Ny flyrute til Bosnien: Lumiwings kaster lys over Esbjerg Airport

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Esbjerg Airport spiller en vigtig rolle for energisektoren, dels med faste ruter til Stavanger og Aberdeen, dels som base for de mange helikoptere, der betjener platformene i Nordsøen. Men med Lumiwings flyforbindelse til bosniske Tuzla ser lufthavnen nu en rute, der ikke er relateret til off shore industrien. Er det starten på et come-back for lufthavnen på den jyske vestkyst? InsideFlyer fulgte ruteåbningen – og stillede spørgsmålet.

Lumiwings B737-700 i Esbjerg Airport. Foto: BongoPlanes Does Aviation

I snart 54 år har der været drevet passagerflyvning fra Esbjerg Lufthavn. Da lufthavnen i 1971 åbnede havde man flere daglige forbindelser til København, men også hurtigt charter-trafik til de sydeuropæiske feriedestinationer og til London, især gennemført af det daværende Sterling Airways. Sidenhen kom Ryanair på banen, men efter hh. åbningen af Storebæltsbroen og Ryanairs skifte til Billund blev der relativt stille i lufthavnen. Den spiller dog fortsat en vigtig rolle for off shore industrien, dels med faste ruter til Stavanger og Aberdeen, dels som base for de mange helikoptere, der betjener platformene i Nordsøen. Men med Lumiwings åbning af en rute til bosniske Tuzla ser lufthavnen nu en forbindelse, der hverken er relateret til off shore industrien eller Esbjergs “traditionelle” orientering mod England.

Newcomer Lumiwings

Lumiwings er ikke et særligt kendt selskab. Det blev etableret i 2015 og har især været aktiv indenfor ad-hoc charter og ACMI sektoren. Men siden 2021 har selskabet, der har operationel base i Italien og hovedkontor i Grækenland, drevet ruteflyning – først indenrigsflyning i Italien og nu i stigende grad grænseoverskridende trafik med udgangspunkt fra en ny base i Tuzla til Holland (Maastricht), Tyskland (Aachen og Sarbrücken), Sverige (Halmstad og Skavsta) – og nu også Danmark. Fra Tuzla har Lumiwings desuden en ny rute til Istanbul “på bedding”. Selskabet råder pt. over 7 fly af typerne Boeing 737-300, Boeing 737-700 og Embraer 195, alle indrettet i en ren economy-konfiguration.

Bosnien som nyt rejsemål

Esbjerg Lufthavnschef Susanne Kruse Sørensen, Dino Selimovic (byrådsmedlem i Esbjerg) og borgmester Jesper Frost Rasmussen var til stede ved ruteåbningen. Foto: BongoPlanes Does Aviation

Esbjerg-Tuzla ruten henvender sig tydeligvis til de mange bosniere, der som følge af de tragiske Balkankrige i 1990erne kom til Danmark og her har fundet sig rette i det danske samfund, foruden deres familier i Bosnien. Det er et marked, som indtil nu ikke mindst ungarske Wizzair har forstået at udvikle. Det er jo i øvrigt er et kendt rejsemønster: At migration skaber grundlag for ny økonomisk aktivitet, genkender vi f.eks. fra SAS ruterne til det nordvestlige USA med deres mange skandinaviske indvandrere.

Til InsideFlyer udtaler byrådsmedlem i Esbjerg Dino Selimovic (Kons.):

Mine egne bedsteforældre bor faktisk i Tuzla, så det er en storartet mulighed ikke bare for mig men for alle i en tilsvarende situation til at besøge familie og venner. Samtidig er vi i gang med at knytte bånd til Tuzla som en ny partnerby.

For Bosniens vedkommende vil der også eksistere et interessant potentiale for danske ferierejsende til et land, der endnu ikke er blevet til genstand for den masseturisme, som vi ser det andre steder i det tidligere Jugoslavien. Tuzla selv anses for Bosniens mest multi-kulturelle by og er også stedet for Europas eneste saltsø.

Og Esbjergs Borgmester Jesper Frost Rasmussen stemmer i:

Dette er den eneste non-stop flyforbindelse mellem Danmark og Bosnien, så vi håber at den vil blive brugt af mange mennesker og udforske enten Esbjerg eller Tuzla, så begge områder vil nyde godt af denne forbindelse.

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen foretog den officielle ruteåbning assisteret af lufthavnschef Susanne Kruse Sørensen. Foto: BongoPlanes Does Aviation

Om forarbejdet til ruten udtaler Clément Marquis, ruteudvikler for Esbjerg Airport, til InsideFlyer:

“Lufthavnens geografiske placering gør det nemt at nå Sarajevo mod syd, samt Banja Luka mod vest. Tuzla er derfor en meget interessant gateway for landet. De oplysninger, vi indsamlede fra potentielle kunder, viste, at Tuzla var det bedste valg. Vi har haft et meget godt kommercielt forhold til folkene i Tuzla lufthavn. Vi etablerede en tæt dialog med dem i slutningen af sommeren 2023 med fokus på kvalitetsudveksling, for bedre at forstå efterspørgslen og at hjælpe hinanden med at finde en interesseret operatør. Vi er glade for at være en del af dette projekt og taknemmelige over for holdene i Tuzla og hos Lumiwings for deres tillid.”

Der vil være to ugentlige afgange, onsdage og søndage.

Der var kager og andre søde sager til passagererne på den første flyving til Tuzla. Foto: BongoPlanes Does Aviation

Nye ruter på vej?

Og til det uundgåelige spørgsmål om dette markerer en tilbagevenden for Esbjerg Airport til de glade tider i lufthavnens start? De tekniske faciliteter, såsom parkering, hurtig og problemfri check-in og ikke mindst banelængden, er på plads. Clément Marquis tilføjer:

“Esbjerg er usædvanligt nemt tilgængelig til lands med motorvej E20 lige uden for døren, hvilket gør rejsen meget mere pålidelig. Man kan nå Esbjerg centrum på under 15 minutter. Vi har fem busruter, der tager passagererne hurtigt til Esbjerg og andre byer i regionen. Da værdiskabelse er vores mål, er en problemfri rejse en vigtig drivkraft.”

Men han maner også til tålmodighed:

“I godt to år har vi arbejdet på flere nøgleruter for bedre at forbinde vores lokalsamfund. Processen med at lancere en ny rute kan tage op til fem år eller endda længere!”

Forsidebillede: Vejret spillede kispus med passagererne i Esbjerg Lufthavn, som oplevede sol, regn, hagl – og en smuk regnbue, da Lumiwings flyet gjorde klar til start mod Tuzla. Foto: BongoPlanes Does AviationHusk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *