Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.
Dette er et spørgsmål som sikkert deler vandene, men uanset er det noget som sker og det kan der være gode grunde til. I denne artikel kigger vi på to grunde, som nok dækker ganske mange situationer.
At købe på kredit er noget som ganske mange gør. Enten bevidst fordi det giver mening (det kommer vi tilbage til) eller fordi man ønsker at købe en vare eller serviceydelse nu og her, og ikke lige har kontanterne til det. Vi kigger her på flybilletter og rejser generelt og to grunde til at kredit kan være en løsning. Det skal dog siges at dette her er meget personspecifikt og ikke passer til alle. Så jeg håber I vil smide jeres kommentar i bunden af artiklen om hvad I tænker.
De to forskellige scenarier, som artiklen vil handle om er følgende:
- Brug af kreditkort til at samle bonuspoint til brug for gratis flybilletter og rejser
- Brug af lån til køb af flybilletter og rejser
Som det ses er det to meget forskellige scenarier vi taler om, men som giver ganske god mening for mange. De kan faktisk også kombineres og dermed give en ekstra fordel, hvis du skal låne penge til køb af flybilletter og rejser.
Brug af kreditkort til køb af flybilletter og rejser
Brug af kreditkort er noget vi kalder at “du sparer op til din næste rejse ved at bruge penge”.
Der er i øjeblikket følgende kreditkort at få i Danmark, hvor du kan optjene bonuspoint til et flyselskab:
- SAS Mastercard
- Banknorwegian VISA (læs alt om det her)
- British Airways Mastercard
Danmark er desværre ikke så langt fremme, når det kommer til kreditkort. Vi er reelt et uland, når vi sammenligner os med vores naboer eller USA, hvor mulighederne er meget større. Vi har lavet tidligere skrevet en artikel om muligheder for at optjene bonuspoint ved brug af kreditkort. Den artikel kan du læse her.
Alle kreditkort fungerer på stort set samme måde. Du optjener point alt efter hvor mange penge du bruger på kortet. Så derfor giver det mening at bruge et sådanne kort så meget som muligt i stedet for dit almindelige VISA Dankort.
På et SAS Mastercard optjener du normalt minimum 10 point per 100,- kroner du bruger. Du kan optjene mere om du har høj status i SAS EuroBonus programmet eller i de perioder, hvor der er dobbelt point kampagner.
På et Banknorwegian VISA kort vil du minimum optjene 1% af det beløb du køber for. Hvis du køber flyrejser med Norwegian, så kan optjeningen kommer helt på på 20%. Pointene hedder CashPoints og 1 CashPoint er lig med 1,- norsk krone. Pointene kan bruges til helt eller delvist at betale flybilletter, sædereservation, bagage samt ændring af rejse. Du får derved mulighed for at opspare CashPoints, som du for eksempel kan bruge til at købe alle tilgængelige flybilletter Norwegian har.
På et British Airways Mastercard vil du kunne optjene 10 Avios point for hver 100 kroner du bruger på kortet og 20 Avios når du køber flybilletter hos British Airways. Avios bruges til at købe bonubilletter med ved British Airways og deres oneworld partnere.
Generelt set, så er dette et område vi klart vil anbefale dig at starte med. Det er så tæt på “gratis penge” du kan komme, da mange af dine køb er køb du ville lave alligevel (f. eks. dagligvarer, brændstof). Vi har flere gange kigget på det og ved af erfaring af en familie i løbet af et år nemt kan optjene til gratis at købe 1-2 flybilletter for dine point.
Der er dog nogle vigtige ting at overholde:
- Du skal betale for dit forbrug hver måned og sikre at du har ingen, eller så lav som muligt kreditkortgæld. Hvis du betaler hele forbruget af hver måned koster det dig ikke nogen renter.
- Efter 1. januar 2018 så blev alle gebyrerne fjernet på brug af kreditkort. Derfor kan du nu bruge det til stort set alle dine indkøb og dermed samle point sammen.
- Pas på med ikke at købe ekstra ting for at samle point. Så bliver pointene “købt for dyrt” og dermed bliver rejsen ikke “gratis”.
- Kig efter de perioder, hvor der er kampagner. I de perioder får du typisk dobbelt op i point og der kan gaver og andre ting med fordel købes.
Brug af lån til køb af flybilletter og rejser
Den anden del, som nok er området som deler vandene mest er at låne penge til at rejse for. Det kan være at du skal på sommerferie og ikke lige har fået sparet nok op til dette eller det er bryllupsferien som skal planlægges.
I alle fald, så er det at låne penge til flybilletter og rejser en mulighed. En mulighed som mange flyselskaber eller rejsebureauer tilbyder på deres hjemmesider. Det er her vi gerne vil anbefale, at du kigger dig omkring hvis der skal lånes penge.
En oplagt mulighed er at kigge på en lånesammenligningsside, hvor du hurtigt får et overblik over hvad et lån vil koste dig ved de forskellige låneudbydere.
Optager du et lån, så kan du med fordel indbetale det på et af overstående kreditkort, som du så bruger til at betale dine flybilletter eller rejse med. På den måde får du lidt ekstra ud af lånet ved at optjene point, som senere kan bruges til at købe en bonusbillet for.
Hvad er jeres holdning til dette?
Jesper Markussen siger
Nykredits Mastercard giver også Eurobonuspoint under visse betingelser: “Hvis du er BoligBank 365 kunde, optjener du løbende 10 EuroBonus Ekstrapoint pr. 100 kr. forbrug på dit kreditkort.”
Fribytter siger
I og for sig, kan jeg ikke se noget galt i at “låne” til en rejse. Om det er rejser, møbler, biler el. andet, er vel ligegyldigt. Jeg går ud fra at voksne folk selv kan prioritere, hvad der er betydningsfuld for dem i hverdagen. Jeg kan godt se at det kan være problematisk, hvis man låner til en sommerrejse, og så bruger mere end et år (eller indtil den næste rejse) på at afbetale. Men hvis man finder et billigt forbrugslån (=ÅOP < 5%), så kan jeg ikke se problemet i at låne til en rejse, hvis man blot sørger for at afbetale denne inden man evt. låner til næste rejse. Således sikrer man sig at man ikke afbetaler for to afholdte rejser (dvs. overlapper). Personligt benytter jeg mig af at reservere rejser lang ud i fremtiden (9-12 mdr før afrejse), således at jeg, efter flybilletterne er bestilt, har god tid til at finde hotel og andet (og evt. spare op til dette + lommepenge).
Henrik Olsen siger
Hej Fribytter,
Tak for din gode kommentar og anbefaling. Det er vel godt at sikre at ÅOP er lav således at det er rimelige omkostninger som tilgår. Det er netop det jeg skriver at det bliver mere og mere normalt at dette tilbydes ganske lavt – netop for at skabe et salg. Vi ser jo ofte ÅOP på nul procent eller tæt på nul på ting som elektronik og mon ikke det bliver mere og mere normalt for rejser også i fremtiden tænker jeg.
Hilsen
Henrik
Danmark er da ikke et uland når det kommer til kreditkort. Samtlige større kreditkort er tilgængelige i DK. Jeg har f.eks. både MasterCard, AMEX, Dinner og VISA. Alle gennem forskellige udbyder, og med forskellige bonus ordninger tilknyttet.
Det eneste som gør os specielle er vores statsstøttede dankort, som er et debet kort. Men efter den seneste lov ændring tidligere i år hvor dankort og kreditkort blev sidestillet vedr. betalings gebyr, er der flere og flere som overvejer om der er nogen grund til fortsat at beholde dankortet. Jeg har kun mit endnu, fordi jeg handler i et par special forretninger, som endnu ikke har opdaget at der er andre kredit kort end Dankortet, men det er sket at jeg måtte gå der fra uden mine vare, da jeg havde glemt pin koden til mit Dankort.
Hej Frank,
Du har vel ikke så mange muligheder for at optjene bonuspoint på flyselskaber og hoteller. Der er vel kun de 3 (SAS, Norwegian og British Airways)? Vi er enige i at ændringen per 1. januar 2018 hjælper med det, men 6 måneder senere er der ikke kommet flere muligheder. Der er heller ikke de store sign up bonustal, som vi kender fra udlandet. Så forsat et uland i min verden…..
Hilsen
Henrik
Hvis dette er din definition er det meste af Europa vel et kreditkort Uland.
Der er en del flere bonus programmer linked til danske kredit kort end dem du nævner, og alle mine kreditkort er linked til et bonus program, hvor jeg fik sign-up bonus og/ekstra bonus point de første 3-12 mdr.
Efter +20 år med statsstøttet monopol til dankortet, undre det mig ikke at det tager tid før vi dansker opdager at der er andet end dankortet som virker i DK, og man kan vel ikke forvente at kreditkort selskaberne kommer væltende med bonus programmer før end de ser en stigende interesse for deres kredit kort. Hvis de skulle drive den stigning vil det kræve en massiv holdnings ændrings kampange.
Husk også at man kan opnå gratis rejseforsikring hvis rejsen betales med nogle typer kreditkort. F.eks. Bank Norwegian kortet
Det er et godt tip også. Takker for dette 🙂
Klm har en kanon ordning med american express,hvis man bare lige har en hollandsk bankkonto
Hvis ‘man’ låner til en ferie der egentlig ikke er råd til er jeg i mod lige som hvis de låner til julegaver, brylluper og andre forbrugsgode som de ikke har råd til, men det er jo op til en selv. Jeg køber alle mine billetter, hoteller og andet i forbindelse med rejser på mit SAS master(for at få de fordele der følger med), men det afvikles altid den næst kommende måned så jeg betragter det ikke som et lån i den forstand.