Stadig stor forvirring om det blå kort: En halv million danskere risikerer at tage på ferie uden sygeforsikring

Strand

Denne side kan indeholde links til partnere, som betaler os kommission for salg.

Rejselysten er for alvor er ved at genfinde sig herhjemme, men tusindvis af danskere kan være i fare for at tage på ferie uden sygeforsikring, fordi deres blå sygesikring står til udløb i år. Det viser en ny opgørelse, som Udbetaling Danmark har foretaget for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige.

Verden er for alvor ved at åbne igen efter Corona-pandemien, og derfor vil tusindvis af danskere de næste måneder pakke kufferterne og søge efter sol og oplevelser rundt omkring i Europa. 

Men når kufferten bliver pakket, er det ikke kun vigtigt at være opmærksom på pas, solbriller og sommertøj. Siden 2014 har man skulle huske at medbringe et gyldigt blåt EU-sygesikringskort på ferien i Europa, så man kan få behandling af læge og sygehus, hvis man kommer til skade.  

Men alene i år udløber op mod 600.000 danskeres EU-sygesikringskort, og dermed kan ferien ende med at blive en både dyr og ubehagelig omgang, hvis uheldet er ude. Det viser en opgørelse, som Udbetaling Danmark har foretaget for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige.   

Det blå kort giver adgang til sundhedsydelser på lige vilkår med lokalbefolkningen, men hvis man ikke har et gyldigt kort, risikerer man at skulle betale hele eller dele af behandlingen selv, eller være nødt søge refusion via det offentlige, og det kan være en meget omstændig proces.

Louise Hertzum, chef for forretningsudvikling i Gouda Rejseforsikring.   

Hvad dækker det blå sygeforsikringskort? 

Det er dog ikke kun udløbsdatoen på ens EU-sygesikring, der kan være tvivl om hos danskerne. For selvom det efterhånden har eksisteret i otte år, er der stadig stor tvivl om, hvad kortet egentlig dækker. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige.  

For selvom kortet giver adgang til behandling på lige fod med borgerne i det land, man rejser til, så tror knap halvdelen af de adspurgte danskere fejlagtigt, at det giver ret til samme behandling som man er vant til i Danmark.  

Og ifølge Louise Hertzum, er det vigtigt at understrege, at det blå kort fungerer bedst som et supplement til en privat rejseforsikring på ferien, hvis man vil være sikker på at undgå ubehagelige overraskelser.  

En rejseforsikring giver dig i mange tilfælde mulighed for at blive behandlet på et privathospital, ligesom du aldrig vil komme ud for at skulle betale selv og så søge refusion efter hjemkomst. Og måske vigtigst af alt – så vil du også være berettiget til hjemtransport, hvis du kommer alvorligt til skade. 

Louise Hertzum, chef for forretningsudvikling i Gouda Rejseforsikring.   

 Fakta om det blå kort: 

  1. Det blå kort dækker på rejser inden for EU samt i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. 
  2. Kortet giver ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det land, du opholder dig i. Kortet dækker ikke hjemtransport. 
  3. Ca. fire mio. danskere har et EU-sygesikringskort. Ca. 337.000 udløber i år og er endnu ikke blevet fornyet.  
  4. Børn skal have deres eget kort 
  5. Styrelsen for Patientsikkerhed og regionerne står for refusion til borgere, der har lagt ud for deres behandling i udlandet og opfylder betingelserne for refusion. 
  6. Du kan forny dit kort på borger.dk/eu-sygesikringskort. Du får et midlertidigt bevis, mens du venter på at få det rigtige kort tilsendt. 

Det dækker en rejseforsikring som regel* 

  1. Hjemtransport i forbindelse med sygdom og død 
  2. Udgifter til forlænget hotelophold og forplejning med mere 
  3. Kompensation for mistede feriedage pga. sygdom/tilskadekomst  

* Sørg altid for at læse betingelserne igennem i din rejseforsikring. 

Foto: Gjensidige Forsikring



Husk at ved at følge os på Facebook og Twitter - Så får du besked så snart vi udgiver noget!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *