Slut med roamingafgifter i EU fra i dag – hvad betyder det for dig?

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

EU’s regler om roaming til hjemmetakst betyder, at du ikke skal betale ekstra roamingafgifter, når du bruger din mobiltelefon på rejser uden for dit hjemland, uanset hvor det er i EU. Disse regler gælder, når du ringer (til mobil- og fastnettelefon), sender SMS’er og bruger datatjenester i udlandet.

Du betaler nøjagtigt den samme pris for at bruge disse tjenester, når du rejser i EU, som du ville gøre, hvis du brugte dem derhjemme.

I praksis vil det sige, at dit mobilselskab ganske enkelt opkræver den indenlandske takst for dit forbrug i udlandet eller trækker forbruget fra din mobilpakke.

Ændringer af abonnementer efter i dag den 15. juni 2017

Europa-Parlamentet og Ministerrådet har indgået en aftale om at afskaffe roaming-afgifter i EU, hvilket betyder nye regler for roaming, når du rejser i EU og Norden fra i dag den 15. juni 2017.

Det betyder at mange telefonselskaber har taget deres forholdsregler og ændret nogle af deres abbonnementer. Nogle ændringer betyder at det nu er udelukkende et dansk abbonnement. Det er disse du skal være opmærksom på og sikre at du har et, hvor samtaler og data (for eksempel MMS, internet etc.) i EU er inkluderet.

Men generelt så betyder det følgende for dig:

 • Nyt vilkår for lejlighedsvis brug i EU (gældende for alle kunder)
 • Såfremt du over en periode på fire måneder bruger mere tale, sms, mms og/eller data i udlandet end i Danmark, og du har opholdt dig mere i udlandet end i Danmark i samme periode, forbeholder telefonselskabet sig retten til at sende dig et varsel om, at du skal ændre adfærden for dit forbrug inden for 14 dage.
 • Eller at du kun har en begrænset mængde data tilrådighed og dermed ikke samme “frie mængde” som når du var i Danmark. Så har du 10Gb inkluderet, vil det kun være en del af dette du kan bruge uden for Danmark (og inden for EU).
 • Overskrider du dette, vil du blive pålagt det til enhver tid tilladte roamingtillæg.

Begrænsningen har teleselskaberne, ifølge EU, nemlig lov til at sætte som en ’fair use’-begrænsning eller en sikkerhedsforanstaltning, hvis teleselskabet tilbyder enten fri data eller meget billig data. Dette skyldes blandt andet at priserne i Danmark for mobildata er meget lave sammenlignet med mange andre lande.

Godt for den kommende sommerferie, men forbered dig nu

Vi anbefaler at du allerede nu undersøger om dit telefonabbonnement indeholder brug i EU. På den måde er du sikker på at du i løbet af den kommende sommerferie har mulighed for at surfe lidt på internettet og hente mails.

Værd også opmærksom på at du ikke nødvendigvis bare kan tænde for Netflix til dig selv eller børnene og så forvente at det er samme setup som i Danmark. Der vil ofte være begrænsninger på. Hvilke er forskelligt alt efter hvilket telefonselskab du har eller vælge.

Dataprisen falder løbende de næste 7 år – mere data til dig

Den pris, teleselskaberne skal betale hinanden ved brug af data, den såkaldte wholesale roaming cap, bliver løbende reduceret over de kommende 7 år.

 • Per 15. juni 2017 er prisen fastsat til 57,5 kroner (prisen fra i dag)
 • Per 1. januar 2018 falder prisen til 45 kroner
 • Per 1. januar 2019 falder prisen til 33,6 kroner
 • Per 1. januar 2020 falder prisen til 26,1 kroner
 • Per 1. januar 2021 falder prisen til 22,4 kroner
 • Per 1. januar 2022 falder prisen til 18,6 kroner

Dette prisfald er interessant for dig som forbruger, fordi du får lov til at bruge mere data i takt med at prisen falder i henhold til fair use-grænsen.

Så har du et mobilabonnement til 119 kroner med 30 GB data, må du altså alligevel kun bruge godt 4 GB data i udlandet. fra i dag. Holder vi fast i mobilabonnementet til 119,- kroner (priserne for mobilabonnementer stiger dog formentlig i årene der kommer) så betyder det, at du i 2022 kan bruge 12,8 GB data i EU, inden der blokeres for dataforbindelsen.

 

Kommentarer

 1. Henrik Olsen Henrik Olsen siger

  frankbrixHar nydt godt af det i flere år allerede hos 3. Bliver hos dem da jeg rejser en del i USA.

  Nj4220Enig.
  Er vældig tilfreds med mit abonnement hos 3.
  Stabil hurtig hastighed de fleste steder jeg kommer 🙂

  Vil I så overveje at skifte væk fra 3 eller er det forsat ex-EU pakken som tæller?

 2. Claus Gerstenfeldt Claus Gerstenfeldt siger

  Jeg er trofast 3 kunde. Oversøisk som fx US, Canada og mange lande i Fjernøsten er det suverænt at have gratis roaming og fx kunne kalde på en uber hvorend man befinder sig eller bruge gps i stedet for bykort.
  Man får meget for pengene i de billigste abonnementer med 5gb eller 10gb og fri tale for 130/150kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *