Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.
EU-kommissionen har netop offentliggjort den nye liste over luftfartsselskaber, som kommissionen ikke anser for at være i stand til at respektere internationale standarder for luftfartssikkerhed. Disse selskaber må derfor ikke operere inden for EU.
EU-kommissionen opdaterer hvert halve år listen over de usikre flyselskaber, og den indeholder alle de flyselskaber, som ikke opfylder sikkerhedskravene for at flyve til og fra lande i EU. Listen inkluderer også selskaber, hvis de opererer fra et land, hvor de civile luftfartsmyndigheder ikke er i stand til at yde den nødvendige sikkerhedsovervågning.
Lars Thykier, som er administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening siger at:
Listen er et værktøj, som rejsende kan bruge til at styre uden om flybranchens sorte får, når det er muligt. For eksempel er alle flyselskaber i Nepal og næsten alle i Indonesien stadig på EU-kommissionens sorte liste. Det er lande, som har en del turister fra Danmark. Man skal således gøre sig nogle overvejelser, inden rejsen bliver booket, for i nogle tilfælde er det slet ikke muligt at komme fra A til B uden at flyve indenrigs med et sortlistet selskab.
Selvom et flyselskab havner på EU’s sorte liste, må de nemlig stadig operere uden for det europæiske fællesskabs grænser. Det kan også ramme forretningsrejsende eller NGO’er, som arbejder i lande som Djibouti, Gabon eller Eritrea, der alle er på listen. Denne liste giver rejsende et redskab til at se, hvilke flyselskaber de skal styre udenom.
Tjek selv listen eller spørg rejsebureauet til råds
Rejsebureauer har pligt til at informere kunden, hvis rejsen indeholder flybillet på et eller flere af de blacklistede selskaber. Danmarks Rejsebureau Forening opfordrer dog også rejsende til at tjekke listen eller spørge deres rejsebureau til råds.
På listen findes 172 forskellige sortlistede flyselskaber. Det drejer sig blandt andet om næsten alle flyselskaber i Indonesien (7 indonesiske selskaber er dog godkendt), Den Kirgisiske Republik, Liberia, Libyen, Nepal, São Tomé & Príncipe, Sierra Leone og Sudan. Desuden indeholder listen seks individuelle selskaber fra Venezuela, Iran, Irak, Surinam, Nigeria og Zimbabwe.
Lars Thykier anbefaler følgende:
Under visse omstændigheder kan en rejsende med flybillet til et af de blacklistede selskaber have ret til at få sine penge igen eller omlagt rejsen efter gældende regler. Spørg rejsebureauet til råds og lad dem hjælpe med en eventuel omlægning af rejsen, så du undgår de usikre flyselskaber.
Den opdaterede liste ligger på EU-kommissionens hjemmeside her.
Skriv et svar