Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.
I løbet af weekenden har der været ganske mange, som har kontaktet os grundet at Emirates forsat flyver mellem Dubai og København. Hvordan kan det lade sig gøre når Udenrigsministeriet har kommunikeret et “flyveforbud”? I denne artikel fortæller vi hvad der er op og ned.
For at starte med det valgte ord “flyveforbud”, så er det ikke et forbud mod at flyve. Faktisk er ordvalget helt skævt, da det reelt er et indrejseforbud og ikke andet.
Udensrigsministeriet skrev følgende om forbudet:
Der er indført midlertidig flyveforbud fra De Forenede Arabiske Emirater (FAE) til DK fra d. 21. jan. og til og med d. 26. jan 2021. Rejsende fra eller via FAE bør kontakte deres flyselskab. Det er ikke muligt at fremvise en negativ test foretaget i FAE ved indrejse til DK. pic.twitter.com/hUaviTyToH
— Udenrigsministeriets Borgerservice (@UMBorgerservice) January 21, 2021
Flyveforbud er reelt et indrejseforbud
Det er forståeligt at mange har været i tvivl når Emirates forsat flyver på ruten trods et flyveforbud. Der er faktisk også en del passagerer der rejser fra Danmark og til Dubai (og måske videre derfra) i weekenden og de næste dage. Det er nemlig ikke forbudt.
For at komme ind i Dubai, så skal du blot have en returbillet, samt en negativ PCR test. Dubai er åben for turister og har været det i et stykke tid efterhånden.
Udfordringen er hjemrejsen. Det som Udenrigsministeriet skulle have skrevet var et der er et indrejseforbud fra rejsende direkte fra Dubai og til Danmark. Rejser du i transit fra Dubai og til Danmark og så videre til for eksempel Sverige, så må du gerne hoppe ombord på et Emirates fly.
Reglerne kort fortalt
Regler er kort fortalt følgende:
Fly fra København
Passagerer der er booket med Emirates EK152 fra København og til Dubai kan sagtens rejse som planlagt.
Fly fra Dubai
Kunder der har en billet fra Dubai og til København med Emirates EK151 kan ikke rejse. Skal de rejse videre fra København (til udlandet), så kan de godt rejse med afgangen.
Derfor kan du også sagtens rejse til Danmark via for eksempel Amsterdam. I Amsterdam skal du blot have foretaget en PCR test og denne bruges så til at komme ind i Danmark. Så du er ikke strandet, men skal finde en alternativ vej hjem.
Hvor lang tid gælder det?
Dette indrejseforbud er indtil videre aktivt til den 27. januar 2021. Vi forventer dog at det bliver forlænget.
De danske myndigheder er ved at undersøge om der er fakta nok i de “beskyldninger” om at Dubai ikke tester grundigt nok eller bruger falske test. De har henvendt sig til myndighederne i Dubai som indtil nu har skrevet følgende officielle besked:
In response to the latest media reports regarding the temporary Danish suspension of flights from the UAE, Faisal Lutfi, Assistant Undersecretary for Consular Affairs at the UAE Ministry of Foreign Affairs and International Cooperation stressed that all accredited UAE testing centres are regularly subject to strict quality checks.
Severe penalties are imposed for non-compliance with international standards to ensure the highest level of quality in testing, he added.
He noted that communication is currently underway with the Danish authorities to clarify the details and cases behind the decision, in order to guarantee the safety and security of all travellers.
Ministry of Foreign Affairs in Dubai – Kilde: Emirates News Agency
Der kan sagtens være hold i det og at det er Danmark der “finder det” kan skyldes at Danmark er et af de få lande der har en stor kapacitet til at få folk testet ved ankomsten til Danmark. Derfor kan man finde et sådanne mønster. Det kan skyldes ubevist inkompetence fra de medarbejdere i Dubai, der udfører testene, at de ikke er så grundige eller har fået den rette instruktion i at gennemføre testene. Dette er dog rent gætværk fra vores side.
Men før det er afklaret, så vil det ikke være sandsynligt at dette indrejseforbud bliver ophævet.
Bare lige en lille – men ret betydelig – rettelse. Der kræves en negativ Corona-test, der er max. 24 timer gammel ved indrejse til Danmark. Men der er IKKE krav om, at det er en PCR-test. En Antigen-test/kviktest (ikke selvtest/hjemmetest) er også ok. Dette er ret afgørende, da det mange steder er umuligt eller meget dyrt at få svar på en PCR-test inden for 24 timer. De hurtige antigentest er derimod lette at få taget de fleste steder.
Interessant at Inside Flyer afslører, at Udenrigsministeriet (og i første omgang Transportministeriet) helt fejlagtigt har kommunikeret udtrykket ‘flyveforbud’.
Eksemplet med Amsterdam er måske ikke helt korrekt, men tingene er jo komplicerede. Lige netop Holland kræver en PCR-test (maks. 72 timer) ved ankomst inklusive transitpassagerer (så vidt jeg kan se). Men derudover skal alle passagerer nu have en hurtigtest, som ikke må være mere end 4 (fire) timer gammel ved boarding mod Holland. Det vil sige, at denne kviktest typisk vil være under 24 timer gammel ved boarding på et evt. fly videre til Danmark – og dermed formentlig kan ‘genbruges’, selv om den er taget i UAE.
Eksemplet med indrejse kan vi gøre mere simpelt ved at flyve til Tyskland og så gå ud af lufthavnen og så taget toget til Denmark (eller via bil). Der slipper man helt ved grænsen at skulle fremvise en test.
Om vi afslører at det ikke er et flyveforbud er nok så meget sagt. Vi forsøger blot at afklare hvorfor Emirates forsat kan flyve og at ordvalget nok er skidt valgt og i værste fald misvisende.
Før vi blindt anbefaler at man “bare flyver til Tyskland og tager bil/tog til Danmark”, så husk, at Tyskland også har nogle skrappe regler, om hvem der kan rejse ind i landet. Der kan også være regler om tvungen karantæne fra lande som Storbritannien, Irland, Portugal, Sydafrika og Brasilien.
Se mere her: https://www.lufthansa.com/de/en/entry-into-germany
Derfor: Tjek indrejsereglerne til Tyskland, før du bestiller billet.
Bestemt god pointe – men generelt ændrer disse regler sig ugentlig. Så rådet om at tjekke op er meget validt.