Skal du droppe dit SAS EuroBonus Mastercard Premium?

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Medlemmer er nyligt blevet varslet, at EuroBonus diamantmedlemmer fra 15. august 2020 ikke længere får rabat på årsgebyret. Det betyder at årsgebyret fremover stiger til det dobbelte på premium kortet.

På InsideFlyer har der været kommentarer på denne drastiske prisstigning, og på andre medier har en del folk også meldt klart ud, at de nu vil droppe kortet. Men er den beslutning nu også rationel?

Læs mere: Mastercard Premium bliver dobbelt så dyrt fra august

Det hurtige svar er: Det afhænger meget af din aktuelle situation og hvordan du værdsætter de forskellige fordele i kortet. Dine overvejelser kan deles op i 5 spørgsmål:

  • Er EuroBonus attraktiv for dig?
  • Hvad er dit alternativ til Premium kortet?
  • Hvad er 12.000 statuspoint værd?
  • Hvad er Fly Premium Status værd?
  • Hvad er de andre fordele værd?

Jeg vil kort gennemgå de enkelte spørgsmål

Er EuroBonus attraktiv for dig?

Premium kortet er bundet op på din EuroBonus konto. Derfor giver det god mening at have kortet, hvis du bruger det og synes at

  • Du har nogle gode fordele af din status i EuroBonus, som du værdsætter. Det er sådan set ligegyldig, om du har sølv, guld eller diamant status, for med premium kortet har du mulighed for lettere at optjene point nok til næste status niveau.
  • Du værdsætter dine bonuspoint, fordi du får en god nytte af dem.

Hvis du ikke kan sige ja, til mindst et af disse punkter, skal du ikke beholde kortet for dets fordele i EuroBonus. Det er muligt, at du alligevel synes godt om kortet – og vil beholde det. Men måske skulle du så blot overveje at nedgradere til det almindelige SAS EuroBonus Mastercard. Dermed falder dit årsgebyr fra 1.495 kroner til 295 kroner – og det er jo mere overkommeligt.

SAS Fast Track i Københavns Lufthavn er en permanent fordel for Eurobonus guld- og diamant medlemmer. Medlemmer med sølvstatus har adgang i sommerferien (6. juli – 9. august 2020) Foto: Henrik Olsen

Hvad er dit alternativ til Premium kortet?

Hvis du ønsker at opsige dit kort, må du overveje, hvad alternativet er. Det er muligt, at du slet ikke vil mangle kortet. Men det kan også være, at du i stedet må anskaffe dig et andet kreditkort. Måske har du lige nu kun et Visadankort, hvor du højst kan købe for 25.000 kroner i udlandet over 30 dage? Du skal ikke rejse meget, før du har brugt dette beløb på hoteller og restauranter uden for Danmark.

Skal du have et andet kort, så må du undersøge, hvad det koster, og hvilke fordele det giver. Jeg kan eksempelvis få et MasterCard Gold eller et MasterCard Platinum gennem min bank. Begge kort ser ud til at kunne erstatte mit Premium kort. Platinum kortet giver også 5 gratis besøg i en lufthavnslounge gennem Priority Pass. Men det koster også 2.195 kroner om året. Guldkortet koster kun 1.195 kroner om året, så bankes platinum kort er bestemt ikke attraktivt for mig. Disse årsgebyrer skal bl.a. holdes op mod 1.495 kroner på premium kortet (eller 295 kroner på det almindelige SAS EuroBonus MasterCard).

Det hele bliver dog lidt mudret af, at min bank har et fordels program, hvor jeg også kan få rabat på bankens MasterCard, hvis mit samlede engagement hos banken er stort nok. Og så er der en rejseforsikring knyttet til kortene i min bank. Men da jeg allerede har en privat årsrejseforsikring og firmaets rejseforsikring dækker, når jeg er på erhvervsrejser, så har jeg nok ikke brug for mere forsikring.

Vi har tidligere omtalt Revolut, der er et betalingskort med lave gebyrer. Revolut er ikke et kreditkort. Derfor skal du sætte penge ind på kortet, før du kan bruge dem. Men også Revolut har været nødt til at hæve priserne og reducere i gratis ydelserne, hvilket de lige har meddelt alle kortholderne. Revolut er stadig blandt markedets billigste kort, specielt ved betaling i udenlandsk valuta.

Hvad er 12.000 statuspoint værd?

På premium kortet får du 1.000 statuspoint hver måned, du bruger kortet. Statuspoint kan ikke bruges til at betale for bonusrejser. Men sammen med de basispoint, du får på flyrejser tæller statuspoint med i regnskabet for om du kan få sølv-, guld- eller diamantkort i EuroBonus. Det betyder med andre ord, at du hurtigere får status, hvis du optjener din status via point. Når du allerede har optjent 12.000 statuspoint via dit kort, så skal du blot have:

  • 8.000 point for at få sølvstatus
  • 33.000 point for at få guldstatus
  • 78.000 point for at få diamant status

Det er også værd at huske på, at når du har guld eller diamant status, så optjener du 25% flere basispoint på rejser med SAS og Widerøe. Det bliver altså lettere at genoptjene status det følgende år – og du får flere point til at købe bonusbilletter.

Det store spørgsmål er naturligvis, hvad dine statuspoint er værd. I realiteten er disse point kun noget værd, hvis de får dig over grænsen til det næste niveau i EuroBonus. Dette kan regnes ud på flere måder, men vi kan eksempelvis kikke på, hvad du alternativt skulle betale, hvis du køber basis point.

Normalt sælger SAS Basispoint for 1 krone stykket. Disse går dog ind på kontoen og kan bruges. Hvis denne brugsværdi eksempelvis sættes til 10 øre, så betaler du altså 90 øre for hvert “statuspoint”, du køber for at opnå højere status. Hvis du måske mangler 4000 point, så er koster disse altså omkring 3.600 kroner.

Realiteten er dog nok, at værdien er lavere: Jeg kender få, der vil betale dette beløb for et guld- eller diamantkort. Så mon ikke værdien af denne fordel ligger i størrelsesordenen 1.000 – 2.500 kroner for de fleste?

Hvad er Fly Premium Status værd?

En anden stor fordel ved Premium kortet er, at du kan optjene Fly Premium Status. Det betyder, at du kan købe bonusrejser på Plus eller Business, men kun skal betale prisen på en økonomiklasse billet. Det et det samlede antal basis- og ekstrapoint, du har optjent indenfor de seneste 12 måneder, der afgør din Fly Premium status.

Hvis du har optjent mindst:

  • 50.000 point, kan du få bonusrejser på Plus i Europa til Go-priser.
  • 100.000 point, kan du få bonusrejser på Plus i hele verden til Go-priser.
  • 200.000 point, kan du får bonusrejser på Business i hele verden til Go-priser.

Det betyder med andre ord, at du kan spare rigtigt mange point, når du køber bonusrejser. Men dels skal du hente mange bonuspoint på dine flyrejser og hos de forskellige EuroBonus partnere, før du kan købe de billige bonusrejser på business class. Og dels kan det være svært at finde bonusrejser på business class til de populære destinationer. Dette er med til at reducere værdien af denne fordel.

Jeg var dog heldig at få 2 billetter til Tokyo med afrejse i begyndelsen af december 2019. Prisen var sølle 60.000 bonuspoint for hver billet. Men bonusbilletterne måtte jeg bestille allerede i januar – altså næsten 11 måneder før rejsen. Det er lidt svært at udregne værdien af disse billetter – men jeg vil nok sige, at min personlige vurdering ligger på 8 – 10.000 kroner for hver billet. Jeg ville nok aldrig selv have betalt mere for billetterne.

Hvad er de andre fordele værd?

Du optjener normalt 5 point mere pr. 100 kroners forbrug på kortet (sammenlignet med det billigere MasterCard). Hvis du eksempelvis bruger 10.000 kroner om måneden, vil dette forbrug give dig 500 point mere om måneden. Eller 6.000 point om året. Normalt bliver disse point værdisat til 8 – 10 øre, så vi snakker her om en værdi på 480 – 600 kroner om året. Med et højere forbrug på kortet, vil denne fordel naturligvis blive større.

Hvis du lejer bil hos Avis, får du 1.000 bonuspoint, hvis du betaler med dit Premium kort. Men denne fordel får du også på det billige SAS EuroBonus MasterCard. Derfor vil jeg ikke regne denne fordel med i min oversigt, selvom jeg nok hvert år henter omkring 10.000 ekstrapoint på min billeje.

Du får 1.000 ekstrapoint, når du betaler billejen hos AVIS med dit SAS EuroBonus MasterCard

Dertil kommer, at der er en købsforsikring (dækker tyveri og skader på varer købt med kortet) og en ulykkesforsikring på dine rejser, når disse er betalt med kortet. Værdien af disse fordele vælger jeg også at se bort fra. Min almindelige indboforsikring dækker tyveri. Og den tilbudte ulykkesforsikring på rejser kan ikke stå alene. Du bør altid have en reel rejseforsikring.

Konklusion

Det er svært at give en generel anbefaling for, om du skal beholde eller skippe dit premium kort. Men generelt skal fordelene ved kortet jo have højere værdi end årsgebyret på 1.495 kroner. Og det er din optjening af EuroBonus point kombineret med din måde at bruge kortet på, som afgør, om du skal beholde det. Værdien af statuspoint, Fly Premium niveauet og de ekstra point, du henter ved at handle på kortet varierer fra person til person. Ligesom det naturligvis er af stor betydning, om du skal anskaffe dig et andet kort, som du skal betale for.

Hvad tænker du? Dele dine tanker med os på vores forum.



Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *