Lufthavnskoder – bliv klogere på 5 minutter

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Hvis du har rejst – eller søgt på flybilletter – nogle gange, har du måske lagt mærke til, at i rejsebranchen bruger man mange forskellige forkortelser. Nogle er mere mystiske end andre. En type forkortelser, som man i hvert fald kan være sikker på at støde på i forbindelse med flyrejser, er de såkaldte IATA-koder for lufthavne i hele verden. Hver eneste lufthavn har en unik betegnelse bestående af 3 bogstaver – de såkaldte lufthavnskoder.

Herhjemme er det ikke så kompliceret at gennemskue koderne:

CPH – CoPenHagen/København
BLL – BiLLund
AAL – AALborg
AAR – AARhus

Og bevæger vi os til vores nabolande, begynder det også nogenlunde:

OSL – OSLo
HEL – HELsinki

Men ARN – Stockholm – kræver, at man husker, at lufthavnen hedder ARlaNda

Rejser man til London, er det nyttigt at kende forskel på

LHR – London HeathRow
LGW – London GatWick
LCY – London CitY

og så er det vigtigt at huske, at Stansted hedder STN, for LST bringer dig til Launceston på Tasmanien.

Og sådan kunne vi blive ved. Nogle er logiske (VIE/Vienna, FRA/Frankfurt, MUC/München, AMS/Amsterdam, BCN/Barcelona, CDG/Paris-Charles-de-Gaulle). Andre er knap så indlysende (fx AGP/Malaga).

I Canada har man valgt en systematisk tilgang, og alle større lufthavne starter med Y (YYZ/Toronto, YVR/Vancouver, YYC/Calgary, YUL/Montreal).

I USA kan det hjælpe at kende lufthavnenes navne:

IAD – Washington (International Airport Dulles)
JFK – New York (John F Kennedy Intl. Airport)

eller den særlige historie bag lufthavnsbyggeriet:

ORD – Chicago O’Hare (oprindeligt ORchard FielD)

Særligt for store byer med flere lufthavne

Det er jo alt sammen meget godt, men hvis du skal bruge en billig billet til fx London, er det måske ikke afgørende, hvilken lufthavn du flyver til. Så for at komplicere – eller forenkle – billedet, findes der også koder, som gælder for alle lufthavne i eller omkring en by. Det gælder fx LON/London, CHI/Chicago, STO/Stockholm, PAR/Paris osv. Det er dog ikke alle søgemaskiner, der understøtter dette. Men prøv dig frem.

Hvordan kan jeg lære dem?

Med mindre du har særlige evner á lá Rain Main, så lad være med at have ambitioner om at lære alle koderne. Det har du alligevel ikke noget at bruge til. Men begynd med din hjemmelufthavn (fx CPH, BLL, AAL) og de 2-3 destinationer, du oftest flyver til (i mit tilfælde ORD, LHR, OSL). Så er du i gang. Og så kan du altid tilføje flere efter behov. Det er vel lidt ligesom at lære et nyt sprog – tilføj et par nye ord hver dag, og efterhånden bliver du flydende!

Der er flere forskellige steder at finde koderne. Du kan altid google dem, hvis du har brug for en bestemt her og nu, fx “Vienna airport”. Google opdager selv, at det er en lufthavn, du leder efter, og giver dig en faktaboks med bl.a. lufthavnskoden.

Hvis du søger på en lufthavn med Google, får du en smart faktaboks frem med oplysninger om lufthavnen
Hvis du søger på en lufthavn med Google, får du en smart faktaboks frem med oplysninger om lufthavnen

Den officielle liste med søgefunktion finder du hos IATA på http://www.iata.org/publications/Pages/code-search.aspx

Og hvis du bare vil have de mest almindelige, kan du læse i vores forum, hvor der altid er god hjælp at hente: http://forum.bonusfeber.dk/threads/forum-hjælp-forkortelser-fra-flybranchen.182

Hvad kan jeg bruge dem til?

I princippet kan det jo være lige meget, om du kan huske, at København forkortes CPH. De allerfleste rejsesites er brugervenlig og lader dig indtaste “Køben…” og gætter selv resten.

Alligevel kan der være god nytte i at lære de lufthavne, du bruger mest. Det er ganske enkelt hurtigere – og mere entydigt. 3 bogstaver vil altid være hurtigt at taste i et søgefelt!

Og det er ikke kun, når du skal bestille flybilletter, at det kan være nyttigt. De store biludlejningsfirmaer bruger samme søgelogik, så skal du bruge en lejebil ved ankomst i Washington, kan du med fordel taste “IAD”, så ved systemet straks, at det ikke bare er Washington, men også netop Dulles-lufthavnen, der er dit ønskede afhentningssted.

Du kan indtaste lufthavnskoden hos fx Hertz for hurtigt at vælge det rigtige afhentningssted til din lejebil
Du kan indtaste lufthavnskoden hos fx Hertz for hurtigt at vælge det rigtige afhentningssted til din lejebil

En anden situation, hvor det er nyttigt at kende lidt til koderne, er ved bagagebåndet i lufthavnen. Kufferternes baggagestrimler indeholder nemlig oplysninger om afrejse- og ankomstlufthavn samt eventuelle stop undervejs – alt sammen skrevet med disse koder. Så længe kufferterne kommer pænt sorteret på hvert sit bånd, er det selvfølgelig ligemeget. Men befinder du dig pludselig i et uventet kuffert-kaos, kan det være nyttigt at kunne spotte, hvor kufferterne fra København har forvildet sig hen.

Endelig kan det være nyttigt at forstå, hvad der står på flybilletten, når du modtager den, så du kan være sikker på, at alt er som ønsket. Tag blot eksemplet med det unge tyske par, som skulle på bryllupsrejse til Australien og havde bestilt flybilletter til Sydney. Hvis de dog bare havde studset over, hvad “YQY” står for, havde de kunnet opdage, at de ikke var på vej “down under”, men derimod til en lille flække i det østlige Canada, som deler navn med den noget varmere storby. Turen blev i hvert fald uforglemmelig…



Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Trackbacks & Pingbacks

  1. deal no deal | spillgratis-dk.com siger

    […] Lufthavnskoder – bliv klogere på 5 minutter – InsideFlyer DKI rejsebranchen bruger man mange forskellige forkortelser. Bl.a. har hver eneste lufthavn en unik betegnelse på 3 bogstaver, de såkaldte lufthavnskoder.se mere.. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *