Besøg i vinlandet Moldova og udbryderstaten Transnistrien

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Hvis man interesserer sig for vin, så er der mange spændende steder i Moldova; blandt andet Milestii Mici vinkælderen med to millioner flasker. Man kan også se Orheiul Vechi klosteret hugget ud i klipperne eller besøge udbryderstaten Transnistrien, som ligner et sovjetisk frilandsmuseum.

I en tidligere artikel kan man læse om Moldovas hovedstad Chisinau, men der er meget andet at se udenfor Chisinau.

Jeg var inviteret af Roxy, som er guide og kan findes på websitet Road to Moldova. Her kan man både se en masse nyttig information om Moldova og booke ture. Jeg betalte selv for mad og drikke, samt entreer til museer og vingårde.

Orheiul Vechi klosteret

This slideshow requires JavaScript.

Jeg var på en arrangeret tur til Orheiul Vechi, som ligger 45 km fra Chisinau. Her slynger Raut floden sig rundt om en klippe, hvor der inde i klippen ligger et kloster. Der er også et kapel inden i klosteret, hvor der hver dag er gudstjenester. I dag sidder der kun en enlig munk, men man kan se munkecellerne, hvor de tidligere sov direkte på klippegulvet.

Tilbage i tiden bosatte mongolerne sig ved floden, men blev senere fortrængt af tyrkerne, som byggede en moske og offentlige bade. Man kan stadig besøge ruinerne.

This slideshow requires JavaScript.

I landsbyen er der flere restauranter, hvor man spise lokal mad med et glas af den lokale vin. Jeg valgte her en portion dumplings.

Læs mere her

Transnistrien

En anden udflugt gik til Tiraspol i Transnistrien, som erklærede sig selvstændig den 2. september 1990 efter Sovjetunionens fald. Transnistrien er hovedsagelig beboet af russere og oprørene blev derfor også støttet af Rusland i krigen, som varede indtil den 22. juli 1992, hvor Moldova underskrev en fredaftale med Rusland. Der er stadig russiske militær i Transnistrien, men der har ikke været nogen kampe siden fredslutningen og ikke engang Rusland har anerkendt Transnistriens selvstændighed.

This slideshow requires JavaScript.

I dag ligner Transnistrien et frilandsmuseum fra sovjettiden med store Lenin statuer, brede boulevarder til militærparader og huse i sovjetstil. Overalt på supermarkeder og tankstationer finder man navnet Sheriff, som er en kæde ejet at en oligark, som også har bygget et kæmpe stadion i udkanten af Tiraspol.

For at komme ind i landet skal man igennem en paskontrol, hvor man får en seddel, som man skal aflevere når man rejser ud igen. De har også deres egen valuta – transnistriske rubler.

På vej ind til Tiraspol kan man besøge Bender fortet, som er bygget i det 14 århundrede. Fortet blev senere erobret af tyrkerne og var sidenhen krigsskueplads for krige mellem russere og tyrkere. Det har også været erobret af den svenske konge Carl 12 i fire år.

This slideshow requires JavaScript.

På busstationen i Tiraspol er der en kantine indrettet i nostalgisk sovjetstil. Her ligner maden noget fra sovjettiden og et måltid koster også kun omkring 10 kr., bestående af borsch (rødbedesuppe), en kødbolle med ærtepure, lidt salat og en sodavand.

This slideshow requires JavaScript.

Hovedgaden hedder 25. oktober gaden og her ligger bl.a. Dom Sovjetov (Sovjethuset) med en Lenin statue foran, præsidentpaladset, mindesmærker for krigen mod Moldova og krigen i Afghanistan, samt en russisk tank.

This slideshow requires JavaScript.

Det er også værd at besøge markedet, hvor man kan få mange forskellige former for pickles.

På vej ud af Tiraspol kommer man forbi det store Sheriff stadion.

Jeg brugte de sidste rubler på at købe noget lokal øl inden hjemturen. Det er også muligt at overnatte i Tiraspol, hvilket jeg har prøvet ved en tidligere lejlighed.

Læs mere her.

Milestii Mici vinkælder

En anden udflugt gik til Milestii Mici vinkælderen, som strækker sig over 200 km, men hvor ”kun” 55 er i brug. Her ligger der 2 millioner vinflasker og man kan køre rundt i bil i de lange gange.

This slideshow requires JavaScript.

Man kører i kortege i gangene og gør tre stop undervejs, hvor man kigger ned i gangene. Ved det sidste stop kommer man ind i en restaurant. Her havde vi ved indgangen til kælderen bestilt en vinsmagning med tre kander vin, samt lidt ost og pølser.  I kanderne var der både hvid, rosé- og rødvin, som var skænket rundhåndet op.

Læs mere her.

ATU vin

This slideshow requires JavaScript.

På vej hjem fra Milestii Mici besøgte vi ATU, som er et lille vinsted i udkanten af Chisinau. De lavet vin i høj kvalitet i meget små batch på kun 2000 flasker, men så er alting også lavet manuelt uden maskiner. De producerer tørre og halvsøde vine med de lokale druer Fetească Albă and Fetească Neagră, som giver en frugtagtig smag.

Læs mere her.

Fly til Moldova

Indtil den 11. juni kan man flyve direkte fra København til Chisinau med Wizzair. Læs mere her, om hvordan man kan komme til Chisinau med fly.

 

 Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Trackbacks & Pingbacks

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *