Velbesøgt Roskilde Airshow trods regnvejr

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Mange trodsede de grå skyer og byger for at se udstillingen og ikke mindst opvisningerne til Roskilde Airshow. Også i år var der oplevelser både til de store og de små.

Extra 300
Bernhard Diehl fra Tyskland i sin Extra 300

Den danske sommer viste sig fra sin kedelige side i denne weekend, og det forlød også om skuffende besøgstal om lørdagen. Vejret holdt sig dog til den tørre side i starten af søndagen, og mange vågede sig ud til Roskilde Airshow på showets tredsje dag. Kort efter frokost kunne der derfor meldes om 7.500 tilskuere på pladsen.

Det dansk byggede ambulancefly SAI KZ IV
Det danskbyggede ambulancefly SAI KZ IV

Dem der vågede sig ud, blev ikke heller ikke skuffet. Der var mange fly, der kunne beundres på pladsen og i luften. Her er det danskbyggede ambulancefly fra Danmarks Flymuseum. Flyet blev bygget i 1944 og blev bl.a. brugt til en diplomatisk mission for frigivelsen af danske fangere i koncentrationslejerne.

This slideshow requires JavaScript.

Sally B

Højdepunktet for årets Airshow må være den eneste tilbageværende flyvende B-17 i Europa. ’Sally B’ er et fly, der udover sin krigshistorie rummer en unik kærlighedshistorie. Flyet er nemlig opkaldt efter den danske kvinde Ellinor Sallingboe, der var partner til piloten Ted White. Ted omkom på tragisk vis i et flystyrt i 1985, og siden har Ellinor kæmpet for at holde ’Sally B’ i luften. Flyet er blevet verdenskendt og har medvirket i en lang række film – heriblandt Hollywood-filmen ’Memphis Belle’. ’Sally B’, der til dagligt står på Imperial War Museum Duxford i England, er ved hjælp af blandt andet crowdfunding kommet på programmet til Roskilde Airshow.

This slideshow requires JavaScript.

Historiske fly

Der var selvfølgelig mange flere historiske fly, som kunne beundres til årets show. Her har vi KZ-IIT Trainer, “Silverbird” bygget af Skandinavisk Aero Industris (SAI).

This slideshow requires JavaScript.

Udover solo flyvninger var der også formationsopvisninger. Her ses 3 styks Piper L4 “Grasshopper” i formation.

This slideshow requires JavaScript.

Det nok mest kendte navn, og lyd, når vi tænker på fly fra 2. Verdenskrig må være Spitfire, som også var tilstede.

Også DC-3 Vennerne var tilstede med deres 75-årige Dakota. De heldige deltagere kunne vinde en rundtur med OY-BPB.

This slideshow requires JavaScript.

Et af de mere interessante flydesigns må være Consolidated PBY Catalina. Ved første blik lægger man måske mærke til, at motorerne sidder højt op over vingerne og forholdsvis tæt på hinanden. Men det er ikke den eneste trick, der gør flyet specielt. Ved at trække landingshjulene ind og folde pontoner ud fra enderne af vingerne, kan flyet lande på vand. Det var ikke for sjovt, at det fik øgenavnet Flying Boat.

Nyere fly

Nordic Seaplanes

Når vi taler om vand og fly, så viste Nordic Seaplanes deres Twin Otter frem. Selvom regnen stille og roligt forvandlede parkeringspladsen om til noget man forbinder med festivalen i samme by, var det ikke nok til, at det skulle bruge pontonerne til landing.

This slideshow requires JavaScript.

Det Danske Flyvevåben kunne ikke lade være med at overdøve alt og alle. Deres F-16 i Dannebrog bemaling viste al sin kunnen med svimlende akrobatik.

Alt det er kun et lille udsnit af hvad man kunne opleve på årets Roskilde Airshow. Der var også modelfly, opvisning af droner med op til 200km/t, et Herkules C130 fly fra de hollandske flyvevåben, helikoptere, svævefly, flyskoler, og meget, meget mere.



Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *