Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.
Nu åbner verden op. Flere lande bliver grønne i udenrigsministeriets rejsevejledning. Men der er stadig et par punkter, du skal tjekke, før du bestiller ferien til udlandet.
Ferie udenfor de danske grænser – er det en mulighed? Sikkert. Men vi er alle forskellige: Hvilken risiko tør vi løbe – og hvilken risiko har vi råd til at løbe? Desuden er det også forskel på, om du rejser alene, sammen med venner, sammen med partneren eller sammen med hele familien (hvor både børn og/eller forældre er med på turen). Endelig er der forskel på, om du bestiller en pakkerejse eller du selv sammensætter din ferie ved at bestille fly, hotel og bil fra forskellige udbydere.
Her giver jeg et overblik over forhold, du måske skal overveje, før du bestiller rejsen.
- Rejsen aflyses
- Du fortryder før afrejsen.
- Du rammes af COVID-19, før du skal rejse
- Regler under rejsen og på destinationen
- Skal du skifte fly undervejs
- Risikoen for at blive hængende på destinationen
- Forsikring
Rejsen aflyses
Din rejse kan blive aflyst af fly- eller rejseselskabet. Det har mange oplevet over det seneste halvandet år. Det største problem er, at du ikke kan komme på den planlagte ferie – og at det kan blive svært at arrangere en anden ferierejse med kort varsel. Der kan måske også gå nogen tid, før du får dine penge tilbage. Og hvis du selv har bestilt hotel, billeje eller andre ydelser på destinationen, så skal du selv sørge for at få pengene tilbage på alt, du selv har købt.
I denne situation er vores råd til de meget forsigtige:
- Bestil en pakkerejse hos et dansk rejsebureau (så du er dækket af rejsegarantifonden)
- Bestil din flybillet hos anerkendte flyselskaber / rejsearrangører, hvor du er relativt sikker på at kunne få dine penge tilbage
- Betal altid med et kreditkort, hvor du i modsætning til Dankort kan gøre indsigelse (og dermed få pengene tilbage ad den vej, hvis rejsen bliver aflyst af selskabet)
- Undgå on-line rejsebureauer (d.v.s. selskaber, der ikke har fysiske kontorer). Flere af dem har desværre vist sig ikke at kunne (eller ville) hjælpe ved aflysninger.
- Køb udelukkende ekstraydelser, der kan afbestilles uden det koster dig noget (eksempelvis hotel og billeje) – eller sikre dig, at din rejseforsikring dækker de ikke refunderbare bestillinger, hvis selskabet aflyser rejsen.
Anbefalingerne ovenfor koster ofte mere, end de aller billigste muligheder. Så du må afveje de ekstra omkostninger med risikoen – og afgøre hvad du helst vil: Undgå risikoen eller spare penge.
Du fortryder før afrejsen
Du kan af forskellige årsager komme til at fortryde din rejse (eksempelvis hvis du synes at smitten stiger for meget på destinationen). Nogle flyselskaber og rejsebureauer sælger rejser med “fortrydelses-garanti”. Alternativt tilbyder de en “afbestillingsforsikring”.
Hvis det er vigtigt for dig, at du kan fortryde, bør du altid nærlæse reglerne:
- Hvornår kan du fortryde? Nogle selskaber giver eksempelvis mulighed for at fortryde op til 7 dage før afrejse. Her kan du med andre ord ikke få pengene tilbage, hvis du fortryder to dage før flyet letter
- Hvilken begrundelse kan du bruge? Det er ikke altid nok, at du ændre mening. Du ser somme tider, at muligheden for at fortryde skal begrundes i sygdom i nærmeste familie (hvilket er typisk for forsikringer) eller er bundet op på ændringer i udenrigsministeriets rejsevejledning
- Kan du få pengene tilbage, hvis du fortryder? Hvis du fortryder, er det ikke det samme som, at du får dine penge tilbage. Nogle selskaber tilbyder at udstede et tilgodebevis, eller at du kan ændre din rejse til et senere tidspunkt.
- Skal alle i gruppen fortryde? Hvis du og partneren skal rejser sammen med et vennepar eller forældrene, kan det ene par så gennemføre rejsen, mens det andet par fortryder og bliver hjemme? Og har det betydning for prisen på rejsen?
Du rammes af COVID-19 før afrejse
I princippet er COVID-19 som enhver anden sygdom. Og her må du tjekke betingelserne i din rejseforsikring. Rejser du sammen med familien eller venner, skal du måske også tjekke, hvordan forsikringen dækker, hvis en af de andre deltagere bliver syg. Specielt, hvis du kun rejser sammen med en god kollega eller kammerat. Her vil det være ekstra træls, hvis den ene af jer bliver syg. Det er ikke sikkert, at den anden person gerne vil rejse alene – men dækker forsikringen også rejseledsageren, hvis den syge person ikke er nærmeste familie?
Regler under rejsen og på destinationen
Det er efterhånden kendt, at man altid skal opfylde reglerne på destinationen. Der kan være krav om, at du skal vise en negativ test eller bevis for at du er blevet vaccineret, før du kan komme ind i landet. Måske er der andre restriktioner, som rammer restauranter og forskellige turistattraktioner på destinationen? Måske er der krav om, at du skal bruge mundbind?
Som reglerne er lige nu, forlanger de fleste lufthavne og flyselskaber, at du bruger mundbind under rejsen. Måske forlanger flyselskabet også, at du kan fremviser en negativ test, før det vil lade dig komme ombord.
Hvis dette har betydning for dig, bør du altid tjekke restriktionerne hos flyselskabet og på destinationen, før du bestiller. Og under alle omstændigheder bør du følge op umiddelbart før afgang. Det er altid dumt at blive afvist ved check-in skranken i lufthavnen.
Skal du skifte fly undervejs?
I gamle dage var den største risiko ved en mellemlanding, at du ikke nåede det næste fly – eller at bagagen ikke kom med. Men nu skal du også undersøge reglerne for at mellemlande. Der kan være skrappe regler, du skal leve op til for at kunne komme med flyet til den lufthavn, hvor du skal mellemlande. Måske kræves der en test, for at du kan skifte fly i Frankfurt, Istanbul eller London? Hvis du skal hjem fra ferien, kan der være specielle regler, du skal opfylde, hvis du kommer fra et land udenfor Europa? Og hvis du skal skifte lufthavn i Istanbul eller London, skal du altid opfylde kravene for at komme ind i Tyrkiet eller England. Måske er der specielle formularer, du skal udfylde for at kunne komme igennem paskontrollen.
En af mine kolleger havde en tur via Istanbul med 2 forskellige flyselskaber. Og naturligvis på 2 forskellige billetter. Bagagen kunne ikke tjekkes igennem, så hun skulle samle den op i Istanbul og tjekke den ind igen. Hun havde lige overset, at hun rent teknisk rejste ind i Tyrkiet – og derfor skulle fremvise test og udfylde en speciel indrejseformular.
Ingen ved, hvordan reglerne er, når du skal rejse om flere uger. Men hvis du er bekymret for at få kunne få problemer med at leve op til kravene, bør du nok vælge at rejse med et direkte fly fra Danmark.
Risikoen for at blive hængende på destinationen
Der er altid en risiko for, at du bliver syg under ferien. Den kan synes nok så lille – og det indgår normalt ikke i overvejelserne, når du planlægger rejsen. Hvis du i øvrigt opfører dig fornuftigt under ferien, så er der reelt også en ubetydelig risiko for at blive syg af Corona.
Men jeg skal for en god ordens skyld nævne, at du måske skal kunne vise en negativ COVID-19 test for at kun kommer med flyet fra nogle destinationer udenfor Europa. Jeg har mødt en enkelt person, der følte sig rask og frisk, da han skulle hjem fra ferie – men testen var desværre negativ. Resultat var, at han blev hængende en ekstra uge på destinationen. Han følt sig rask hele ugen – og havde ikke brug for nogen form for lægehjælp. Men han måtte i karantæne på et hotel, indtil han kunne fremvise en negativ test. Og forsikringen ville ikke dække de ekstra omkostninger.
Hvis du (eller dine rejsefæller) har sådanne bekymringer, så er mit råd helt klart: Der er ingen grund til at ødelægge ferien med angsten om at man måske bliver smittet med Corona og ikke kan komme med et fly hjem. Hvis dette er et reelt problem, så find en anden destination, hvor du ikke får din ferie ødelagt med sådanne bekymringer.
Hvordan dækker forsikringen?
Det er altid værd at undersøge, hvordan forsikringen dækker, når du rejser ud i verden. Hvis du er tilfreds med dækningen, så er det ikke det, der skal afholde dig fra at bestille rejsen.
I denne forbindelse skal jeg lige minde om, at der er en udløbsdato på det blå EU-sygesikringskort. Det vil derfor altid være en god ide at se, om det skal fornys, før du rejser på ferie. Normalt tager det op til 3 uger fra bestillingen til, du har kortet i hånden. Derfor skal det bestilles i god tid, før du rejser.
Det vigtigste er, du får en god ferie
Normalt skal man nyde sin ferie. Der er ingen grund til at tage på en rejse, der kun giver bekymringer, som kommer til at overskygge oplevelserne. Tjek dine forsikringer og find ud af, hvilke bekymringer, der kan ødelægger din ferie. Så kan du planlægge en rejse, som du kan komme til at nyde. Det er ligegyldigt, om turen går til den danske vestkyst, Middelhavet eller Thailand. Bare du har en god ferie.
Skriv et svar