Forberedt på ferie – drikkepenge i Europa

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Du sidder på en terrasse i Frankrig lige ved Eiffeltornet, du har lige haft en fantastisk rundvisning i Collosseum, eller en yderst venlig og professionel taxachauffør har kørt dig til dit hotel på den græske kyst? Lucky you! Men hvordan finder du den rigtige måde at takke den lokale befolkning for deres hårde arbejde eller gode service?

At give drikkepenge er ikke lige nemt i alle lande. Der er en del etikette og regler du skal overholde. Der kan enda være stor forskel i hvordan man giver drikkepenge i Europa. Har du snart en tur i Europa, så læs her nogle tips til hvordan du kan give den lille ekstra.

Drikkepenge i… Grækenland

Generel regel: god service betyder gode drikkepenge.

I Grækenland bliver drikkepenge ofte regnet ind i regningen. Det er omkring 16% og bliver ikke altid tydeligt skrevet på regningen. Du kan ofte finde det som bemærkning på menukortet. Det er også kutyme at runde beløbet på regningen op. Lønnen som personalet får er ofte meget lavt, og de er dermed afhængige af drikkepengene for at få livet til at løbe rundt. Får du en regning på €23,50, så betal €25,00.

Ved en mindre regning, kan du give omkring 10%. Ved en større regning, som aftensmad på restaurant, kan du give omkring 5%.

Du kan også efterlade nogle mønter på bordet, men for en mere direkte tilgang, kan du sige at du ikke vil have byttepenge. Et venligt smil er i så tilfælde garanteret!

I taxaer er det ikke normen at give drikkepenge, dog er det velset som turist at runde beløbet opad. Gruppetourguider giver du mellem 4 og 6 euro, 40-60 euro for en hel dag.

Tjener restaurant
Fotocredit @ reisgraag

Drikkepenge i… Storbritanien

Generel regel: ja, men ikke for meget.

Service er ofte inkluderet. Det er ikke unormal at der er tilføjet en “optional charge” til regningen. Den behøver du ikke nødvendigvis betale, men du kan tilpasse den efter behov. Når der ikke er indregnet service, så giv mellem 5 og 10% ekstra.

Turguider giver du omkring 20 pund for en hel dag og i taxaen runder du beløbet op. Meget mere bliver der ikke forventet af dig!

Drikkepenge i… Spanien

Generel regel: lad være med at overdrive.

I Spanien giver du tjeneren omkring 10% af regningen. Lidt mere hvis du var imponeret over servicen, lidt mindre hvis du blev skuffet. Det er også accepteret at forlade bordet uden at efterlade noget hvis du er utilfreds, det bliver netop værdsat. I Spanien er opfattelsen at man skal arbejde for sine penge, og at personalet bliver bare dovne hvis du giver dem for meget når det ikke er berrettiget.

Også her runder du op i taxaen, og tourguider giver du omkring 30 euro for en hel dag, 40 euro hvis det var rigtig godt.

Giv kun drikkepenge i euro, ikke på kreditkortet. Altså altid cash i hånden.

paella

Drikkepenge i… Italien

Generel regel: husk den stolte natur af befolkningen.

I Italien giver du 10% i drikkepenge, og ikke mere. Det er ikke unormal at din gave i første omgang bliver afvist, det er dog kun mere en formalitet og en del af deres stolthed end at de ikke vil modtage den. Insister en gang til, og de vil helt klart acceptere det i anden omgang.

Selv med alle de romantiske gondola ture er det ikke normen at give drikkepenge. Og tro mig, du betaler rigeligt i forvejen for sådan en tur.

Drikkepenge i… Ungarn

Generel regel: god service hører til sjældenheder, og den skal belønnes.

Ungarn er ikke helt i top hvad der angår service. Ofte er betjeningen er en smule stiv, akavet, eller endda uvenligt. Som tjener har de endnu ikke forstået at et smil vil gøre underværker.

Når servicen er god, så giv 10% ekstra. Ved mindre beløb kan du efterlade nogle mønter på bordet. Turguider får omkring 20-30 euro for en hel dag.

Drikkepenge i… Frankrig

Generel regel: ikke nødvendig, men meget værdsat.

Når der er nævnt service compris på regningen, behøver du ikke give drikkepenge, selvom de lokale alligevel efterlader 10% ekstra, og det kan du selvfølgelig også gøre. Det bliver helt klart værdsat. På barer er det usædvanlig at give drikkepenge.

Taxachauffører får 10-15%, afhængig af længden af turen. Omkring 25 euro for en hel dag er nok til turguider.

Drikkepenge i… Tyskland

Generel regel: aldrig cash.

Efterlad ingen cash, men tilføj 10-25% til regningen. Det gælder både for barer og restauranter.

Derudover er der ikke rigtig nogen regler om hvordan man giver drikkepenge. Gør hvad du har det godt med, eller rund beløbet opad. Noget er bedre end intet, og de forventer ingen store beløb, og er derfor hurtig tilfreds med drikkepengene.

Drikkepengeetikette i Europa

Så, nu er du klar til at give drikkepenge på den helt rigtige måde i Europa! Hvis du måtte komme i tvivl, så tager de det heldigvis ikke så tungt i Europa. Giv det beløb du synes er berrettiget, og så rammer du ret hurtig rigtig. Du kommer ikke så nemt til at fornærme befolkningen ved at give for meget, som godt kan ske i nogle lande udenfor Europa.

Flere rejsetips:
De bedste travel gadgets – del 1
5 smarte svindelnumre og hvordan du kan undgå dem – del 1

 

Denne artikel er oprindeligt skrevet af Amy fra vores søsterside Insideflyer.nl

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *