EU domstol: ingen kompensation ved bird strike

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

En sejr for luftfartselskaber ved EU domstolen i en sag om kompensation ved en kollision med en fugl, en såkaldt bird strike. I anledning af en retsag i Tjekkiet har EU domstolen besluttet at den slags sager betragtes som overmagt. Det betyder at luftfartselskaber ikke er forpligtet til at udbetale kompensation når passagerer bliver forsinket.

Det er en interessant udvikling hos domstolen, da den i lignende sager har taget passagerenes side. Luftfartselskaberne har længe lobbyet for at lempe nogle af kravene i EC261 reguleringen, som koster dem mange penge.

Bird strike

Personligt synes jeg at en bird strike godt kan betragtes som ekstraordinære omstændigheder. Der er meget lidt luftfartselskaberne kan gøre for at forhindre det. Ofte er skaden på flyet og motorene stor og dyrt at reparere. Når flyet er ude af drift i længere tid kan det koste selskabet store summer penge.

Ekstraordinære omstændigheder gælder følge reguleringen ikke kun årsager som er udenfor selskabets indflydelse, men det skal også være usædvanligt for den daglige drift. Tidligere blev bird strikes betragtet som en ‘iboende risiko ved at udføre en flyvning’, som betyder at det ikke er en ekstraordinær omstændighed. Andre grunde som bliver opfattet som overmagt er strejker, ekstremt vejret og terrorangreb. I de tilfælde har passagerene ikke ret til kompensation. Selskabet skal dog til enhver tid sørge for forplejning og assistance.  Det betyder at passagerene skal bookes om og om nødvendigt få tilbudt måltider, forfriskninger og hotelovernatninger. Du kan læse mere om dine rettigheder ved boardingafvisning her.

 

Denne artikel er oprindeligt skrevet af The Flying Dutchboy fra vores søsterside Insideflyer.nlHusk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *