Undersøgelse viser at 8 ud af 10 danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Når danskerne planlægger ferie, ser det ikke ud til, at miljøpåvirkninger vejer tungt hos det store flertal, viser en undersøgelse, som Kantar Public har lavet for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige. Her er de gode råd til at rejse mere bæredygtigt.

84 procent svarer i en undersøgelse som Kantar Public har lavet for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige, at deres rejsevaner ikke er ændret trods en pandemi og klimaændringer. Så oversvømmelser, kæmpehagl og naturbrande har ikke påvirket rejsevanerne endnu.

Det ser vi også på vores ønske om at betale for CO2 kompensering på blandt andet flyrejser.

Klimaforandringer er kommet højere op på agendaen efter et år med voldsomt vejr både herhjemme og på flere af de mest populære rejsedestinationer.  

Rejselysten hos danskerne er ikke på retur, viser en undersøgelse, som Kantar Public har lavet for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige. Kun 8 procent af danskerne siger, at de rejser mindre.

Rejs mere klimavenligt

Alligevel er der god grund til at overveje, hvordan man kan rejse mere bæredygtigt fremover, siger fagchef hos Gouda Rejseforsikring, Louise Hertzum Andersen. 

De fleste har fået øjnene op for, hvordan vildere og vådere vejr påvirker os, også på populære rejsemål i Europa og Asien. Men det tager tid at ændre vaner, og mange er måske også i tvivl om, hvad man kan gøre anderledes.

Louise Hertzum Andersen, fagchef hos Gouda Rejseforsikring.

Tænk over transporten 

I undersøgelsen svarer 8 procent, at de rejser mindre for at mindske CO2-udledningen, mens 7 procent oftere vælger alternative og mindre CO2-udledende transportformer som fx tog og bus.  

Louise Hertzum Andersen fremhæver også transport som det område, hvor turister kan gøre en stor forskel. Hvis man vil holde ferie i udlandet, bør man være opmærksom på, at rejser med fly og bil udleder mere CO2 pr. rejst passagerkilometer end bus og tog. 

Der er mange rejser, hvor det ikke er muligt at transportere sig uden at flyve, men når man ankommer til sin destination, kan man tænker over, om det kan give mening at undersøge bus- og togruter, som i mange tilfælde også fører dig gennem områder, som du ellers ikke ville have oplevet.

Louise Hertzum Andersen, fagchef hos Gouda Rejseforsikring.

På mange destinationer er det muligt at vælge hoteller med bæredygtige profiler. I Europa er hotellerne mærket med EU-blomsten, og i Norden findes svanemærkede hoteller. Derudover Peger Louise Hertzum Andersen på, at mange danske rejsearrangører i dag er yderst opmærksomme på rejsernes klimaaftryk. 

Tag de gode vaner med på ferien 

På selve rejsemålet er der mulighed for at tænke miljøvenligt fx ved at støtte den lokale produktion på områder, hvor turisme er en vigtig indtægtskilde.  

Lokale madvarer, lokale restauranter og lokalt fremstillede souvenirs er med til at holde hånden under en god økonomiske udvikling i mange lande, og som turist kan man vælge at spise på de lokale restauranter og købe varer, fx håndarbejde, som sikrer lokale arbejdspladser.

Louise Hertzum Andersen, fagchef hos Gouda Rejseforsikring.

De tider, hvor det var ok, at turister svinede med plastik og skrald på stranden, er efterhånden forbi. I dag er der mulighed for at sortere affald de fleste steder, og man kan tage sine grønne vaner med på ferie. 

Hvis man tænker sig om, samler sit skrald op fra stranden og sorterer sit affald på hotellet, så gør man en positiv forskel. Medbring en vandflaske, som kan genbruges og spar på håndklæder og plastikposer på samme måde, som når du er hjemme.

Louise Hertzum Andersen, fagchef hos Gouda Rejseforsikring.

5 gode råd til lavere miljøbelastning på rejsen 

  • Genbrug hotellets håndklæder og drop rengøringen hver dag
  • Medbring en genanvendelig drikkeflaske 
  • Vælg tog og bus, når det er muligt 
  • Sorter dit affald på destinationen 
  • Spis og køb lokalt 

Om undersøgelsen 

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.044 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © Kantar Public for Gjensidige i november 2023. 

Har klimaforandringerne påvirket dine rejsevaner?  
Ja, jeg rejser mindre for at mindske CO2 udledning  8 % 
Ja, jeg vælger oftere alternative og mindre CO2 udledende transportformer som fx tog og bus  7 % 
Ja, jeg er opmærksom på om mit overnatningssted har en bæredygtig profil  2 % 
Ja, jeg prioriterer i højere grad destinationer med et bæredygtigt fokus  3 % 
Nej, mine rejsevaner er uændrede  84 % 

Kilde: Pressemeddelse
Foto: Henrik OlsenHusk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *