Lufthansa og fagforeningen Ver.di enige om kriseplan

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Lufthansa koncernen har aftalt med fagforeningen ver.di, at personalet skal arbejde på deltid indtil udgangen af 2021. Desuden sløjfes julebonussen både i 2020 og 2021. Til gengæld kan Lufthansa ikke fyre medarbejderne.

Lufthansa og fagforeningen ver.di har indgået en aftale efter intensive forhandlinger. Aftalen skal hjælpe Lufthansa til at overvinde de økonomiske virkninger af Covid-19 pandemien.

24.000 ansatte på deltid

Aftalen gælder hovedsageligt jordpersonalet i Deutsche Lufthansa AG, Lufthansa Technik AG og Lufthansa Cargo AG. Dette betyder, at udover en aftale om deltidsarbejde giver de 24.000 medlemmer af fagforeningen nu afkald på bonus. Det er et vigtigt bidrag til at overvinde de alvorlige konsekvenser af Corona pandemien.

Det et aftalt, at annullere af julebonusen i 2020. Dertil kommer, at jule- og feriebonusen for 2021 og de tilhørende tillæg også er strøget. Derudover fortsættes deltidsarbejdet konsekvent, og kompensationen reduceres fra 90 til 87 procent i 2021. I alt vil dette muliggøre besparelser på personaleomkostninger på op til 50% i 2021 afhængigt af det samlede antal arbejdstimer.

Den tyske arbejdsløsheds lovgivning giver mulighed for “Kurzarbeit” (som vi her i artiklen har oversat med deltidsarbejde). De ansatte får reduceret arbejdstid og løn. Til gengæld kompenserer staten helt eller delvis for den tabte løn. I Danmark har vi tilsvarende regler for dagpenge til medarbejdere, der sendes på deltid. Jeg vil ikke gå nærmere ind på de detaljerede tyske regler.

Lufthansa kan ikke fyre ver.dis medlemmer

Til gengæld tilbyder Lufthansa, at medarbejderne ikke afskediges i løbet af 2021. Medarbejderne har dog mulighed for at indgå frivillige aftaler om tidligere pensionering ligesom de tilbydes fratrædelsesordninger. Dette kender vi jo også i Danmark, når større virksomheder har måtte reducere arbejdsstyrken.

Fra 1. januar 2022 ophører den statsstøttede ordning om deltidsarbejde. Derfor skal Lufthansa og fagforeningen fortsætte forhandlingerne om mulige tiltag, der kan træde i kraft fra denne dato

Med denne aftale har vi taget et første vigtigt skridt i retning af at reducere personaleomkostningerne for medarbejderne på landjorden. Vi kan undgå tvungne afskedigelser i 2021. Vi kan dog ikke bremse vores bestræbelser på at fortsætte med at arbejde på at finde tiltag, der kan lede os igennem krisen også efter aftalen om deltidsarbejde udløber.

Michael Niggemann, Executive Board and Chief Officer Corporate Human Resources, Legal Affairs and M&A at Deutsche Lufthansa AG

De indgåede aftaler kræver godkendelse fra medlemmerne af fagforeningen ver.di.Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *