Spot-on for flynørder

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Håndboldfans gør det. Musikelskere gør det. Og flynørder. Men i modsætning til mange andre event-rejsende har fly-spottere ganske særlige krav, som ikke kan opfyldes over alt. InsideFlyer har set på nogle gode muligheder i Europa.

Det var Mozart, der med sin opera Cosi Fan Tutte gjorde udtrykket populært: Alle gør det. I nutidens rejseverden ser vi, hvorledes store events også skaber grænseoverskridende turisme. Sportsinteresserede rejser efter store sportsbegivenheder, det være sig fodbold, håndbold, tennis eller andre sportsarter. Musikelskere rejser gerne langt for at opleve en koncert med deres yndlingskunstenere. Og flyspottere rejser gerne langt for at opleve livet og trafikken i en bestemt lufthavn. 

Et af de mest berømte rejsemål for flyspottere er St. Maarten i de Hollandske Antiller, men Europa byder også på interessante steder for det internationale fællesskab af fly-entusiaster. Den græske ø Skiathos i Sporades øgruppen er med god grund kendt som Europas St Maarten. Landingsbanen ligger helt op til stranden og er et yndet udflugtsmål for turister fra nær og fjern, der her kan iagttage landende og startende fly på aller nærmeste hold. Hver dag kan man se skare af mennsker for enden af startbanen, der venter på at se de startende og landende fly. 

Lufthavnen på Skiathos er et yndet turistisk udflugtsmål i sig selv. Foto BongoPlanes

Et andet kendt rejsemål for verdens fly-entusiaster er Corfu. Også her kan man følge flytrafikken på kort afstand. Booker man f.eks hos Anna Apartments har man en næsten uhindret udsigt til lufthavnens eneste start- og landingsbane, bogstavelig talt direkte fra værelsesbalkonen. Det er første parket, om noget er det. Men måske endu bedre er det, hvis man bevæger sig lidt op ad bjerget, der strækker sig langs landingsbanen 16/34s østside, til the Royal Café. Fra terrassen har man frit udsyn over banen og til indflyvningen og til de startende og landende fly.

Anna Apartments ligger i absolut første række i forhold til Corfu Ioannis Kapodistrias lufthavns start- og landingsbane 16/34. Foto BongoPlanes

Skulle man være mere til atlanterhavsluft og den dertil hørende flytrafik, er det nærliggende at pege på Madeiras Cristiano Rolando International Airport – kendt for sine ofte spektakulære indflyvninger langs den stejle klippekyst.

Mindre kendt, men med for flyspottere interessant trafik, er Gran Canarias Las Palmas (Gando) lufthavn. Og den har en hel del mere at byde på. Hertil hører en lokal “bed-and-breakfast”, Rickaty Lodge, der drives af det britiske par Richard og Katy Lodge. Det ligger i kvarteret Las Puntillas, helt op til lufthavnens bane 03 og er for flyfans på mange måde et paradis i sig selv. Ikke mindst på grund af udsigten, især fra husets tagetage. Men også fordi Richard Lodge selv er en vidende og yderst hjælpsom fly-entusiast, der gerne hjælper ligesindede. Det indebærer også gode råd i forhold til alternative spotterlokationer; han kan sågar vise en ex-SAS DC-7C frem. Endelig skal nævnes, at han, trods den beskedne betegnelse bed-and-breakfast, faktisk tilbyder både airport-transfer og sågar fuld forplejning, om man ønsker det. Og det hele tll en yderst rimelig pris. Men vent ikke for længe med at booke, for Rickaty Lodge råder blot over tre værelser.

Richard Lodge siger velkommen til skandinaviske flyspottere. Foto BongoPlanes

Se InsideFlyers video-interview med Richard Lodge her:

BongoPlanes’ Christoph Madsen i aktion fra tagterrassen i Rickaty Lodge. Foto: BongoPlanes
Las Palmas byder naturligvis på hele paletten af leisure trafik, men også på mere usædvanlige fly, såsom denne Embraer ERJ-175LR fra Mauretania Airlines …
eller Embraer fabrikkens E-2 demonstrationsfly, The Profithunter, der her ses på vej til en natlig start mod Malta. Fotos BongoPlanes

Foto: Las Palmas lufthavn er et yndet sted for flyspottere. Foto: BongoPlanesHusk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *