Fund på Grønland kan sende mange A380’ere på værksted

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

I 2017 faldt store dele af en A380 motor ned over grønland. Vragdelene afslører nu en mulig defekt på flytypens motorer

For to år siden havde en Airbus A380-800 fra Air France et motorhaveri over Grønland, som sendte størstedelen af den yderste højre motor i frit fald over indlandsisen. Flyet var på vej fra Paris til Los Angeles under rutenummeret AF66. Flyet landede imidlertid i Goose Bay i Canada, som følge af ulykken, hvor ingen kom til skade.

Ekspedition under dansk ledelse

En ekspedition under ledelse af den danske organisation GEUS, gravede denne sommer “fan-hubbet”, som er propellen inde i jetmotoren op fra indlandsisen, hvor det lå begravet under 4 meter is.

Dette gennembrud har ført til at man har kunne undersøge fysisk, hvad der i virkeligheden er årsag til at motoren separerede i flyvehøjde.

Metaltræthed kan være årsag

Under undersøgeserne har man fundet revner i den 3 meter brede “propel”, som tyder på at være opstået af metaltræthed. Konkluderer man at det er tilfældet, kan det få fatale konsekvenser i fremtiden, hvis man ikke opdager problemet på andre fly med samme motor.

Motoren produceret af General Electrics, er en af to mulige motorer kunderne har kunne vælge til deres A380. Det er anden gang, at en motor på en A380’er er eksploderet under flyvning. Første gang var på en Qantas-flyvning over indonesien, kort efter start fra Singapore. Det var dog med en Rolls Royce motor. Også her overlede alle.

Kan sende mange fly til inspektion

Konkluderer man at metaltræthed er årsag til ulykken, vil alle A380-fly med General Electrics motorer, blive sendt til eftersyn for metaltræthed efter et vist antal fløjne timer. Dette ekstraordinære eftersyn vil komme som en yderligere tidsperiode på jorden, som flyselskaberne ikke har programlagt ifht. flyveplaner.

Finder man ved disse inspektioner metaltræthed i flere motorer, er der ligeledes en overhængende fare for at fly med disse motorer bliver grounded, til en løsning er fundet.

Billeder fra wikimedia commons

Trackbacks & Pingbacks

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *