5 smarte svindelnumre og hvordan du kan undgå dem – del 1

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Selv den mest garvede frequent flyer er ikke altid i topform. Især når du besøger et nyt land eller en ny by, kan du blive overfuset af et svindelnummer.

Uheldet er nogle gange lige rundt om hjørnet. Men disse fuptricks findes desværre over hele verden og sker ofte lige foran dine (opmærksomme) øjne. Her er nogle svindelnumre du skal være opmærksom på, og hvordan du kan undgå at blive fanget i dem.

Fup 1: Den efterladte pung

Denne er meget lumsk og ikke så kendt. På et halvsynligt sted bliver der lagt en pung, på en måde at det ligner at den er smidt væk efter den er blevet stjålet. Når du ser den, tager instinkterne over og du vil helt ubevist tjekke om din egen pung er der endnu. Tak! En opmærksom lommetyv ved nu præcist hvor han skal lede.

Hvad skal du gøre? Mærk under ingen omstændigheder efter din pung. I det værste tilfælde er den allerede væk og kan du alligevel ikke gøre noget ved det. Gå videre til en restaurant et par gader længere nede og mærk først der efter. Har du trods alt mærket efter? Så skal du være meget bevidst om at nogen ved hvor din pung er og flyt den et andet sted hen. Eller hold godt fat i den den næste halve time!

Om ikke andet er din pung aldrig helt sikker på rejsen. En ikke særlig charmerende “fannypack” kan i det tilfælde være en god løsning. Hvis du virkelig vil snyde tyverne, så gem dine kort og penge et andet sted og put en tom pung i din baglomme. Så står de tomhændede tilbage.

Sker oftest i: Rom, Ukraine

Fup 2: Den venlige fotograf

Du er ved at tage billeder af dine kære. Inden længe kommer der en venlig sjæl og tilbyder at tage billeder af jer allesammen. Det er trods alt sjovere at være med i billedet. Think again, det kan godt være at manden eller damen kommer til at tage sig godt betalt for den venlige tjeneste. Og med dit dyre kamera i hånden gør det forhandlingerne en del svære. Og så slipper du godt fra det, det kunne være de løb afsted med kameraet.

Hvad kan du gøre? Meget simpelt, tag altid dine egne billeder. Eller måske alligevel sådan en hipster selfiestick. Eller et par billeder hvor ikke alle er med. Giv aldrig dit kamera til nogen du ikke kender. Selvom det er den sødeste gamle dame du nogensinde har mødt, eller den rige jetsetter eller en chimpanse, inden du ser dig om er det væk.

Sker oftest i: Europa

Fup 3: Værdi for pengene

Enhver valutavekslen på rejsen er forbundet med risiko. Overalt i verden finder de på nogle tricks for at tjene en ekstra skilling. For eksempel kan de “ved et uheld” lade dine penge falde på jorden og efterfølgende give mindre værdifulde mønter og sedler tilbage. På vekselkontorer kan de få penge til at forsvinde hurtigere end verdens bedste tryllemester. Eller de insisterer hårdnakket på at de ikke skylder dig byttepenge. Selv efter du har betalt dem beløbet tre gange men sedlen er forsvundet i skuffen. Bag lås og slå. At det sker tit bør ikke være en overraskelse for dig.

Image credit: Flickr/epSos .de

Hvordan kan du komme disse grådige vekslere i forkøbet? Ved hvad du giver dem. Nævn beløbet du giver dem og bed om at få bekræftet at det er den værdi sedlen eller mønterne har. Sprogbarrieren kan selvfølgeligt komme i vejen, men det vil være et godt sted at tage din rejseguide frem. At du er turist har de forlængst gættet.

For at sikre at pengene ikke kan “falde” ned, giv aldrig penge i hånden, men læg det til enhver tid på disken. For ekstra credit kan du gøre det med et vidende blik i øjnene, så de ved at du kender deres tricks. Skumle vekselkontorer skal man altid undgå, gå til en pengeautomat eller en anerkendt kæde for at hente lokale valuta.

Sker oftes i: Asien

Fup 4: Den hurtige taxachauffør

Så snart du ankommer til dit hotel eller lufthavn skynder den venlig taxachauffør sig ud for at åbne døren for dig. Bagagen bliver taget ud i en fart. Han siger venligt farvel og skynder sig afsted til den næste tur. Men så snart han kører væk, opdager du at han ikke har taget alt bagage ud… Især de mindre tasker er tit målet. Også når du rejser med mange forskellige kufferter eller sammen med mange mennesker, er du et nemt offer.

Image credit: Feliciano Guimarães

Løsningen er simpel. Hold dine små tasker på dig på skødet. Sørg for at du er lige så hurtig ved bagklappen som chaufføren. Hvis du rejser flere sammen, lad nogen gå ud for at tage bagagen ud selv, mens en anden betaler. Vær helt tæt på når bagagen bliver taget ud. De hurtige chauffører har hurtigt gennemskuet at dette trick ikke vil virke på dig.

Sker oftest i: USA, og især Las Vegas

Fup 5: Kassedamen der taler i telefon

Den øjensynlig uinteresserede kassedame taler højlydt i telefonen med sin tante når du kommer for at betale. Hun har i hvert fald ikke tid til at snakke med dig. Men mens du er ved at betale og finder kreditkortet frem, tager hun hurtigt et billede af kortet. Farvel kreditkortoplysninger!

Hvad kan du gøre? Tålmodighed er en dyd! Bare vent til damen har afsluttet hendes samtale. Med nogle venlige “ingen problem, jeg kan godt vente” blikke, mens du holder fast i produktet (så hun ikke kan starte med at taste det ind i kasseapparatet) sikrer du at hun lægger telefonen fra sig og at du sikkert kan betale. Hvis hun alligevel tager telefonen op igen, lad være med at betale med kreditkort og betal på en anden måde. Eller gå til en anden butik. Chancen er lille at de bliver sur over det, de ved jo godt hvad de har gang i.

Oftest set i: Spanien

Velforberedt på rejse: Scams!

Disse svindelnumre vil ikke kunne snyde dig længere. Men der findes hundredvis af andre tricks. I del 2 vil vi tage endnu 5 op. Desværre kan vi ikke gå over dem alle, svindlerne finder på nye hele tiden.

Vær derfor altid på vagt når du er ude og rejse, og ved at der kan være nogen derude der vil snyde dig. Det lyder måske for simpelt, men lyt til dine mavefornemmelse. Den kan hurtigt fortælle dig om noget ikke er helt som det skal være. Bliver du alligevel fanget i et af disse numre, så trøst dig ved tanken at det sker for de bedste, mest velforberedte frequent travellers. Sørg for at have en god rejseforsikring. Og om ikke andet, så har du en god historie når du kommer hjem. “Kan I huske den gang i Bangkok…” Inden du ser dig om, kan du grine af det.

Har du oplevet et svindelnummer? Er du måske blevet snydt? Vi hører gerne din erfaring i vores forum!

 

Denne artikel er oprindeligt skrevet af Amy fra vores søsterside Insideflyer.nl

 

Featured image: telegraph.co.ukHusk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Trackbacks & Pingbacks

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *