Coronavirus truer danske rejsebureauer på livet

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Vi har talt meget om flyselskaberne og hoteller i de sidste dage. Men der er mange tilknyttede brancher og virksomheder som også er presset af situationen. En af dem er de danske rejsebureauer.

I løbet af få dage kan Corona-pandemien tvinge danske rejsebureauer til massefyringer og at dreje nøglen om. Tusindvis af ansatte i branchen kan miste deres jobs, og tusindvis af rejsende kan komme i klemme, hvis rejsebureauerne lukker. Det er den barske virkelighed, som rejsebureauerne ser ind i, efter at Udenrigsministeriet i dag har ændret rejsevejledningerne til hele verden, således at der nu frarådes al unødvendig ind- og udrejse af Danmark.

Læs mere: De første massefyringer i hotelbranchen er nu en realitet

Rejsebureauerne kommer nu med et samlet nødråb til regeringen og Folketinget om at hjælpe dem med at bekæmpe de alvorlige konsekvenser af den voksende Corona-pandemi.

Branchen er i chok og har fra den ene dag til den anden fået revet tæppet væk under fødderne. Rejsebureauernes økonomi bliver ramt dobbelt hårdt, fordi pengene fosser ud med massive tilbagebetalingskrav fra rejsende, der ikke skal afsted på planlagte rejser, og samtidig er vores fremtidige indtægtsgrundlag smuldret, når ingen rejser ind eller ud af Danmark som følge af myndighedernes anbefalinger. Det er livstruende kritisk, og vi ser desværre ind i massefyringer, konkurser og lukninger af en hel branche i løbet af få dage, hvis vi ikke får en akut politisk håndsrækning øjeblikkeligt.

Lars Thykier, direktør i brancheforeningen Danmarks Rejsebureau Forening (DRF) og Henrik Specht, direktør i brancheforeningen Rejsearrangører i Danmark (RID).

Rejsebureauerne sikrer kunderne nogle gode forbrugerrettigheder under pakkerejseloven, der gør, at kunderne har ret til at få deres penge tilbage, når myndighederne strammer rejsevejledningen og sætter lande i orange eller rød zone. Derudover skal rejsebureauerne betale for hoteller, fly og andre ydelser, som vedrører disse refusioner. I den nuværende krise eksploderer disse tilbagebetalingskrav, samtidig med at antallet af nye rejser stort set er ikke eksisterende.

Nogle af dem, der mærker konsekvenserne hårdest i øjeblikket, er de rejsebureauer, som i årtier har sendt danskere afsted på skiferier i hele Europa, men som nu risikerer at dreje nøglen om.

Jeg havde ikke i mit værste mareridt forestillet mig, at det kunne komme så vidt. Corona-pandemien truer os på livet. Skisæsonen er slået fuldstændig fejl. Folk følger heldigvis myndighedernes anvisninger og aflyser rejser i hobetal, men det dræner os fuldstændig, og vi har ingen håndtag at gribe efter. Vi ser ind i massefyringer, lukninger og konkurser i løbet af kort tid, og derfor rækker vi hånden ud til regeringen og Folketinget med håb om, at de rækker hånden tilbage til os og hjælper med at komme igennem denne ekstremt alvorlige situation.

Casper Lykke Pedersen, formand i Skinetworks, Skandinaviens største skioperatør.

Rejsebureauerne er i dialog med regeringen og har selv spillet ind med konkrete tiltag, der kan holde hånden under de tusindvis af ansatte i branchen.

Vigtigst af alt er rejsebureauernes forslag om, at staten helt ekstraordinært må kompensere dem for de massive tilbagebetalingskrav, som de er forpligtet til at indfri under pakkerejseloven.

I øjeblikket er tilbagebetalingskravene på et anseeligt trecifret millionbeløb, men det kan koste rejsebureauerne adskillige milliarder kr., hvis krisen rammer påske- og sommerferierejserne.

Forsidefoto: JumpstoryHusk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *