Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.
Vi skiftede i sidste weekend til sommertid og dermed blev der endnu en gang skabt udfordringer for mange danskere.
OBS! – Dette var vores aprilsnar for 2018, så sommertiden og vintertiden forsætter som hidtil.
Efter flere års stort pres, fra især de mange store flyselskaber, afskaffes den 1. januar 2019 skiftet mellem sommertid og vintertid. Flyselskaberne oplever hvert år store problemer, når der skiftes til sommertid eller vintertid, da flyenes ruteplan skal laves om og enten flyve senere eller tidligere.
Der kommer også både forsinkelser og aflysninger, da passagerende kommer for sent til flyene eller for tideligt i lufthavnen, som skaber problemer når f. eks. check ind ikke er åben endnu.
Der er også hvert år eksempler på, at enten piloter eller besætning kommer for sent på arbejde, da de ikke har haft helt styr på tiden.
Derfor er det blevet besluttet at udfase den gamle regel om sommertid i de 70 lande, som i øjeblikket skifter mellem sommertid og vintertid. Grunden er at det ikke længere giver mening, da der ikke mere er en energimæssig besparelse og der er for mange problemer de to gange om året der skal skiftes.
National Geographic har undersøgt sagen i flere omgange og deres konklusion er:
Forskerne fandt, at indgrebet reducerede forbruget af lys og elektricitet om aftenen, men øgede energiforbruget i de mørke morgentimer – hvilket udlignede aftenbesparelserne.
Også udfordringer andre steder
Det gælder også andre steder. For eksempel udtaler Simone Nielsen, der arbejder som SOSU-assistent på Kristiansminde Plejecenter i Roskilde til EkstraBladet at:
Vores borgere bliver mere kulrede og forvirrede af omstillingen til sommertid, for de mangler en times søvn. For nogle af de ældre tager det et par dage at komme ind i den nye rutine, mens det for andre tager et døgn.
Ikke mere brug for skiftet mellem sommertid og vintertid
Sommertiden blev fast indført i 1980 med det formål at få det meste ud af dagslyset om aftenen uden at skulle tænde lyset. Dette behov er der ikke på samme måde mere med de mange byer som bliver mere smartere og dermed holder energiforbruget nede ved brug af nye teknologier og lyskilder. Det samme gælder i hjemme med ”Smart Home” og i bilerne.
FAKTA om sommertid og vintertid
Skiftet sker altid natten mellem lørdag og søndag, hvor klokken går fra at være 01.59 til at blive 03.00. Sommertiden fratager sovende danskere en time på øjet, men giver til gengæld flere lyse timer i døgnet.
Sommertiden blev indført i Danmark fordi:
- Sommertiden blev afprøvet i Danmark første gang under Første Verdenskrig i 1916. Anden gang var i perioden 1940 til 1948
- I 1980 blev sommertiden indført igen. Efter en standardisering i EU i 1996 har vi sommertid fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober
- Reglerne om sommertid er fastlagt i EU-direktiv 2000/84/EF. Ifølge direktivet skal Kommissionen hvert femte år offentliggøre sommertids start og slut for de kommende fem år
- Sommertiden er indført for at få det meste ud af dagslyset om aftenen
- Om foråret skal uret stilles en time frem fra klokken 02.00 til klokken 03.00. Om efteråret skal uret stilles en time tilbage fra klokken 03.00 til klokken 02.00
Kilder:
RejseSpion siger
Det lyder som en rigtig god ide, men sådan helt på det personlige plan vil det blive absolut kaos. Jeg ville ikke ane, hvornår jeg skulle stille havemøblerne ind og ud!
Henrik Olsen siger
Ja – det er nok ikke helt gennemtænkt hvor store konsekvenserne ville blive ved at afskaffe det 🙂