Flyspottere i Paradis

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Fly, fart, fotos og film stod på programmet, da danske flyspottere mødtes i Kastrup Lufthavn. InsideFlyer var med på turen.

I strålende sol satte 40 aktive flyspottere forleden hinanden stævne i Kastrup Lufthavn, da Facebookgruppen Planespotters.dk i samarbejde med Copenhagen Airport inviterede til en eftermiddag ”airside”, hvor spotterne både kunne følge den aktuelle lufttrafik på nærmeste hånd og – nostalgien længe leve – se en række gamle flyvrag på brandøvelsespladsen.

Flyspotters i Copenhagen Kastrup Airport (CPH) (Photo BongoPlanes)

Planespotters.dk blev grundlagt af gruppe omkring Jan Broe, som til dagligt følger flyrafikken fra Kastrups kontroltårn, men som også i sin fritid er begejstret flyentusiast.

Find Facebook gruppen her.

Planespotter.dk grundlægger Jan Broe Pedersen i Copenhagen Kastrup Airport (CPH) (Photo BongoPlanes)

Under pandemien så vi, at gruppen af flyspottere var splittet og ofte arbejdede i små grupper. Så vi etablerede Planespotters.dk som et forum, hvor alle kunne mødes, poste deres billeder og udveksle erfaringer. Og da vi havde rundet de 1000 medlemmer tænkte vi, at tiden nu var moden til at kontakte Copenhagen Airport omkring et arrangement som dette, og heldigvis sagde CPH ja!” fortæller organisator Jan Broe til InsideFlyer.

Jan Broe, grundlægger af Planespotters.dk

Nationalt og Internationalt Fællesskab

Gruppen er i dag en af de tre store grupper for spottere på de sociale medier, ved siden af grupperne Billund Aviation Spotter og Danish Aviation Spotting. Til sammen danner de rammerne om et voksende ”community” af mennesker, der følger deres passion for flyvningens mange facetter.

Vurderer man antallet af flyspottere ud fra disse facebookgruppers medlemstal, kan man antage, at der i Danmark befinder sig et par tusinde, der åbent vil betegne sig som ”rigtige” flyentusiaster.

Nogle vælger at koncentrere sig om trafikken i en enkelt eller få lufthavne, andre rejser gerne verden rundt i jagten på synet af et sjældent fly og leverer ofte en perlerække af pletskud fra luftfartens verden.

En af dagens deltagere var Dirk Grothe, kendt tysk flyspotter og –fotograf. Han var ikke rejst forgæves!

Tysk flyspotter og aviation fotograf Dirk Grothe i Copenhagen Kastrup Airport (CPH) (Photo BongoPlanes)

Jeg er baseret i Hamborg men tager rundt i verden, hvor det er muligt at opnå spændende fotos. På brandpladsen fotograferede jeg resterne af den kendte DC-8’er ”Chikkodan”. Det var et gensyn efter mit besøg i 1984. Jeg begyndte som flyspotter og flyfotograf tilbage i 1979 og det er simpelthen min passion. Det er en dejlig hobby!

Dirk Grothe, Flyspotter fra Hamborg

Passion er også det, der driver værket for Marieke van Hulst Pedersen, som har fundet sig til rette på et område, der traditionelt er mandedomineret:

Flyspotter og aviation fotograf Marieke van Hulst Pedersen i Copenhagen Kastrup Airport (CPH) (Photo BongoPlanes)

Fascinationen begynder nok tideligt i livet, men udvikler sig senere til en rigtig hobby. Det er en fascination omkring fly, fart, lyd, men også om et fællesskab. Jeg kender nogle få kvindelige flyspottere – der er endnu ikke mange – men når de, der er der, viser deres billeder og deltager i on-line fællesskaber, kan man skabe rum for flere kvinder, der gerne vil deltage.

Marieke van Hulst Pedersen, Flyspotter

Udfordringer

Spottertilværelsen kan være udfordrende. Nogle lufthavne ser med nervøsitet på disse entusiaster, måske ud fra sikkerhedsmæssige overvejelser. Andre steder har man taget spotterfolket til sig og understøtter deres aktiviteter, vel sagtens ud fra den betragtning, at de udgør kernen i lufthavnens vennekreds og dermed et aktiv i forhold til en somme tider kritisk befolkning.

I Danmark lader der til at være et holdningsskifte på vej fra modvillig tolerering til at se flyspotternes aktiviteter som understøttelsesværdige, omend man endnu har langt at gå i sammenligning med en del udenlandske lufthavne, som Amsterdam, Bruxelles, Zürich eller Frankfurt.

I det lys kan man kun anerkende Kastrup lufthavns imødekommenhed – og det var bestemt også holdningen hos de fremmødte spottere.

Jeg har nydt at se 40 deltagere i dag med smil så store som børn på en juleaften. Jeg forventer bestemt at gentage arrangementet. Samtidig vil vi gerne udbrede deltagelsen i Planespotters.dk til hele landet, og derfor kan det være, at det næste arrangement finder sted i en anden lufthavn end København. Men folkene fra Copenhagen Airport lader til at være åbne for at gøre dette til et gentaget arrangement.

Jan Broe, grundlægger af Planespotters.dk

Jan Broe, før han sætter kronen på dagens værk – et biografbesøg for deltagerne for at se den dagsaktuelle film Top Gun: Maverick.

Med dagens sol i hovedet, lugten af Jet-A1 i næsen, og følt G-kraft i maveregionen kan landets flyentusiaster kun håbe, at Broe og Co. får held med sit foretagende.

Flyspottere i Copenhagen Kastrup Airport (CPH) (Photo BongoPlanes)Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *