Elefant- og Spottertræf i Billund

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Fly-entusiaster flokkes til Billund Lufthavn i disse dage, hvor luftens elefanter mødes. Lørdag bliver kulminationen, hvor verdens største fragtfly kommer på besøg.

Det har været hektiske uger i Billund Lufthavn i den seneste tid. At lufthavnen for alvor er kommet på verdenskortet for luftfragtselskaberne har længe stået klart og gennem hele Corona-pandemien har Billund været centrum for import af Covid-19 værnemidler og senest for test kits.

Samtidig er det værd at bemærke, at væksten i fragt gennem Billund Lufthavn langt fra alene er Corona-relateret, men kommer ovenpå flere eksisterende, faste fragtruter, som har fået tilført udvidet kapacitet.

Alene indenfor de sidste 18 dage af januar modtog lufthaven ikke mindre end 14 kæmpe fragtfly af typen Antonov AN-124 og Boeing 747F, suppleret af flere A340 fly. Dertil skal lægges de regulære, daglige fragtflyvninger med B737, B757 og lignende typer. Alene i januar 2022 blev der håndteret mere end 6.700 tons fragt, hvilket er en vækst på over 32 procent ift. januar 2021.

Paradis for fly-spottere

Under alle omstændigheder har den øgede fragt-trafik også medført en øget aktivitet af en helt anderledes art: Lufthavnen er blevet en populær destination for flyspottere, både fra Danmark og vore nabolande.

De nyder synet af de store fragtfly og selskaber, hvoraf nogle kun sjældent ses på disse breddegrader.

En netop ankommet Antonov AN-124 ved Billund Air Cargo Center. (Foto BongoPlanes)

I Corona-tiden har således fragtfly fra en perlerække af operatører, bl.a. Silkway West, China Southern Airlines, San Marino Executive Aviation, Cargolux, Easy Charter Georgia, Qatar Airways, Ethiopian Airlines, Volga Dnepr, Air Atlanta Icelandic, Kalitta Air og Air Bridge Cargo gæstet lufthavnen.

InsideFlyer har talt med nogle engagerede fly-fans i Billund.

For mig er Billund en lufthavn med korte afstande. Det gælder for passagerer, personale og naturligvis for os spottere. Som spotter byder Billund ofte på en lang række forskellige flytyper. Det sætter jeg pris på – eller rettere sagt: jeg elsker det.

Matthias Gramm, Flensburg.
Fly-spottere i Billund. Der bliver trængsel om parkeringspladserne på lørdag. (Foto BongoPlanes)

Spottermulighederne omkring lufthavnen skaber et fristed i det travle hverdagsliv, hvor jeg alene eller sammen med familien, kan lade op. Og eftersom Billund Airport – ligesom i Amsterdam – har etableret et spottersted og deler information om flybevægelser, er det nemt at mødes med andre fly-entusiaster. Især de store fragtfly giver mig lyst til at køre den lange tur fra Randers.

Marieke van der Hulst, Randers

Flyspottere, som endnu ikke har fundet vej til Billund, kan danne sig et indtryk på denne video:

Kulmination på lørdag

Det helt store fremmøde venter man dog på fredag/lørdag, når verdens største fragtfly, et russisk Antonov An-225 Mriya fly iflg. planen vil være at se i lufthavnen efter en flyvning fra azerbaijanske Heydar Aliyev International Airport.

Antonov AN-225 Mriya er på vej til Kina og hente Covid-19 testkits. Så den følger planen til ankomst sent fredag aften til Billund. Kilde: FlightRadar24

Forespørgsler på Facebook-siden Billund Aviation Spotter lader forvente, at fly-entusiaster fra flere lande, herunder Finland, Sverige og Tyskland, vil benytte chancen til at få et glimt af kæmpeflyet, der med sine seks Progress D-18T turbofan-motorer kan bringe ikke mindre end 640 t i luften.

Jeg ser frem til at se verdens største fragtfly i Billund. Jeg håber at komme tæt og få nogle fantastiske billeder. For mig som flyspotter er det sikkert mit livs største oplevelse af denne slags. Jeg kommer nok ikke tættere på noget større.

Jannick Spangsberg Pedersen, Esbjerg

De kommer nok også til at overdøve lyden fra de mange klikkende kameraer, men stemningen blandt de mange spottere på lørdag, når Mriya letter, kan næppe overgås. ”Mriya” betyder drøm eller inspiration, og mon ikke mange fly-spotteres drøm vil gå i opfyldelse ved denne lejlighed?

Hvad jeg forventer for mit besøg i Billund? Jeg glæder mig. Udover at være hjemsted for Lego, har Billund jo en interessant lufthavn med besøg af ret sjældne fly en gang imellem, som f.eks. den store AN-225.

Aaron Vancoillie, Simrishamn, Skåne

Så hvis der bliver trængsel i Billund Air Cargo Center, er det nok for intet at regne i forhold til trængslen på de forskellige udsigtspunkter i og omkring Billund Lufthavn.Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *