Sådan kan du besøge dele af Kina uden et visum

Kina transit visum

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Hvis du nogensinde har tænkt på at besøge Kina, er du måske blevet skræmt af processen omkring ansøgning af visum. Jeg er bestemt ikke fan af at skulle ansøge om noget form for turist visum på forhånd – jeg ved, at flere andre er enige med mig.

Udover den tid og de kræfter, der er involveret, kan omkostningerne også løbe op. For eksempel, tag et kig på de gældende gebyrer, der bliver opkrævet af China Visa Application Center i København – mere end 1230 kr., hvis der ansøges per post! Og – så vidt jeg ved, er det kun muligt at søge visum (med flere mulige indrejser), der er gældende i op til et år. Så det er ikke muligt at søge et visum gældende 5 eller 10 år og lade det være ved det.

Heldigvis er der en anden metode til at besøge Kina, uden at være i besiddelse af et almindeligt turist visum. Denne metode involverer en ansøgning om et 72 (eller lejlighedsvist 144) timer transit visum ved ankomst til Kina.

Betingelser for transit visum ved ankomst

Først og fremmest skal du rejse på et pas udstedt af et de følgende 51 lande:

 • 24 Schengen lande: Danmark, Belgien, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Island, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Polen, Portugal, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn eller Østrig
 • 13 øvrige Europæiske lande: Albanien, Bosnien-Herzegovina, Bulgarien, Cypern, Irland, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Rumænien, Rusland, Serbien, Storbritannien eller Ukraine
 • 6 Amerikanske lande: Argentina, Brasilien, Canada, Chile, Mexico eller USA
 • 2 Oceaniske lande: Australien eller New Zealand
 • 6 Asiatiske lande: Brunei, De Forenede Arabiske Emirater, Japan, Korea, Qatar eller Singapore

Du skal også ankomme med fly til en af disse kinesiske byer:

 • Shanghai, Beijing, Guangzhou, Chengdu, Chongqing, Harbin, Shenyang, Dalian, Xian, Guilin, Kunming, Wuhan, Xiamen, Tianjin, Qingdao eller Hangzhou

Du skal være i besiddelse af en bekræftet flybillet ud af Kina til et tredje land (Hong Kong, Macau og Taiwan er brugbare, da de regnes for selvstændige lande på trods af den åbenlyse konflikt med landets ”Et Kina politik”) indenfor perioden af dit transit visum. Det er vigtigt at medbringe et print af din flybillet. Det er også essentielt at booke en direkte, non-stop flyvning til dette tredje land (fra den by hvor du er landet i Kina).

Ved ankomst til Kina skal du kigge efter et skilt/en skranke, der ser ud som denne, før du går videre til de almindelige skranker med paskontrol:

Kina transit visum

Detaljer du skal have i tankerne

 • Transit visum på 144 timer er kun tilgængelig i Shanghai, Jiangsu, Zhejiang (begge nær Shanghai) og Guangzhou (nær Hong Kong). De andre lufthavne nævnt ovenfor kan kun tilbyde et 72 timer transit visum.
 • Visummet er faktisk gyldigt indtil midnat på den dag, hvor det udløber. For eksempel, hvis du ankommer til Shanghais Pudong lufthavn kl. 07:00 den 1. april, har du indtil kl. 23:59 den 7. april til at forlade Kina.
 • Du kan ikke forlade ankomstregionen. Dette udelukker ting som:
  • Flyve til Beijing, tage toget til Shanghai og flyve derfra.
  • Flyve til Shanghai og rejse rundt i landet i løbet af de 6 dages ”transit”.
  • Booke en mellemlanding (ej heller et fly, der mellemlander for derefter at forsætte til en anden kinesisk by). Det er derfor ikke muligt at flyve til f.eks. Beijing og videre til Shanghai for at ansøge om transit visum der.
  • Booke turen ud af Kina via en anden kinesisk by – f.eks. Xian via Beijing til Soul.
  • At spekulere i at omgå reglerne! Hotellet vil tjekke dit pas for et gyldigt visum for at sikre, at du har et lovligt ophold.
 • Din videre forbindelse behøver ikke at være på samme billet.
  • Det er altså ikke noget problem at flyve med SAS til Shanghai og derfra videre med til f.eks. Japan eller Hong Kong med JAL eller Cathay.
 • Tredje land reglen er afgørende; ellers vil det ikke blive opfattet som transit. Du kan ikke flyve fra København til Shanghai og tilbage igen. Ej heller vil en regional rejse (fra Hong Kong til Guangzhou og tilbage til Hong Kong) gælde. Men en Madrid (Spanien) til Shanghai og videre til London (UK) vil fint gælde (selvom opgaven med at forklare sig overfor flyselskaberne er mere kompliceret).
 • Jeg har ikke fundet noget, der specifikt forhindrer en dagtur fra Kina til et tredje land og tilbage igen for at nulstille dit 72/144 times ur, men jeg vil ikke tilråde at man så åbenlyst forsøger at udnytte transit visum systemet for at forlænge opholdet i Kina.

Når alt virker som det skal, burde du ende op med et indrejse stempel, der ser sådan her ud:

Kina transit visum

Et par nyttige værktøjer

For en god ordens skyld, jeg har ikke nævnt et par enkelte undtagelser til ”kan ikke forlade regionen” reglen. Du kan læse mere omkring dem her på et halv-officielt turist website.

Transit visum reglen er velkendt rundt omkring i Asien. Men sandsynligvis vil ikke alt tjek-ind personale i Europa eller USA være ligeså bekendt med reglen. Hvis du møder modstand, så bed dem (eller en supervisor) om at slå op i ”Timatic”, IATAs opslagsværk for visum regler. Hvis du vil ankomme til lufthavnen med dokumentation, har vi fundet to gratis tjenester, der kan lave opslag i ”Timatic”. Husk blot at sætte en endelig destination som f.eks. Hong Kong, Tokyo, Seoul o.s.v. med en forbindelse i Shanghai, Beijing osv.

Som en afsluttende bemærkning – prøv ikke at booke en returbillet til Kina, hvis du påtænker at benytte  ”transit visum ved ankomst” reglen. Selv om en returbillet København-Beijing og en separat billet fra Beijing til Seoul ville bevise, at du påtænker at være i transit, vil du så virkelig bruge timer på at argumentere med personale fra flyselskabet? Nej, vel…  Book dem separat og så kan du i princippet få 6 dage i Kina på vej ud og endnu 6 dage på vej hjem.

Oprindeligt udgivet af Craig Sowerby på InsideFlyer.co.uk

Kommentarer

 1. Mette Østerby siger

  Hej
  Jeg vil gerne have et transit ophold i Shanghai. Flyver fra Europa og slut destinationen er Sydkorea. Jeg vil gerne bestille to separate billetter – En retur billet: Europa-Shanghai og en separat returbillet: Shanghai-Seoul. Men vil man så være i transit? Du skriver:

  “Som en afsluttende bemærkning – prøv ikke at booke en returbillet til Kina, hvis du påtænker at benytte ”transit visum ved ankomst” reglen. Selv om en returbillet København-Beijing og en separat billet fra Beijing til Seoul ville bevise, at du påtænker at være i transit, vil du så virkelig bruge timer på at argumentere med personale fra flyselskabet? Nej, vel… Book dem separat og så kan du i princippet få 6 dage i Kina på vej ud og endnu 6 dage på vej hjem.”

  Og her læser jeg det som om at du fraråder at købe separate billetter for at undgå bøvl med flyselskaberne – men i sidste linje anbefaler du at købe dem separat? Hvad søren skal man regne med? Man får jo ikke meget hjælp ved visum firmaerne da de ikke tjener penge på en. Bliver ikke klogere på Kinas hjemmeside – andet end at transit er ok men ikke hvordan papirerne skal være.

  Ser meget frem til dit svar!

  Hilsen Mette

  • Henrik Olsen Henrik Olsen siger

   Hej Mette,

   Jeg kan godt forstå den sidste del forvirrer lidt 🙂

   I bund og grund er problemet at du ved at have en retur billet til fx. Shanghai med et flyselskab og så en anden reetur billet ud af Shanghai og til fx. Sydkorea, så skal du i afgangslufthavnen (København) skulle kunne dokumentere at du er i transit og dermed ansøger om et transitvisa ved ankomst til Shanghai. Dette var især i starten en prøvelse – det er blevet bedre, men det bedste er klart at booke det på samme billet (PNR nummer), da denne problemstilling så undgåes. Et side som Google Flights (www.google.dk/flights) vil kunne hjælpe med at sætte sådanne en multi-city rejse på som så vil hedde:

   1: København – Shanghai
   2: Shanghai – Sydkorea
   3. Sydkorea – Shanghai
   4. Shanghai – København

   Hvis du vil være sikker, så ring til flyselskabet inden booking og hør dem ad, hvordan de vil forholde sig med to seperate billetter – eller endnu bedre skriv til dem, da du så har svaret på skrift, hvis der skulle opstå problemer i lufthavnen.

   Det vigtigste er at du kan bevise at du er i transit og dermed kan få et transitvisa. Derfor er det nemmest på en samlet billet. Et er det mulige – noget andet er hvordan det praktisk bliver håndhævet.

   Hilsen
   Henrik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *