Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.
Sommeren 2016 bød for mit vedkommende på en rundrejse i Asien, med start i Doha, efterfulgt af Japan, Sydkorea, Beijing og Nordkorea. De eneste veje ind i Nordkorea er enten gennem Kina eller Rusland. Vi valgte at gå igennem Beijing hvor vi tog en 24-timers togtur fra Beijing til Pyongyang og så retur med flyselskabet Air Koryo.
En lille bemærkning er, at man ikke får sit nordkoreanske visum sat ind i ens pas, men et særskilt stykke papir som man skal returnere når man forlader landet, så ingen souvenir med hjem. Ens pas bliver heller ikke stemplet.
Selve togturen var også en oplevelse i sig selv. Afgik Beijing kl. 17 og ankom i Pyongyang kl. 17 dagen efter, som indbefattede et togskifte i Dandong (Kina). I begge toge havde hver person en seng. De Nordkoreanske toldere kom ombord på toget ved grænsen og vi fik endevendt vores baggage. Selv skulle de se, hvilke billeder vi havde på vores telefoner. Der var nogle andre turister, der havde guidebøger med fra andre lande. Dem fandt tolderne det interessant at læse i.
Nordkorea går for at være et lukket land som er svært at komme ind i, og hvis man kommer ind så skal reglerne overholdes til punkt og prikke, ellers så er der en direkte konsekvens. Det er ikke svært at komme ind i landet, dog kan man ikke rejse på egen hånd, da man er tvunget til at have op til flere lokale guider med som følger én hele tiden. Det eneste frirum man har, uden guider, er indenfor hotellets fire mure.
Efter 5 dages oplevelser i landet, hvor Pyongyang by, omegn samt grænsen til Sydkorea blev set, og hvor ingen form for kommunikation til omverden kunne foretages, skulle vi med et af to fly på hele dagen ud af landet. Som en sidebemærkning kan det fortælles, at amerikanske statsborgere skal flyve ind og ud af landet og ikke har mulighed for at tage toget ind over grænsen fra enten Kina eller Rusland. Pyongyang international lufthavn har tre terminaler, hvilket må siges at være overdimensioneret til de to afgange på denne dag, der foretages, én til Beijing og en anden til Shenyang begge med Air Koryo (JS).
Efter vi havde checket ind, kom vi hurtigt igennem immigrationsskrankerne og endnu hurtigere igennem sikkerhedskontrollen, hvor 100 ml reglerne ikke blev overholdt. I Pyongyang international lufthavn findes der en lounge, som er forbeholdt rejsende på business class. Da jeg fløj økonomi havde jeg ikke mulighed for at snige mig ind i loungen. Som det kan ses er loungen en ”overdådig” en af slagsen, hvor der ikke mangler noget 🙂
Resten af afgangshallen, så ud som følgende med et par butikker hist og her:
Jeg havde håbet, at vi skulle flyve med en gammel russisk svend, men Air Koryo er i gang med at opdatere deres flåde:
Efter at have gået rundt i afgangshallen i noget tid, blev det vores tur til at boarde vores fly (JS/CAB-3/7), hvor der ikke var nogen speciel velkomst til de rejsende på business class.
Business class bestod af en semi flat-bed med dertilhørende bredde sæder:
Økonomi class var mere pakket, men dog rimelige bredde sæder og forholdsvis meget benplads:
På den korte 2-times flyvetur blev der sat et Nordkoreansk danseshow på som varede flyveturen ud og der blev serveret vand sammen med en kyllingeburger:
Konklusion:
Jeg vil klart anbefale alle at tage en tur til Nordkorea (DPRK) for at se landet. Man vil få et andet indtryk af landet end mediernes billede. Hvis man vil afsted så skal man være indforstået med, at der er klare regler som skal følges. På den anden side er turister den eneste kilde til informationer for lokalbefolkningen, hvilket betyder, at det er interessant at snakke og omgås befolkningen, dog med måde. En anden anbefaling jeg kan give vil være at tage enten toget ind eller ud af landet i forhold til at se det ”rigtige” Nordkorea. En ting der skal huskes på er, at turister er særdeles værdifulde for landets økonomi. Jeg er positiv overrasket over flyveturen fra Pyongyang til Beijing og Air Koryo som selskab.
Forsidebilledet er Pyongyang fra oven – kilde: Viajo Logo Existo, som var på samme tur som os.
Hvordan er den tur blevet arrangeret? Og hvad har den kostet?
Hej Sebastian
Som nævnt kan du ikke rejse på egen hånd, du skal have nogle lokal guider med dig.
Man kan lave en individuel tur hvor du tager afsted alene men har lokale guider, eller du kan rejse med en gruppe af andre turister også lokale guider dertil.
Jeg rejste igennem, på deres “Victory day tour” til €995 for 6 dage. Du kan se hvad den indeholder
Det eneste jeg købte var souvenir, drikkevare som ikke var inkluderet i pakken, samt mad og drikke til togturen.
Mvh
Nicolai
Noget tynd artikel, som kunne trænge til en tur igennem en gang stave- og kommakontrol.
Hej Peter,
Tak for din feedback.
Formålet med artiklen var at belyse transporten til og fra landet og ikke andet. Det skal huskes på, at InsideFlyer er et medie som mere fokuserer på transporten fra A-B end hvad der egentlig sker på destinationen. Det andet der ligger i det er, at jeg skal passe lidt på hvad jeg beskriver og hvor detaljeret jeg skriver det grundet, at landet er meget kontroversielt. Hvis du har været der, så ved du hvad jeg mener.
Mvh.
Nicolai
Du kunne nu godt tage Peters feedback til dig Nicolai.
Der er utroligt mange stavefejl, forkerte endelser og underlige sætningskonstruktioner. Desværre skimmede jeg kun artiklen, da det ødelagde læselysten.
Hvis man gerne vil have en god artikelserie om Nordkorea kan jeg anbefale den artikelserie politiken lavede for to år siden, det er spændende læsning 🙂
Hej Mathias,
Og det budskab er modtaget og vi skal være bedre til dette.
Hilsen
Henrik Olsen