlagde i går var deres forslag til et standardformat som sikre EU’s frie bevægelse igen. Det vil samle informationerne om de EU godkendte vacciner og dermed vil der være “huller i osten”. Det kan være sig den som er udstationeret i Hong Kong eller Mellemøsten og har fået sig en russisk eller kinesisk vaccine. Men flertallet ville kunne blive hjulpet via denne løsning, som vil findes i en digital udgave som app eller med mulighed for at printe det grønne certifikat ud.

Sådan er et mockup af EU’s grønne vaccinecertifikat. Kilde: EU

Det grønne certifikat foreslås at indeholde central information om følgende:

  • Navn
  • Nationalitet
  • Dato for udstedelse
  • Eventuel vaccine status
  • Eventuel test resultat
  • Immunitet grundet tidligere COVID-19 smittet og dermed at der er dannet antistoffer

Sådan er det forventede flow i forbindelsen med det grønne vaccinecertifikat:

Der vil ikke deles de helt følsomme opløsninger som CPR nummer og andre ting i ens sundhedsjournal, som ellers er på sundhed.dk.

EU vil også sikre at personfølsomme data vil være sikret og eftersom EU har nogle af verdens skrappeste regler for personfølsomme data, så vil kravene være ret høje (f.eks. GDPR reglerne).

De vacciner som lige nu vil være omfattet er følgende:

  • Pfizer/Biontech
  • Astra Zeneca
  • Moderna
  • Johnson & Johnson

Det enkelte land kan også få egne godkendte vacciner inkluderet for deres land. Så Ungarn vil kunne få Sinovac og Sputnik på deres liste over godkendte vacciner.

Det er ikke helt klart endnu hvordan EU’s løsning skal spille sammen med de enkelte landes egne digitale løsninger. Så hvordan det skal virke i Danmark må vi vente på svar på. Det kan meget vel tænkes at vi skal have mindst to løsninger med os alt efter om vi er på tur i Danmark eller skal krydse grænsen til Tyskland, Norge eller Sverige.

Ambitionerne er at det er klart til sommer og det vil få højeste prioritet. Derfor er det også en klar opfordring til alle medlemslandene at de sikre ressourcer til at medvirke til lokal implementering, således at EU-borgerne kan rejse på ferie sikkert ved hjælp af dette vaccinecertifikat.

Det er et positivt håb for rejsebranchen og vi ser flere og flere tegn på at vi i løbet af sommeren får en mere normaliseret hverdag – dog forsat styret af corona pandemien.

EU-kommisionen fortæller også at dette vaccinecertifikat vil blive lukket ned igen når WHO melder at corona pandemien ikke længere er aktiv.Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *