Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.
Du har betalt for en sommerferie, der er blevet aflyst. Men naturligvis har du ikke fået pengene tilbage endnu. Måske har du modtaget en voucher, som du ikke kan bruge til meget denne sommer. Så du skal holde ferie på et lille budget. Hvad siger du til en cykelferie i Danmark?
Når rejsen går til udlandet, er de store poster på feriebudgettet normalt flybilletten og udgifterne til hotelværelset eller sommerhuset. Men hvis du holder ferie i Danmark, kan du sparer meget på disse poster.
På cykeltur i Danmark
Cyklen kan både bruges til en week-end tur og som transportmiddel for en helt uge. Hvis du skal afsted med børn i skolealderen, kan du eksempelvis vælge en uge på en dansk ø: Samsø, Ærø, Langeland eller en af de mange andre skønne mindre øer. En tur på de små veje på Sydfyn er også en stor oplevelse, når solen skinner. Mols Bjerge er også et oplagt for en hyggetur. Den megen omtale af genforeningen 1920 kunne måske også lokke dig til at tage en tur til Sønderjylland. Kun fantasien sætter grænsen.
Har du lyst til en længere tur på cykel, kan du vælge blandt de 11 nationale cykelruter. Disse forbinder alle dele af landet fra syd til nord og fra øst til vest. Du behøver naturligvis ikke at cykle hele ruten. Du kan også vælge blot at tage en del af ruten. De 11 ruter er kort beskrevet nedenfor.
Denne artikel er inspireret af VisitDenmark, som har en uddybende beskrivelse af de nationale cykelruter. Organisationen billedarkiv har leveret alle fotos. Ruterne er også beskrevet på Wikipedia, hvor du også kan hente supplerende oplysninger.
Vestkystruten (560 km)
Nordsøkystens cykelrute – Vestkystruten – går fra grænsebyen Rudbøl til Skagen. Du har mulighed for at se nogle af de største naturoplevelser i Danmark. Cirka en tredjedel af ruten på 560 km består af grusstier, og det er derfor bedst at cykle med brede dæk. Der er ingen stigninger og minimal trafik, hvilket gør cykelstien til en familievenlig rute.
Hanstholm – København (420 km)
De 420 kilometer fra fiskerbyen Hanstholm til København tager dig på en varieret tur gennem et typisk dansk landskab: landbrugsjord, små skove og langs stranden. VisitDenmark vurderer, at ruten er ideel, hvis du skal ud på din første cykeltur gennem Danmark.
Hærvejsruten (450 km)
Den 450 km cykelrute mellem Padborg og Federikshavn – Hærvejsruten – er en historisk national rute. I krigstid har hæren brugt vejen til transport gennem Jylland. I fredstid blev stude drevet til landene mod syd og solgt dér. Byerne Jelling og Viborg er opstået langs Hærvejen. I dag kan du fortsætte over grænsen til Rendsburg i Tyskland.
Søndervig – København (310 km)
Søndervig ligger ved Vesterhavet. Få kilomenter fra Ringkøbing. Ruten fører over hele landet fra vest til øst. Fra det flade vestlige Jylland over Midtjyllands højland, Danmarks største sø og skovområde, til den danske hovedstad København. Landskabet langs ruten skifter mellem skove, søer, bakker og marker, og er det ideelle terræn for mountainbikes.
Østkystruten: (650 km)
Den længste nationale cykelrute – Østkystruten, går Sønderborg til Hulsig syd for Skagen. Du passerer adskillige historiske byer ved fjordene på Jyllands østkyst. Disse handelsbyer ligger regelmæssigt langs hele ruten. Turen er derfor velegnet til mange stop undervejs, for eksempel på kunstmuseer eller i de charmerende bycentre. Ruten er relativt ujævn, og cyklister bør være i god form, for at kunne nå hele ruten på en uge. Men det er naturligvis også tilladt vælge en del af ruten, så der er mere tid til at besøge de byer, du passerer.
Esbjerg – København (330 km)
Med start i Esbjerg kommer du på tværs af Jylland over Fyn og videre over Sjælland. På denne rute kan du opleve danske landskaber med sorte og hvide køer i Jylland, bølgende kornmarker på Fyn og Sjælland. Ellers er turen kendt for sine mange museer for både børn og voksne. Næsten hele ruten på 330 km er asfalteret, og er kun ujævn og bakket på Sjælland. Du kan naturligvis tage din cykel med på toget over Storebælt.
Sjællands Odde – Rødby (240 km)
Ruten fører fra Sjællands Odde via Vestsjælland på asfalterede veje gennem behagelige landsbyer og marker. Hvis vejret er med dig får du en fantastisk tur i det sjællandske landskab. Ruten er ekstremt børnevenlig takket være forskellige seværdigheder langs ruten – såsom sommerlandet Sjælland, BonBon Land, Knuthenborg Safari Park og badeland Lalandia. I Rødbyhavn er der en færge til Puttgarden på Femern i Tyskland.
Østersøruten (820 km)
Østersøruten, der bindes sammen af fem færgeforbindelser og otte broer, er kystnær og passerer gamle købstæder og forbi nationale og lokale seværdigheder. Ruten løber fra den dansk-tyske grænse ved Padborg, henover Als og Ærø, gennem det Sydfynske Øhav, henover Lolland, Falster, Møn, Sydsjælland, over Fyn, videre mod Lillebælt, indtil ruten føres gennem den østlige del af Syd- og Sønderjylland tilbage til Padborg. Ruten blev kåret som “Årets cykelrute 2019” af rejse- og cykeljournalister og på den største hollandske cykel- og vandremesse “Fiets en Wandelbeurs”. Dele af ruten vil indgå i de danske Tour de France etaper i 2021.
Gedser – Helsingør (290 km)
Den danske del af den internationale langdistance-cykelrute Berlin – København strækker sig over 290 km. Den følger den danske østersøkyst fra Gedser til Helsingør. Slotte og herregårde gør turen til en rejse gennem tiden. Hvis du vil fortsætte på den tyske del af ruten, skal du tage færgen fra Gedser til Rostock i Tyskland.
Bornholm rundt (105 km)
Den solrige ø Bornholm er meget speciel med sine klipper i nord og hvide sandstrande i syd. En af de smukkeste cykelruter starter umiddelbart nord for Hasle og fører til den idylliske fiskerlandsby i Helligpeder på tidligere flugtveje, nedlagte jernbanelinjer og skovstier. Der er meget at se på vejen, og cyklister bør derfor give god tid til denne tur, samt reservere indkvartering i god tid i højsæsonen.
Limfjordsruten (610 km)
Limfjordsruten dækker over 610 km på forskellige cykelstier og sideruter – kun en lille del af ruten er ikke asfalteret. Limfjorden krydses med færger ved mundingen af Kattegat og Thyborønskanalen i vest. Mindre færger foretager også ture til øerne Egholm, Livø, Fur, Mors og Venø.
Forsidefoto: Familie på cykelsti i klitter Holmsland. © Niclas Jessen, VisitDenmark
Skriv et svar