Yes! Den er landet

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Verdens største fly er landet i Billund Lufthavn og InsideFlyer følger besøget tæt hele dagen.

Husker du ”The Eagle has Landed”? Neil Armstrongs magiske ord, der knitrede i radioen, efter Nasa’s Apollo 11 månelandingsfartøjs touch down. Helt så dramatisk foregik det naturligvis ikke i går kl. 23:28, da ukrainske Antonov Airlines Flight UR-82060s AN-225 satte hjulene på jorden på Billund Lufthavns bane 27.

Men for de tilrejsende flyspottere, der allerede om aftenen havde sat hinanden stævne, var det alligevel en unik oplevelse – for nogle, en ”once-in-a-lifetime experience”, måske.

På trods af det har AN-225 Mriya, verdens største fragtfly, faktisk flere gange landet i Danmark, dog indtil nu udelukkende på de militære flyvestationer i forbindelse med opgaver for Nato. Dagens besøg i Billund er derfor helt specielt, både for flyets besætning og for lufthavnen. Her drejer det sig ikke om transport af tungt militært isenkram i kampen mod terror, men om medicinske hjælpemidler – nærmere betegnet ”selvtest kits” – i kampen mod Corona.

Jan Broe fra Facebook gruppen PlaneSpotters – Foto: BongoPlanes

Den store Antonov, som er her nu, er unik, og når man er i den her hobby, så er det en af de begivenheder, man helt klart vil køre efter – også selv om skulle have set den før. Jeg bor i København til daglig, men jeg er født i Jylland, så når vejen falder forbi, så er Billund Lufthavn ikke et sted man kører forbi, men kører indenom. Billund er en skøn spotterplads og der er gode faciliteter for spottere og masser af spændende vu’ere ud over lufthavnen.

Jan Broe, Planespotters.dk

Allerede i løbet af fredag eftermiddag indfandt de første spottere sig – en del ved pladsen på Firhøjevej syd for Billunds øst-vest startbane, hvor terrænet hæver sig nok til at give en god, næsten uhindret udsigt over lufthavnen. Trods februars vintermørke og let regn, der nok vil få de fleste til at søge tilflugt bag fjernsynet, var stemning høj og forventningerne store. Ankomst- og afgangstider for fragtfly har det med at ændre sig, somme tider ganske meget, og det har også været tilfældet for den strøm af store fragtfly, der i de seneste uger har besøgt Billund. Derfor var spørgsmålet selvfølgelig: Vil AN-225 kæmpeflyet komme til tiden, dvs. kl. 23:30, som flyplanen forudsagde? Og ja, det gjorde det! Til stor glæde hos de fremmødte flyspottere. På trods af det sene tidspunkt var fremmødet i mellemtiden nærmest eksploderet.

Heldigvis havde lufthavnen allerede fredag åbnet en række gratis parkeringspladser, men det efterfølgende trafikkaos, da de mange tilskuere ville hjem efter flyets landing, var ganske enkelt uundgåeligt.

Her til morgen begynder medarbejderne i Billund Air Cargo Center så på lodsningsarbejdet, så flyet kan være klar til at lette igen kl. 14:00. Da forventes lufthavnen igen at være fyldt med nysgerrige tilskuere på de særlige områder, som lufthavnen har reserveret i dagens anledning.Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *