Chisinau, den ukendte europæiske hovedstad

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

De færreste danskere kender Moldovas hovedstad, som er et godt mål for en weekendtur, der kan forlænges med en rejse rundt i vinlandet Moldova og et besøg i udbryderrepublikken Transnistrien.

Hvis man kan lide at besøge vinbarer, gode restauranter og mikrobryggerier, så er Moldova er godt bud, da priserne er ca. en tredjedel af prisen i Danmark. Bortset fra de sædvanlige østeuropæiske højhuse udenfor bymidten, så er der ikke meget fra sovjettiden tilbage. De fleste taler udmærket engelsk, så sproget er heller ikke noget problem, selvom det officielle sprog er rumænsk.

Moldova ligger imellem Rumænien og Ukraine, er lidt mindre end Danmark og har tre en halv million indbyggere. Chisinau har i dag omkring 700.000 indbyggere

Jeg var inviteret af Roxy, som er guide og kan findes på websitet Road to Moldova. Her kan man både se en masse nyttig information om Moldova og booke ture. Roxy har boet 8 år i England og taler fint engelsk.

Roxy guidede mig rundt i Chisinau, til Orheiul Vechi klosteret hugget ud i klipperne, til Tiraspol, Milestii Mici med 2 millioner vinflasker på lager, et mikrobryggeri og en vingård. Læs om resten af turen her.

Jeg betalte selv for mad og drikke, samt entreer til museer og vingårde.

Jeg boede på hotellet Casa Daca, som er et fint boutique hotel i centrum. Hvis man er interesseret i at bo der, så send en mail til [email protected] og skriv, at I har set det på insideflyer.dk, så giver de en speciel rabat. Se anmeldelse af hotellet her.

Chisinau bag facaden

This slideshow requires JavaScript.

De fleste seværdigheder ligger langs den store gade B-dul Stefan cel Mare. Her finder man blandt andet nogle parker og en lille triumfbue Arc de Triomphe og den ortodokse katedral. Overfor ligger parlamentet i en kæmpe stor bygning.

This slideshow requires JavaScript.

Længere nede af gaden finder man det centrale marked, hvor næsten alting er til salg. I nærheden af markedet finder man også militærmuseet, Muzeul Militar, Strada Tighina 77. Udenfor står der en masse gammelt militær isenkram og indenfor kan man følge de mange krige Moldova har været igennem og hvordan det var at være en del af Sovjetunionen.

This slideshow requires JavaScript.

Endnu mere spændende er det at gå lidt mod sydvest og besøge de mange baggårde. Ud mod gaden ligger bygninger på en eller to etager, men hvis man går ind af porten til en af baggårdene, så er det som at stå i en landsby, hvor der er små haver foran husene. Det er ofte folk, som er flyttet fra landet ind til byen, der har genskabt lidt af den hjemlige hygge. Der er offentlig adgang til baggårdene og folk smiler, når man går rundt i gårdene.

Restauranter og ølbarer

 

Der er et stort udvalg af både lokale restauranter og internationale restauranter. En typisk, lidt alternativ restaurant hedder Propaganda Café, Strada Alexei Şciusev 70. Den er indrettet i meget traditionel stil og er meget hyggelig. Maden kommer hurtigt og et stort måltid med to store fadøl kan fås for omkring 100 kr.

Der er mange øl- og vinbarer, samt klubber i Moldova. Et eksempel er Smoke Bar, bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, 128, som har 20 forskellige lokale mikrobryg på fad. Det er også muligt at spise på Smoke Bar.

Her kan man finde en række forslag til steder, som er værd at besøge:

Besøg på mikrobryggeri

Jeg var også på en rundtur på LaBREWtory, som blev startet af to amerikanere for lidt over et år siden. Da de startede var de det tredje mikrobryggeri i Moldova, men sidenhen er der kommet to mere, så udviklingen går stærkt i øjeblikket.

Bryggeriet er startet af Bill og hans kome DeEva, som efter at have arbejdet fire år i Moldova, besluttede at udleve deres drøm og starte et bryggeri. Sammen med to lokale ølentusiaster lavede de et firma uden ekstern finansiering.

This slideshow requires JavaScript.

For at få lov til at indrette et mikrobryggeri forlanger myndighederne at man indrette et fabrikslokale på mindst 200 kvadratmeter, selv om selve brygværket fylder langt mindre. Da LaBREWtory ikke har licens til at drive en bar, så skal man bede om en guided tur, med efterfølgende smagsprøver. Derfor serveres øllet i plasticglas, også hvis man køber en halv liter. Men man kan købe et souvenirglas og bede om at få hældt øllet op i dette.

LaBREWtory brygger en række forskellige øl og har fire øl på fad. To faste øl, nemlig American Amber Ale og American Pale Ale. På de to andre haner var der Kiwi Quake Saison og Cream Ale Mamaliga. Den sidste øl er brygget med en lokal majssort, som bruges til at lave en traditionel grød.

Alle øl var velsmagende og især kunne jeg lide den humlede Pale Ale. Øllet kan også smages på mange ølbarer rundt i Chisinau.

LaBREWtory har sin egen hjemmeside:

Fly til Moldova

Indtil den 11. juni kan man flyve direkte fra København til Chisinau med Wizzair. Læs mere her, om hvordan man kan komme til Chisinau med fly.Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Trackbacks & Pingbacks

 1. Anmeldelse: Wizzair til Chisinau - InsideFlyer DK siger

  […] Selv om vi var et kvartet forsinket fra Kastrup, så ankom vi til tiden til den lille lufthavn i Chisinau. Igen skulle vi køre med bus, men heldigvis var paskontrollen hurtig og smidig. Så jeg kom hurtigt igennem lufthavnen. Læs mere om Chisinau her. […]

Kommentarer

 1. Henry Jørgensen siger

  Jeg har boet i Moldova i 2016 – 2017 (godt et års tid) og kan tilføje:

  “ch” udtales som “k”. Så byen udtales Kisinau (det tog lidt tid, før den faldt på plads for mig)

  På restauranter i Chisinau og turiststederne kan personalet efterhånden engelsk (måske ikke alle – men så vil de finde den engelskkyndige til dig). Du skal ikke forvente, at taxi- og buschauffører, behersker engelsk. Ellers snakker alle rumænsk og russisk. Og det må du også forvente er sprogene udenfor Chisinau. Mange bruger google translate – som dog somme tider giver oversættelsen den modsatte betydning, da ordet “ikke” kan forsvinde eller tilføjes i oversættelsen

  Generelt er folk meget venlige – og jeg oplevede ikke påtrængende tiggere.

  Chisinau har et rigt kulturliv: Koncerter, opera, ballet. Og billetpriserne er meget rimelige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *