VIGTIG INFORMATION: SAS strejke kan starte fredag og hvad er dine muligheder og rettigheder så?

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

SAS som flyselskab og deres ansatte piloter er endnu ikke kommet til enighed her i dag torsdag – dagen før strejken er anmeldt til. Vi giver dig en oversigt over dine muligheder og rettigheder.

Kommer det ikke til en løsning i løbet af dagen i dag, så betyder det at piloterne i hele SAS og dermed Danmark, Sverige og Norge vil påbegynde en strejke så snart klokken runder midnat denne torsdag aften.

SAS har været meget tilbageholden med at give oplysninger om hvordan man som kunde skal forholde sig. Men tidligere på ugen kom der nogle enkelte oplysninger frem og i går over middag sendte SAS beskeder ud til de kunder, som har en booking aktiv. I den besked står der hvordan du som kunde kan ombooke billetterne gratis og og hvilke fly som forventes at blive gennemført i forbindelse med en strejke. Du kan på samme liste derfor udlede om dit fly bliver annulleret eller ej. Findes det ikke på liste, så bliver det annulleret.

Du kan ombooke din flybilletter hvis:

 • Det er en flyvning med SAS og billetten starter med 117
 • Billetten er udstedt den 23. april 2019 eller tidligere
 • Flyvningen er ikke indstillet
 • Afrejsedato for dit fly er mellem 26.-29. april 2019
 • Din oprindelige billet skal være bestilt på SAS hjemmesiden, SAS App eller via SAS Call Center
 • Hvis du har booket via en rejsearrangør eller et rejsebureau, skal du kontakte dem for hjælp til ombooking
 • Din rejse er ikke påbegyndt

Din nye afrejsedato kan så være mellem den 23.-25. april 2019 eller den 6. maj 2019 og frem til den 30. september 2019. Læs mere på denne SAS side om hvad dine muligheder er.

Det vides ikke endnu om der kommer en strejke, da parterne lige nu er i forhandlinger men i går sagde Mariam Skovfoged, pressechef for SAS Danmark, følgende til TV2 nyhederne:

Piloternes krav er uansvarlige

Dermed er du som kunde fanget og kan ikke planlægge noget reelt før strejken bliver en realitet.

Hvilke fly er aflyst?

Lige nu er alle de flyafgange, som er drevet af piloter ansat i SAS markeret som værende aflyst, hvis strejken starter til midnat.

Du kan finde en liste over de flyafgange som ikke er aflyste her.

Det er primært de flyafgange, som er drevet af de eksterne partnere SAS benytter:

 • Cityjet
 • Flybe
 • Air Nostrum
 • Regional Jet
 • Atlantic Airways
 • DAT
 • JetTime

Derudover vil flyafgangen drevet af datterselskabet SAS Ireland også blive gennemført, da de er under en anden overenskomst end piloterne i Danmark, Norge og Sverige.

Men generelt kan det siges at alle afgange, som SAS selv står for bliver aflyst. Derfor er også ALLE langruterne nogle som er aflyst. Så skal du afsted med SAS på en af langruterne, så kommer du nok i klemme. Det samme gælder om du lige nu befinder dig i udlandet og skal hjem henover weekenden. Dog er det planlagt, ifølge SAS, at alle fly returneres til baserne i København, Oslo og Stockholm. Så derfor kan du være heldig at komme på en af disse afgange før strejken rammer langruterne for alvor. Så eventuelt forsøg at blive ombooket til disse afgange allerede nu.

Hvad er dine rettigheder?

Hvilke rettigheder har du, såfremt din rejse med Scandinavian Airlines bliver påvirket af pilotstrejken med start den 26. April?
Vi har været i samtale med vores samarbejdspartner, Airdelay, som uddyber dine passagerrettigheder. Airdelay er eksperter i kompensationsret, og deres advokater kan for et mindre salær hjælpe dig med at hente din kompensation hjem.
Airdelay informerer om følgende:
Dine rettigheder som rejsende kan være berettiget til kompensation i henhold til EU Forordning EC/261/2004 i forhold til denne strejke. Grundlaget for denne strejke er, at SAS har modtaget konfliktvarsel fra pilotforeningerne i Danmark, Norge og Sverige. Startdato for en mulig konflikt er den 26. april 2019. Ofte udløser en strejke ikke økonomisk kompensation, da det ifølge forordningen defineres som en ”ekstraordinær omstændighed”. I dette tilfælde er tale om en internstrejke, hvor flypersonalet strejker. Derfor vil der være grundlag for kompensation. Vi anbefaler derfor alle, som bliver berørt af denne strejke, at kræve finansiel kompensation.
(Hvis du bruger vores link, så får du Danmarks billigste pris for hjælp til erstatning. Dertil får InsideFlyer også en kompensation)

Dine alternativer

Dine alternativer er ikke nemme. Norwegian har i dag blokeret for salg af deres fleksible billetter, da de kunne se flere og flere booke disse billetter. Det ville give dem en garanti for at hvis SAS ikke strejkede, så kunne de blot annullere billetten igen ved Norwegian, som dermed ville tabe penge og have tomme flysæder. En situation Norwegian ikke ønsker, og da slet ikke i disse tider, hvor de har store økonomiske udfordringer. Priserne generelt er også blevet hævet ganske betragteligt på de fleste destinationer hvor SAS og Norwegian flyver.

Af andre alternativer er der forsat at booke ved andre flyselskaber og gerne med en fleksibel billet, som kan afbestilles igen.

Vi kommer tilbage med mere, når vi ved om strejken starter om under 12 timer fra denne artikels udgivelse.

Hvis du har spørgsmål så skriv gerne dette under artiklen eller i denne forumtråd. På vores gratis forum har vi juridiske eksperter og erfarne rejsende, som kan hjælpe med gode råd.Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Trackbacks & Pingbacks

Kommentarer

 1. Frank siger

  Jeres overskrift på denne artikel er da vist det man kan kalde click bate. Hvis i havde skrevet “Hvis SAS strejke starter fredag” så havde der ikke været noget at komme efter, men så havde jeg heller ikke læst artiklen.

  Jeg ved godt at i ikke har noget til overs for SAS, men jeg synes alligevel at det er noget frækt at bruge den overskrift som i gør, når der fortsat forhandles og mulighederne for forligsinstitutionens udskydelse af strejken endnu ikke er udtømt.

  • Henrik Olsen Henrik Olsen siger

   Hej Frank,
   Vi er helt enige og vi har også ændret overskrift således at der står “kan starte”. Vi formoder dog forsat, ud fra de informationer vi har fået, at strejken bliver til noget. Men der er, som du skriver, forsat mulighed for at en eventuel strejke annulleres ved enighed eller udskydes.
   At vi ikke har meget til overs for SAS er ikke korrekt – jeg er selv Diamant medlem og har været Guldmedlem gennem 10+ år og SAS har været min “flag carrier” gennem årerne også. Så det er nok mere at vi ikke altid er enige i de ting SAS foretager sig som virksomhed og den måde kunderne til tider behandles på. Og netop det faktum at jeg er en af de kunder som hvert år bruger mange timer ombord på deres fly.
   Hilsen
   Henrik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *