Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.
Det helt centrale grundlag for den europæiske forbrugerbeskyttelse af flypassagerer er EU261/2004-reglerne. Det er her fastlagt hvordan dine krav om kompensation ved eventuelle forsinkelser eller aflysninger er. Men hvad betyder Brexit så for dine rejse til og via Storbritannien?
I dagene op til juleaften forhandlede EU og Storbritannien om en Brexit aftale for at undgå at det skulle ende med et “hard exit”. Der kom lillejuleaften en aftale på plads og mange områder er nu dækket ind. Men hvad med flypassagerne og især dig der rejser til eller via Storbritannien? Vi kigger lidt på hvordan dine krav er fra den 1. januar 2021.
Adgang til Storbritannien
Med hensyn til adgangen til Storbritannien, så bliver der ikke, eller relativ få ændringer. Du kender allerede paskontrollen når du ankommer til for eksempel London. Da Storbritannien er et non-Schengen land, så har vi været vant til at skulle vise vores pas i både danske lufthavne og ved ankomsten.
Brexit ændrer ikke på dette og der kræver heller ikke nogen form for visa for at kunne komme ind.
De som kan være den største påvirkning er køerne når du ankommer. Det er forventet at der i den første tid vil være ekstra kontroller og måske også nye procedure for tolddelen. Det vil højest sandsynlig tage ekstra tid og skabe ekstra ventetid.
Dine rettigheder som passager til eller via Storbritannien
På området for dine rettigheder som passager, når du rejser til eller via Storbritannien kan være der du vil opleve de største ændringer. Det er et område du skal være opmærksom på, da det kan betyde en del rent kompensationsmæssigt i tilfælde af forsinkelser eller aflysninger.
EU261/2004-reglerne gælder for alle flyrejser til og fra EU lande. Reglerne siger at flyet skal være afgået fra et EU land eller landet i et EU land, samt være opereret af et EU flyselskab.
Storbritannien har i 2019 skrevet EU261/2004 regelsættet ind i den engelske lovgivning. Dermed ændrer dine rettigheder sig som sådan ikke på rejser til eller fra Storbritannien med et flyselskab fra EU eller Storbritannien. De kan dog vælge at ændre dette, så værd opmærksom på dette. Er rejsen fra Storbritannien og uden for EU, med for eksempel British Airways, så skal du i tilfælde af forsinkelser og aflysninger kontakter de engelske myndigheder i tilfælde af tvivlsspørgsmål. British Airways skriver allerede på sin hjemmeside, at du netop er dækket på samme niveau efter Brexit som før Brexit:
Men der er nogle situationer som du skal være opmærksom på.
Rejs videre fra Storbritannien med et flyselskab bosiddende uden for EU og Storbritannien
I denne situation taler vi om en rejse til for eksempel USA med American Airlines eller Dubai med Emirates. I disse to eksempler rejser du uden videre med et flyselskab som ikke fra EU eller Storbritannien. Der vil du kunne forvente at du ikke er dækket lige så godt som reglerne i EU261/2004 dikterer.
Eksemplet kunne være at du har to flybilletter. En på turen mellem Danmark og Storbritannien og en mellem Storbritannien og USA/Dubai. Der vil du være godt dækket ind på første del mellem Danmark og Storbritannien, men på den sidste del, så vil de være de regler som tæller i det land, som flyselskabet er bosiddende. Så for American Airlines er det USA og for Emirates er det Dubai.
Så i disse tilfælde skal du overveje risikoen, og dækningen af din rejseforsikring, før du booker en sådanne rejse. I starten af det nye år ville jeg også lige give min rejseforsikring en gennemgang og sikre at den nu er opdateret til at forholde sig til Brexit.
Alt i alt, så er der ikke meget der ændre dig når det kommer til dine rettigheder som passager. Men hvem du skal henvende dig til og at der er nogle nye undtagelser er de vigtige ting at være opmærksom på.
Skriv et svar